Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Ο Φλεβάρης δείχνει τα… δόντια του, καθώς η κακοκαιρία «Χιόνη» έχει προκαλέσει σειρά προβλημάτων ήδη από χθες, οπότε και εκδηλώθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χαμηλό βαρομετρικό συνοδεύεται από βροχοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ χιονόπτωση σημειώνεται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Απαγορευτικό απόπλου επιβλήθηκε στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο. Προβλήματα σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές σε Αττική και νότια Ελλάδα και με την ηλεκτροδότηση.

Για σήμερα αναμένονται βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Βροχοπτώσεις αναμένονται σήμερα κυρίως στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο και στο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στο Αιγαίο και σε παράκτιες περιοχές.

Ο Φλεβάρης δείχνει τα… δόντια του, καθώς η κακοκαιρία «Χιόνη» έχει προκαλέσει σειρά προβλημάτων ήδη από χθες, οπότε και εκδηλώθηκεΧιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Σταδιακά έως το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο νότιο Αιγαίο και θα εξασθενήσουν. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Η θερμοκρασία στη δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -5 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -1 έως 10, στη Θράκη από 0 έως 8, στα δυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 12, στη Θεσσαλία από 0 έως 9, στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο από 4 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 11, στα νησιά του βορείου Αιγαίου από 4 έως 8, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 6 έως 15, και στην Κρήτη από 9 έως 12.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση έως 2 μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ (πρόσκαιρα 9 στον Πατραϊκό), όμως σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και βορειοδυτικούς 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινά του νομού, όμως από το πρωί ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 7 έως 9 βαθμούς.

 

 

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και στα δυτικά του νομού και στην πόλη της Θεσσαλονίκης 3 έως 5 και πρόσκαιρα το πρωί έως 6 μποφόρ. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 1 έως 8 βαθμούς.

Προβλήματα στα λιμάνια

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, φθάνοντας κατά τόπους τα 10 μποφόρ, έχουν προκαλέσει προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Κλειστές είναι οι γραμμές Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ωρωπός-Ερέτρια και Καβάλα-Πρίνος.

Επίσης, δεν εκτελέστηκε το πρωινό δρομολόγιο από Αλόννησο για Βόλο. Ανεκτέλεστα παραμένουν τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις δρομολογίων ή ακυρώσεις.

 

 

Ύψος χιονιού (Πέμπτη)

Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Επί ποδός βρισκόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας η Πυροσβεστική Υπηρεσία, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν σε πολλά σημεία ανά την Ελλάδα.

Συνολικά η Π.Υ. δέχθηκε 100 κλήσεις για κοπές δέντρων, 41 για αφαιρέσεις αντικειμένων και 43 για αντλήσεις υδάτων.

Στην Αττική η Πυροσβεστική δέχθηκε 52 κλήσεις για κοπές δέντρων, 28 για αφαιρέσεις αντικειμένων και πέντε για αντλήσεις υδάτων από κατοικίες και καταστήματα.

Τύπος υετού (μεσημέρι Πέμπτης)

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στα Χανιά

Σοβαρά προβλήματα που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές δημιούργησε η έντονη βροχόπτωση στα Χανιά τη νύχτα, καθώς πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν εγκλωβίζοντας οδηγούς μέσα στα «μισοβυθισμένα» οχήματά τους, ενώ σημειώθηκε νέα κατολίσθηση.

Στον παράδρομο της εθνικής οδού Χανίων – Κισσάμου, στο ύψος των Μουρνιών, μία μητέρα εγκλωβίστηκε με τα δύο της παιδιά μέσα στο όχημά τους και διεσώθησαν χάρη στην επέμβαση των πυροσβεστών, οι οποίοι προχώρησαν στον έγκαιρο απεγκλωβισμό τους.

 

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 10 οχήματα εγκλωβίστηκαν στην περιοχή της κεραίας της ΕΡΤ, στη Σούδα, καθώς και εκεί ο δρόμος μετατράπηκε σε ποτάμι. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις για να απεγκλωβίσουν τους επιβαίνοντες από τα οχήματα και να τους απομακρύνουν σε ασφαλές σημείο.

Λόγω κακοκαιρίας τα σχολεία στα Χανιά θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Ισχυροί άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας στα Ιωάννινα

Ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 61 χλμ./ώρα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας έφερε μαζί της η «Χιόνη».

 

Αν και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα, απαιτείται προσοχή, καθώς δεν λείπουν οι πτώσεις κλαδιών στο οδόστρωμα.

 

Χάρτες: meteo και forecastweather

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης