«Δεχόμαστε μια νέα κατασκευή πάνω στο αρχαίο θέατρο της Ζέας;». Αυτό ήταν το ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν την Τρίτη τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) κατά την παρουσίαση των μελετών ανάδειξης του μνημείου, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. και είχε ως πρότυπό του το μεγάλο διονυσιακό θέατρο της Αθήνας.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι διατηρεί ελάχιστα ίχνη του παρελθόντος κι αυτό που ουσιαστικά βλέπει κάποιος είναι τα λαξεύματα της θεμελίωσής του πάνω στον βράχο. Έχει όμως και κάτι ακόμα που το κάνει ξεχωριστό. Είναι το μοναδικό αρχαίο δημόσιο κτήριο που έχει διασωθεί στον Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΚΑΣ δεν άργησε να απαντήσει στο ερώτημα που τέθηκε. Οι προτάσεις των μελετητών για την τοποθέτηση μιας μεταλλικής συναρμολογούμενης κατασκευής στο κοίλο του θεάτρου (αντί εδωλίων), που θα εδράζει σε σημεία εκτός των αρχαίων λαξεύσεων, κρίθηκαν κατάλληλες. Δεν έλειψαν, βέβαια, και οι παρατηρήσεις ως προς τη μείωση της κατασκευής, η οποία θα φέρει ξύλο στο πάνω μέρος στο χρώμα του φυσικού βράχου και θα μπορεί να αποσυναρμολογηθεί. Έτσι, το μνημείο, σε συνδυασμό και με την αποκατάσταση τμήματος της πρώτης σειρά εδωλίων, θα αποκτήσει μέρος της αρχικής μορφής του και θα μπορεί να αναγνωρίζεται, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, καθώς πολλοί περνούν το μνημείο για τον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης