Καθοριστική είναι η αυριανή ημέρα για τη χαλάρωση των μέτρων καθώς συνεδριάζουν οι ειδικοί, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν ποια ή ποιες δραστηριότητες θα επαναλειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες. Οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στους πολίτες επίσημα την Πέμπτη. Αυτό που συζητιέται έντονα και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου την ερχόμενη Δευτέρα. Η μετακίνηση των πολιτών στα μαγαζιά θα γίνεται με sms τρίωρης διάρκειας και, όπως είχε αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα, οι καταναλωτές θα στέλνουν μόνο ένα sms μέσα στην ημέρα για να κάνουν τα ψώνια τους στα μαγαζιά.

Πάντως η επιτροπή των επιστημόνων αύριο Τετάρτη θα αποφανθεί εάν θα ανοίξουν μόνο τα μικρά καταστήματα ή και τα εμπορικά κέντρα (mall).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναλειτουργία των σχολείων και στη συνέχεια της εστίασης με τραπέζια μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο οι ειδικοί δεν συμφωνούν όλοι σχετικά με το άμεσο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από ασθενείς με Covid-19. Οι δε ΜΕΘ είναι καλυμμένες από τους βαριά νοσούντες και πολλές φορές άτομα που πρέπει να μεταφερθούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παραμένουν διασωληνωμένα σε απλό θάλαμο Covid μέχρι να αδειάσει κάποιο κρεβάτι στις ΜΕΘ. Παρ’ όλα αυτά η εικόνα στα νοσοκομεία αναμένεται να αλλάξει σταδιακά τις επόμενες ημέρες, αφού παρουσιάζεται μείωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και η πίεση θα εξακολουθεί να υπάρχει.

Προτεραιότητα τα λύκεια

Πάντως τα self tests, που θα υπάρχουν στα φαρμακεία από τις αρχές Απριλίου, αποτελεί ένα σοβαρό «όπλο» για την κυβέρνηση προκειμένου να χαλαρώσει τα μέτρα και να ανοίξει δραστηριότητες. Αυτό που ακούγεται έντονα είναι ότι τα self tests θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και καθηγητές. Το πιθανότερο σενάριο είναι να λειτουργήσουν αρχικά τα λύκεια, αφού οι μαθητές προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές, και στη συνέχεια τα γυμνάσια. Δεν αποκλείεται αυτή τη φορά οι μαθητές του δημοτικού να μην κάνουν μαθήματα διά ζώσης την ίδια χρονική περίοδο με τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιθανή ημερομηνία για τους μαθητές ώστε να επιστρέψουν στα θρανία είναι η Πέμπτη ή η Παρασκευή, 8 ή 9 Απριλίου. Σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται να δοθεί αγώνας δρόμου ώστε τα σχολεία να ανοίξουν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Άρση της απαγόρευσης της μετακίνησης από δήμο σε δήμο

Η ψυχολογική κούραση των πολιτών αποτελεί κίνητρο για άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων, ίσως και από το ερχόμενο Σάββατο 3 Απριλίου. Έτσι οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν με τον κωδικό 6 από δήμο σε δήμο ακόμα και με τα αυτοκίνητά τους. Αυτό αναμένεται να γίνει γιατί ο κόσμος συγκεντρώνεται σε ορισμένα σημεία, ενώ είναι προτιμότερο να απλωθεί σε μεγαλύτερους χώρους για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Πότε θα καταργηθούν τα SMS;

Στις συζητήσεις των ειδικών είναι και η επιμήκυνση κατά μία ώρα της κυκλοφορίας και έτσι η απαγόρευση αντί για τις 21:00 να ξεκινά στις 22:00.

Το θέμα της εστίασης έχει τεθεί προ πολλού στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ακόμη στους ειδικούς να δώσουν το πράσινο φως για να λειτουργήσουν. Αυτό όμως που συζητιέται έντονα είναι η εστίαση να λειτουργήσει και πάλι στα μέσα Απριλίου, αρχικά με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους και μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους προς αποφυγή συγχρωτισμού.

Το άνοιγμα της εστίασης θα σηματοδοτήσει και το τέλος των SMS στο 13033.

Προς το παρόν δεν γίνεται καμία συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης από περιφέρεια σε περιφέρεια. Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τους επιστήμονες γύρω στις 23 Απριλίου, δηλαδή τη Μ. Εβδομάδα, κατά την οποία θα πρέπει να αποφασίσουν, ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα, εάν θα κάνουμε ή όχι Πάσχα στα χωριά μας.

Υπενθυμίζεται ότι ο τουρισμός θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Μαΐου, ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ίσως ο κλάδος του τουρισμού λειτουργήσει και νωρίτερα.

Πάντως οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά, με τα self tests αλλά και τους εμβολιασμούς που διενεργούνται στη χώρα να συμβάλλουν στην επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης