Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε σε κοντέινερ όπου διαμένουν πρόσφυγες η οποία επεκτάθηκε σε άλλους επτά οικίσκους.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες. Συγκεκριμένα η τοπική εφημερίδα “Στο Νησί” αναφέρει ότι νεκρή είναι μία γυναίκα ένα μωρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Λέσβο σπεύδουν για ενισχύσεις δύο διμοιρίες ΜΑΤ με C-130 που απογειώθηκε από την Ελευσίνα.

Απανθρακωμένο πτώμα στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης

Απανθρακωμένο πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Ανακοινώθηκε ότι η μεταφορά της σορού έγινε από ιδιώτη, από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ αναφέρει: «Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, λόγω επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει.

Είχαν προηγηθεί δύο πυρκαγιές, η πρώτη την 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Υπάρχουν πληροφορίες αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί αν υπάρχουν θύματα.

Ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις αναχωρούν ήδη με προορισμό την Μυτιλήνη. Λόγω της κατάστασης που παραμένει έκρυθμη μεταβαίνει στο νησί και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου μαζί με τον αρχηγό της Αστυνομίας και τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής».

«Δύσκολη η νύχτα, κινδυνεύουμε όλοι»

«Η νύχτα θα είναι δύσκολη» εκτίμησε ο δήμαρχος Λέσβου, Στρατής Κυτελής, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για αποσυμφόρηση του Hot Spot, όπου διαμένουν 12.000 άτομα. 

Όπως περιέγραψε οι μετανάστες «επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών. Έκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα. Η φωτιά ξεκίνησε από έναν οικίσκο και επεκτάθηκε στα κτήματα. Κάηκαν 7 οικίσκοι και κάηκαν και  στρέμματα ελαιώνα».

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης κατέληξε: «Η κατάσταση δεν είναι καλή. Κινδυνεύουμε όλοι. Είμαστε έξω από την πύλη και προσπαθούμε να συνεννοηθούμε ώστε να υπάρξει ύφεση των γεγονότων και να αποφευχθούν οι εξεγέρσεις των μεταναστών».

 

Σύμφωνα με το lesvospost.gr, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο hot spot εξεγέρθηκαν, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και στις 16:45  έβαλαν φωτιές εντός και εκτός του καταυλισμού, ζητώντας να φύγουν από εκεί.

Οι πρόσφυγες αμέσως μετά το ξέσπασμα της φωτιάς άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να σωθούν. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, ενώ τρία πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούν να προσεγγίσουν τον καταυλισμό προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά. Στην περιοχή σπεύδει και ο δήμαρχος Μυτιλήνης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαμένοντες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης δεν αφήνουν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρήσουν.

Επίσης επιχειρούν να στήσουν οδοφράγματα στον περιφερειακό της Μόριας.

Δείτε το βίντεο και φωτογραφίες από τη φωτιά στον καταυλισμό: 

 

 

 

Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός της Μόριας έχει επεκταθεί αρκετά, λόγω της αυξανόμενης ροής προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αφού φιλοξενεί τουλάχιστον τετραπλάσιο αριθμό ανθρώπων από αυτόν για τον οποίο αρχικά δημιουργήθηκε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης