Μέτρα για την καταπολέμηση του εντόμου που προσβάλλει τα δέντρα κεντρικών δρόμων της πόλης, κυριότερα της οδού Τσιμισκή, λαμβάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, με αφορμή σχετική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο ίδιος σημειώνει ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η χρήση ειδικής κόλλας περιμετρικά του κορμού, η εφαρμογή ψεκασμών, η απομάκρυνση προνυμφών και οι εργασίες πλυσίματος των πεζοδρομίων.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δίνει έμφαση σε θέματα συντήρησης και βελτίωσης των δημοσίων χώρων, τη διατήρηση και βελτίωση του πρασίνου και ειδικότερα δίνει προτεραιότητα και παρακολουθεί από κοντά τα προβλήματα που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες δενδροστοιχίες του ιστορικού κέντρου από τις εντομολογικές προσβολές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς και χαρακτηρίζει υπερβολικά σχετικά δημοσιεύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι υπηρεσίες του Δήμου γνωρίζουν την ύπαρξη του συγκεκριμένου εντόμου “Galerucella luteola”, που προσβάλει τα δένδρα του είδους Ulmus hollandica “Vegeta” (Φτελιά ή Καραγάτσι) εδώ και δεκαετίες, όπως και ότι η προσβολή ευνοείται και εμφανίζει μεγαλύτερη ένταση όταν έχουμε ήπιους χειμώνες και υψηλές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας κατά τη διάρκεια των εαρινών και θερινών μηνών. Για το λόγο αυτό έχουν προβεί σε συγκεκριμένες μεθόδους καταπολέμησής του», τονίζει ο κ. Παππάς.

Γνωστοποιεί, τέλος, ότι η Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος έχει προγραμματίσει και προχωρά σταδιακά στην αντικατάσταση της φτελιάς, στις οδούς Τσιμισκή και Αλ. Σβώλου, με άλλα είδη ανθεκτικότερα, τόσο στη συγκεκριμένη προσβολή, όσο και γενικότερα στις δυσμενείς συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης