Με κύριο θέμα τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης η Σύνοδος Κορυφής στο Ταλίν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017, 10:19
Με κύριο θέμα τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης η Σύνοδος Κορυφής στο Ταλίν
Στο Ταλίν πραγματοποιείται σήμερα μια σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα την ψηφιακή πολιτική, ένα ζήτημα που είναι πολύ σημαντικό για την Εσθονία, όμως το οποίο κινδυνεύει να επισκιαστεί από τις έντονες συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης που ξεκίνησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Το απόγευμα θα συζητηθεί η πρόταση του Μακρόν για την καλύτερη φορολόγηση στην Ευρώπη των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου, όπως η Apple ή η Google, που κατηγορούνται ότι φοροαποφεύγουν.
«Το θέμα αυτό θα είναι το πιο αμφιλεγόμενο» της συνόδου, αν και δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη, προειδοποίησε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Πέρα από το θέμα της ψηφιακής πολιτικής, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης αναμένεται να απασχολήσει τους ηγέτες σήμερα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί έναν νέο δρόμο κυρίως μετά το Brexit.

Κατά το άτυπο δείπνο το βράδυ της Πέμπτης οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τις προτάσεις του Μακρόν, ο οποίος την Τρίτη στη διάρκεια ομιλίας του από τη Σορβόννη τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» γύρω από έναν ισχυρό γαλλογερμανικό δίδυμο.

Εξάλλου ο Μακρόν συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στα αγγλικά για ένα ημίωρο, χωρίς ωστόσο να εισέλθουν στις λεπτομέρειες των γαλλικών προτάσεων, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, που είναι και οι πιο ευαίσθητες για το Βερολίνο.

Μετά το δείπνο οι Ευρωπαίοι επανέλαβαν «την ισχυρή μας και κοινή επιθυμία να διασφαλίσουμε την ενότητα» της ΕΕ, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι «ανοικτοί» σε «νέες προτάσεις», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμμετείχε στο άτυπο δείπνο, αν και η χώρα της, που έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποχώρησή της από την ΕΕ, δεν είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες άτυπες συναντήσεις για το μέλλον της Ένωσης. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, σήμερα η Μέι πρόκειται να συναντηθεί με τη Μέρκελ.

Μεταξύ των θεμάτων της σημερινής συνόδου κορυφής είναι η κυβερνοασφάλεια και η ελεύθερη μεταφορά δεδομένων, τα οποία η Εσθονία, μια μικρή χώρα της Βαλτικής που έχει κάνει μεγάλες προόδους στο θέμα της ψηφιοποίησης, θεωρεί ότι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017, 10:19