Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις οχημάτων και ακινήτων επιδιώκει να καθιερώσει το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο οι εφορίες να διακόψουν τη λειτουργία τους για το κοινό και να επικεντρωθούν στο… κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει οι μεταβιβάσεις ακινήτων να γίνονται μέσω της πλατφόρμας TaxisnetΠρος αυτήν την κατεύθυνση, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει οι μεταβιβάσεις ακινήτων, που πραγματοποιούνται σήμερα χειρόγραφα στα τμήματα Κεφαλαίου των εφοριών, να γίνονται μέσω της πλατφόρμας Taxisnet. Στόχος είναι, σε πρώτη φάση, να κλείσουν τα συγκεκριμένα τμήματα και οι υπάλληλοι σε αυτά να αξιοποιηθούν στους ελέγχους για τον εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων.

Έτσι, το φορολογικό σκέλος της μεταβίβασης ακινήτων θα γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας που θα ανοίξει το Taxisnet, όπου τα δύο μέρη (αγοραστής και πωλητής) θα συμπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία (περιγραφή ακινήτου, κόστος κ.λπ.) και στη συνέχεια η εφορία θα υπολογίζει αυτόματα το ύψος του φόρου μεταβίβασης και θα τον βεβαιώνει στον αγοραστή με τη λεγόμενη ταυτότητα οφειλής, όπως ισχύει σήμερα για όλους τους φόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίστοιχος προσανατολισμός αναμένεται να υπάρξει και για το τμήμα μεταβίβασης οχημάτων, ώστε οι αγοραπωλησίες Ι.Χ. και δικύκλων να γίνονται ηλεκτρονικά. Προωθείται, δηλαδή, στα πρότυπα του εξωτερικού οι πολίτες να εναποθέτουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους σε ειδική θυρίδα που θα δημιουργηθεί σε κάθε εφορία. Στη συνέχεια θα δηλώνουν στο Taxisnet την ακινησία του Ι.Χ. ή του δικύκλου τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης