Μία καταγγελία που δείχνει την έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης του δήμου Γορτυνίας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

Τελικά έπειτα από πολλές παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα. Ταυτόχρονα προκαταρκτική εξέταση έχει ξεκινήσει και η εισαγγελία. Το θέμα θεωρείται άκρως σημαντικό καθώς εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή και τη δημιουργία εστίας υγειονομικής βόμβας, υπάρχουν καταγγελίες για καθυστέρηση συμμόρφωσης του δήμου Γορτυνίας προς τις αποφάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης επέβαλε πρόστιμο δεκαπέντε χιλιάδων (15.000€) στον Δήμο Γορτυνίας για ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών λυμάτων. O λόγος ήταν ότι ύστερα από έρευνα του Γενικού Χημείου του Κράτους, οι τιμές ΒΟD5 των λυμάτων βρίσκονταν σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Στην απόφαση, ο Δήμος Γορτυνίας καλείται να ελέγξει όλες τις κατοικίες του Καλλιανίου και για κάθε κατοικία να συντάσσεται πρωτόκολλο αποσύνδεσης από το δίκτυο ομβρίων και στο τέλος των τριών μηνών να ενημερώσει το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας ΠΕ Αρκαδίας για την αποσύνδεση των αγωγών.

Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι της κοινότητας Καλλιανίου αυθαίρετα και παράνομα συνέδεσαν τις αποχετεύσεις τους σε αγωγό λυμάτων, παραβιάζοντας τον κτιριοδομικό κανονισμό, επωφελούμενοι οικονομικά. Πρόκειται για μια παρανομία που συντελείται εδώ και δεκαοχτώ χρόνια, καθώς επίσημο αποχετευτικό σύστημα με μονάδα επεξεργασίας λυμάτων δεν υπάρχει στην περιοχή. Επίσης δεν υπάρχει ούτε άδεια λειτουργίας και επιπροσθέτως δεν αποδίδονται επίσημα τέλη αποχέτευσης .

Τα εν λόγω λύματα μέχρι πρότινος κατέληγαν και λίμναζαν σε κτήμα 60 ελαιοδέντρων, οικόπεδο συνιδιοκτησίας οικογένειας που κατάγεται από την περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι όλα αυτά τα χρόνια να έχει αχρηστευτεί η ιδιωτική περιουσία της οικογένεια Σ. και να χάνεται επιπλέον εισόδημα από την παραγωγή ελαιολάδου, καθώς τα δέντρα έχουν καταστραφεί εντελώς. Οι συνιδιοκτήτριες όλα αυτά τα χρόνια πασχίζουν μέσω των αρμοδίων φορέων να επιλυθεί το ζήτημα λόγω της ρύπανσης τους περιβάλλοντος με κινδύνους στην δημόσια υγεία και παράλληλα απαιτούν να αποζημιωθούν για την αχρήστευση και τις απώλειες τους από τους εκάστοτε προέδρους και δημάρχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από αυτοψία του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) Αρκαδίας τον Ιούνιο του 2010 επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €) αρχικά στο Δήμο Τροπαίων ζητώντας από το Δήμο να προχωρήσει σε άμεση αποσύνδεση των αποχετεύσεων. Μετέπειτα, όπου η κοινότητα εντάχθηκε στο Δήμο Γορτυνίας με το σχέδιο Καλλικράτη, εξακολούθησαν ύστερα από ασταμάτητες οχλήσεις των συνιδιοκτητριών στις αρμόδιες υπηρεσίες νέες διοικητικές κυρώσεις επιβολής χρηματικών προστίμων και περαιτέρω ενεργειών.

Εν τω μεταξύ, η οικογένεια Σ. τον Νοέμβριο του 2010 αποτάθηκε για την υπόθεση της στον Συνήγορο του Πολίτη, όπου λόγου φόρτου εργασίας του υπαλλήλου υπήρξε κωλυσιεργία. Έτσι η καταγγελία έμεινε στο συρτάρι για σχεδόν ένα χρόνο. Τελικά η καταγγελία ελέγχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, και κλιμάκιο από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αρκαδίας προχώρησε σε έλεγχο και καταγραφή των συνδεδεμένων οικιών.

Το 2012 επεβλήθησαν δύο πρόστιμα συνολικού ποσού εννέα χιλιάδων ευρώ (9.000 €) για ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών λυμάτων. Την επομένη χρονιά το ΚΕΠΠΕ ύστερα από δειγματοληψία λυμάτων από τον αγωγό και των σχετικών αποτελεσμάτων από το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε σε πρόστιμο τριών χιλιάδων ευρώ (3.000 €) καλώντας το Δήμο να ελέγξει όλες τις κατοικίες της κοινότητας Καλλιανίου και για κάθε κατοικία να συντάξει πρωτόκολλο αποσύνδεσης. Παράλληλα, ζητήθηκε από το Δήμο να προχωρά σε μηνιαία δειγματοληψία και εργαστηριακό έλεγχο. Τον Οκτώβριο 2014 κατόπιν καινούργιας αυτοψίας, το ΚΕΠΠΕ επέβαλε πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000 €) καθώς ο Δήμος Γορτυνίας δεν απάντησε επαρκώς επί της αυτοψίας και δεν προέβη σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη μείωση και τον έλεγχο της ρύπανσης.
 
 Εκείνη την εποχή η οικογένεια Σ. κατήγγειλε στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, κύριο Ρακιντζή, τη μείωση προστίμων από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου επί των εισηγήσεων του Κλιμακίου Ελέγχου από 5.000€ σε 3.000€ (Μάιος 2012) κι από 10.000€ σε 3.000€ (Ιούνιος 2013) αντίστοιχα δεδομένου ότι επρόκειτο για επαναλαμβανόμενο και μη θεραπευμένο περιβαλλοντικό παράπτωμα.

Μια περαιτέρω ενέργεια της οικογένειας Σ. ήταν να αποταθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιουνίου προκειμένου να ελεγχθεί πειθαρχικά ο δήμαρχος Γορτυνίας επί συγκεκριμένης απόφασης, αφού δεν συμμορφωνόταν ως προς τις αποφάσεις του Περιφερειάρχη μετά τις εισηγήσεις του ΚΕΠΠΕ. Ο δήμαρχος στην απαντητική του επιστολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν παρέλειψε να συκοφαντήσει την οικογένεια πως χρησιμοποιούν κι αυτοί το “ανύπαρκτο” αποχετευτικό δίκτυο, πράγμα αναληθές κι αβάσιμο, είτε από εσφαλμένη πληροφόρηση είτε από τη σφοδρή επιθυμία του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καλύψει τα νώτα του. Μάλιστα, αναφέρει στο υπόμνημα του πως η καταγγέλουσα οικογένεια είναι η μοναδική οικογένεια που διαμαρτύρεται, επειδή δεν κατοικεί στην κοινότητα. Πώς είναι δυνατόν να διαμαρτυρηθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι από τη στιγμή που επωφελούνται οικονομικά; Επιπλέον ο δήμος, δεν έχει καταθέσει στο ΚΕΠΠΕ τη λίστα με τα πρωτόκολλα αποσυνδέσεων, ως όφειλε παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Κλιμακίου.

 Εύλογα ερωτήματα πάντως εγείρονται για την επέκταση του αγωγού με εξωτερικό σωλήνα το 2015, που έχει ως αποτέλεσμα τα λύματα να καταλήγουν σε δασική περιοχή.

Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία Τρίπολης έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση. Μάλιστα έχει ήδη καταθέσει ως μάρτυρας μια εκ των συνιδιοκτητριών, ενώ έχει κληθεί και για συμπληρωματική κατάθεση.

Δείτε τα έγγραφα-ντοκουμέντα:

Τα τελευταία αποτελέσματα των ελέγχων

Το τελευταίο πρόστιμο που επιβλήθηκε στο Δήμο Γορτυνίας   

Ορισμένα από τα προηγούμενα πρόστιμα

Απόφαση για άμεση αποσύνδεση όλων των παράνομων συνδέσεων

Το υπόμνημα του Δήμου Γορτυνίας
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης