Έντονες διαμαρτυρίες εκφράζουν οι πανεπιστημιακοί για το «κούρεμα» που υπέστησαν τα αποθεματικά των ΑΕΙ και των ΤΕΙ από τη διαδικασία του PSI. Προειδοποιούν, μάλιστα, για συμβολικό κλείσιμο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρυτανικές αρχές αναφέρουν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα Πανεπιστήμια της χώρας με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε σε Κοινά Κεφάλαια και επένδυσε σε Ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών τους, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους και των προσόδων από τη διαχείριση αυτών, χωρίς τη βούληση των Ιδρυμάτων. Αποτέλεσμα των ενεργειών της Τράπεζας είναι η χρήση των λογαριασμών των Πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους (PSI), δημιουργώντας τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων, για τα οποία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους. Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αυθαίρετες και ζητάμε την άμεση επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών στους λογαριασμούς των Πανεπιστημίων».

Επιπλέον, δεδομένου ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της μεταβολής του καθεστώτος για την επιλογή ερευνητικού προσωπικού από τα πανεπιστήμια, οι πρυτάνεις όλων των ανωτάτων ιδρυμάτων και εκπρόσωποι των ΕΛΚΕ συνέρχονται την ερχόμενη Τρίτη 27 Μαρτίου στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων, έχοντας ζητήσει, παράλληλα, συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης