Μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης έδωσε ένας Ιταλός, που στο άκουσμα της φονικής πυρκαγιάς που έπληξε το Μάτι, ξεκίνησε δύο εκστρατείες με σκοπό να βοηθήσει τους κατοίκους που έχασαν από τη μία στιγμή στην άλλη τα πάντα.

Ήταν 23 Ιουλίου του 2018, όταν ο Λορέντζο Τζεντίλε άκουσε την τραγική είδηση, «Η Ελλάδα πλήττεται από φονικές πυρκαγιές, τουλάχιστον 21 νεκροί στο Μάτι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγάπη του για την Ελλάδα

Σε κάποια στιγμή της ζωής του, ο… εκκεντρικός μεσήλικας σήμερα, Λορέντζο Τζεντίλε, έψαξε καταφύγιο εκτός Τεργέστης για να ξεπεράσει μια προσωπική δυσκολία. Η μοίρα τον έφερε στη Νάξο…

«Έφτασα στην Ελλάδα άγνωστος μεταξύ αγνώστων, χωρίς να ξέρω μία λέξη ελληνικά αλλά και μία λέξη αγγλικά. Από το πουθενά, γνώρισα μία οικογένεια, μου πρόσφερε δουλειά και μέρος να μείνω. Τότε αγάπησα τον Έλληνα και σταδιακά αγάπησα την Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Έλληνες φίλοι μου χρειάζονται βοήθεια», ήταν η πρώτη σκέψη του Λορέντζο εκείνο το βράδυ που άκουσε την είδηση.

«Mr Gentile and friends»

Ο Λορέντζο δημιούργησε μια ομάδα στο Facebook ενημερώνοντας κυρίως τους φίλους του στην Τεργέστη, ότι σκοπεύει να βοηθήσει τους Έλληνες. Το όνομα της ομάδας «Mr Gentile and friends». Χάρη στον μεγάλο του κύκλο, η σελίδα απέκτησε εκατοντάδες μέλη μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Το «Mr Gentile and friends» είχε πλέον ξεκάθαρο σκοπό…

Ο Λορέντζο όρισε κάποια σημεία στην Τεργέστη ως σημεία συγκέντρωσης ειδών ανάγκης και σύντομα έγινε το ίδιο και στο Φρίουλι, όπου το ενδιαφέρον των κατοίκων ήταν ακόμη μεγαλύτερο.

Το ταξίδι ξεκινά

Δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστο χρονικό διάστημα και κάποια οικονομική βοήθεια από συμπατριώτες του, ώστε να νοικιάσει ένα φορτηγό, να το γεμίσει πράγματα και να κάνει το πρώτο του ταξίδι στο Μάτι τον Σεπτέμβριο.

Η γνωριμία του με άτομα που του πρόσφεραν εγγυήσεις για την υλοποίηση του στόχου του ήταν αρκετή για να τεθεί ο επόμενος στόχος, αφού πρώτα βοήθησε αρκετό κόσμο προσφέροντάς εκατοντάδες ρούχα.

«Θα ξαναέρθω»

Η υπόσχεσή που έδωσε στον Μανώλη Χατζηχρίστο, έναν κάτοικο του Ματιού που τον βοήθησε με την επικοινωνία αλλά και τις λεπτομέρειες της διανομής ήταν θέμα τιμής για τον Λορέντζο.

«Γυρνώντας στην Τεργέστη διαπίστωσα ότι ακόμη περισσότεροι είχαν ενημερωθεί μέσω Facebook για την πρωτοβουλία αυτή και έδειξαν το ενδιαφέρον τους. Δε χάσαμε καθόλου χρόνο. Μπήκαμε αμέσως σε διαδικασία συλλογής των νέων ειδών, φορτώσαμε ένα φορτηγό γεμάτο πράγματα και ξεκίνησα το δεύτερο ταξίδι».

«Να φτιάξουν την ντουλάπα τους»

Όταν ο Λορέντζο έφτασε στο Μάτι, είδε τη χαρά στα μάτια των κατοίκων, οι οποίοι σάστισαν με τον όγκο των πραγμάτων που έφερε από την Ιταλία. Αμέσως στήθηκε ο χώρος διανομής.

Ο χώρος φάνταζε μικρός για να χωρέσει όλα αυτά τα ενδύματα, σεντόνια, κουβέρτες, παπλώματα, κασκόλ, γάντια, σκουφιά, τα οποία προέρχονταν από τις ντουλάπες δεκάδων Ιταλών.

«Υπήρχε δυνατότητα να έρθω και νωρίτερα, άλλωστε είχαμε υλικό συγκεντρωμένο στην Τεργέστη όταν εγώ ακόμη ήμουν εδώ στο πρώτο μου ταξίδι. Στόχος όμως δεν ήταν να έρθω με τόσα ρούχα όσα θα αρκούσαν για να πάρει μια οικογένεια, δυο-τρεις μπλούζες κι άλλα τόσα παντελόνια. Ήθελα ο κόσμος που χρειάζεται βοήθεια να μπορεί να ξαναγεμίσει την ντουλάπα του», τόνισε ο Λορέντζο.

Πράγματι, μόνο από τις δύο πρώτες μέρες διάθεσης, περισσότερες από 30 οικογένειες προμηθεύτηκαν ρούχα και σκεπάσματα για τον χειμώνα.

«Αυτό το χαμόγελο στα πρόσωπα ταλαιπωρημένων ανθρώπων, αυτό το ευχαριστώ που ακούω και ξέρω ότι είναι από καρδιάς, μου θυμίζει τον ρόλο που έχω στη ζωή και τον σκοπό μου. Να προσφέρω βοήθεια εκεί που υπάρχει ανάγκη, να κάνω το καλό και να επιβραβεύομαι με αυτές τις εικόνες. Δεν υπάρχει για εμένα μεγαλύτερη ευχαρίστηση».

Άνθρωποι που βοήθησαν

Οι εικόνες που βίωσαν όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια, ήταν ξεχωριστές και σε ορισμένες περιπτώσεις, συγκλονιστικές.

Ηλικιωμένοι άνθρωποι, έφευγαν με σακούλες ρούχα από το Μάτι και το χαμόγελο να σχηματίζεται μετά από καιρό στο πρόσωπό τους, αγκαλιάζοντας τον ακόμη πιο ευτυχισμένο Λορέντζο. «Παιδιά να δοκιμάζουν ρούχα και τα μάτια τους να λάμπουν. Πώς να μείνεις ασυγκίνητος;»

Τα περιστατικά που ξεχώρισε

Δύο ήταν τα περιστατικά που ξεχώρισε, ο Λορέντζο σε αυτό το ταξίδι προσφοράς, τα οποία και διηγήθηκε.

«Έκανα συνεχώς live στο Facebook, ώστε σε Τεργέστη και Φρίουλι να μπορεί να δει ο κόσμος που έδωσε ρούχα, που πάνε τα πράγματά τους. Να υπάρχει έστω και αυτή η έμμεση αλληλεπίδραση. Κάποια στιγμή έλαβα ένα μήνυμα από μια πολύ συγκινημένη κοπέλα. Έτυχε να είναι online και είδε ρούχα της στα χέρια μιας νεαρής κοπέλας από το Μάτι. Πόσο σπάνιο συναίσθημα, η κορύφωση της αλληλεγγύης».

Το δεύτερο περιστατικό αφορά έναν κύριο ο οποίος επισκέφθηκε το ξενοδοχείο «Μάτι» με τον γιο του. Ζήτησε αν υπάρχει κάποιο μπουφάν μηχανής, καθώς είχε χάσει όλα του τα υπάρχοντα και το χρειαζόταν άμεσα. Ο Νταβίντε, ο οποίος ήταν το ένα από τα τρία μέλη της αποστολής, έψαξε αλλά δεν βρήκε κάποιο στο νούμερό του.

Την επομένη ημέρα, η παρέα των Ιταλών πήγε βόλτα στην Αθήνα και επιστρέφοντας, ο Νταβίντε έδωσε ένα καινούργιο μπουφάν, το οποίο είχε αγοράσει.

Πηγή: news.marathonpress.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης