Σχεδόν ολοκληρωτικά καταστράφηκε η οξύκορφη στέγη του κτηρίου του Φυλακίου, στο Κτήμα Τατοΐου, από τη σαρωτική επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια». Το φυλάκιο της πύλης είναι ένα από τα χαρακτηριστικά κτήρια του Κτήματος Τατοΐου και ένα πολύ καλό δείγμα βορειοευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής επιρροής.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου, «σε αυτοψία στο Τατόι με τη Δασάρχη Πάρνηθας είχαμε επισημάνει τα επικίνδυνα δέντρα που έχρηζαν άμεσης απομάκρυνσης γύρω από τα ιστορικά κτήρια. Κυρίως γερασμένες λεύκες και όχι πεύκα. Η προσέγγισή μας είναι πάντα πολύ προσεκτική σχετικά με τους περιβάλλοντες χώρους των κτηρίων πιστή πάντα στη φιλοσοφία του δημιουργού του κτήματος Βασιλέως Γεωργίου Α΄ για την επιβλητική παρουσία της φύσης γύρω από τα ταπεινά κτήρια του κτήματος».  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Δασαρχείο Πάρνηθας σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού απομάκρυνε τα επικίνδυνα δέντρα. «Αν δεν είχε γίνει αυτό τότε, σήμερα θα γινόμαστε μάρτυρες εκτεταμένων καταστροφών σε κτήρια του κτήματος τις οποίες ευτυχώς και αποφύγαμε. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν να απομακρυνθούν όλα τα δέντρα γύρω από τα κτήρια. Εφόσον το κτήμα αποκτήσει νοικοκύρη και καταρτιστεί σχέδιο διαχείρισης των δέντρων, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γίνουν είναι πολύ καλά κλαδέματα και στερεώσεις δέντρων και συνεχής έλεγχος ειδικών σε περιόδους έντονων φαινομένων». 

Δείτε φωτογραφίες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης