Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα επιβατών του «Norman Atlantic»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα των Ελλήνων διασωθέντων

Πατήστε εδώ για να δείτε την τρίτη και τέταρτη λίστα των διασωθέντων

Συνοπτική λίστα με τους μέχρι τώρα Έλληνες διασωθέντες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να δείτε την πέμπτη λίστα με τους διασωθέντες από το ελληνικό Super Puma

Πατήστε εδώ για να δείτε την έκτη λίστα με τους διασωθέντες

Στους πέντε ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων που επέβαιναν στο πλοίο Νοrman Atlantic, το οποίο χθες τα ξημερώματα τυλίχθηκε στις φλόγες ανοικτά της Κέρκυρας.

Το τραγικό συμβάν επιβεβαίωσαν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αλλά και οι ιταλικές αρχές.

Σε έκτακτες ανακοινώσεις το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενημέρωσε ότι ιταλικό ελικόπτερο έσπευσε στο σημείο όπου εντοπίστηκαν οι σοροί για την πλήρη περισυλλογή τους. Εκεί μεταβαίνει και ένα ιταλικό σκάφος για να συνδράμει στο έργο της περισυλλογής, ενώ τα στοιχεία των νεκρών θα δοθούν στη δημοσιότητα με νέα ανακοίνωση.

Aπό το Λιμενικό Σώμα έγινε γνωστό περίπου στις 14.35 ότι το σύνολο των διασωθέντων ανέρχεται στους 407, ενώ δόθηκε εντολή αποδέσμευσης του πλοίου «Cruise Europa» προκειμένου να μεταφέρει με ασφάλεια 69 διασωθέντες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Επιπλέον κατέστη γνωστό ότι καταρτίζονται λίστες με τα ονόματα των διασωθέντων οι οποίοι θα μεταφερθούν προς τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Ανκόνα και της Πάτρας.

Νωρίτερα, ένας διασωθείς ο οποίος αποβιβάστηκε στο Μπάρι της Ιταλίας με το φορτηγό πλοίο «Spirit of Piraeus», ισχυρίστηκε όρι είχε δει τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων ισχυρίζεται πως είδε ένας από τους διασωθέντες του «Norman Atlantic». Πρόκειται για έναν Τούρκο ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις στους δημοσιογράφους ανέφερε πως τα πτώματα βρίσκονταν μέσα σε σωστική λέμβο.

Tην ίδια ώρα, η εισαγγελία του Μπάρι ξεκινά έρευνα για την απόδοση ποινικών ευθυνών και τα αίτια της τραγωδίας. Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι, όπου έφθασαν οι πρώτοι 49 διασωθέντες του πλοίου.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης

Έπειτα από την τραγική εξέλιξη, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες διάσωσης με εναέρια και θαλάσσια μέσα των επιβατών, διαφόρων εθνικοτήτων, που έχουν απομείνει στο «Norman Atlantic».

Για να διευκολυνθεί το έργο των σωστικών συνεργείων, δόθηκε εντολή στους πιλότους των ελικοπτέρων να προσγειώνονται από το πρωί της Δευτέρας στο κατάστρωμα του πολεμικού πλοίου «Άγιος Γεώργιος» έτσι ώστε να μη χρειάζεται να ταξιδεύουν μέχρι τις ιταλικές ακτές προκειμένου να αποβιβάσουν τους διασωθέντες. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ιταλίας, έχουν επιστρατευτεί στρατιωτικά ελικόπτερα με δυνατότητα μεταφοράς 20 ατόμων. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτό το στοιχείο, οι αρχές της γειτονικής χώρας εκτιμούν πως η απομάκρυνση όλων των επιβατών του πλοίου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.

LIVE EIKONA AΠΟ ΤΟ RAINEWS24:

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση των ιταλικών Αρχών, μέχρι τις 2.15 το μεσημέρι της Δευτέρας έχουν διασωθεί 414 άτομα, ενώ υπάρχουν πέντε νεκροί (σ.σ. ένας εξ αυτών είναι ο Γιώργος Δούλης από την Πάργα). Συνολικά, 59 επιβάτες παραμένουν στο «Norman Atlantic» και περιμένουν να τους απομακρύνουν τα σωστικά συνεργεία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Άγνωστο παραμένει εάν υπήρχαν μετανάστες εντός του πλοίου που δεν είχαν δηλωθεί ως ταξιδιώτες.

Ελικόπτερο στο κατάστρωμα του πολεμικού «Άγιος Γεώργιος»

Διασωθέντες στην Κέρκυρα

Στη δημοσιότητα η λίστα με τα μέλη του πληρώματος

Στο μεταξύ από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τα ονόματα των 56 μελών του πληρώματος:


​Στο κατάστρωμα του «Norman Atlantic» βρίσκεται προληπτικά κλιμάκιο ιατρών και νοσοκόμων για την αντιμετώπιση τυχόν περιπτώσεων υποθερμίας ή άλλων προβλημάτων υγείας των επιβατών

Οι ιταλικές Αρχές δήλωσαν ότι στο κατάστρωμα μετέβη προληπτικά κλιμάκιο ιατρών και νοσοκόμων για την αντιμετώπιση τυχόν περιπτώσεων υποθερμίας ή άλλων προβλημάτων υγείας, ενώ έχουν ήδη χορηγηθεί στους επιβάτες είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, νερά, αδιάβροχα κ.α.). 

Μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί νέος τραυματισμός επιβατών ή μελών του πληρώματος. Παράλληλα, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες στο Μπάρι, καθώς λίγο μετά τις 08.20 το πρωί «έδεσε» εκεί με τη βοήθεια ρυμουλκών το «Spirit of Pireaus», το οποίο μετέφερε 49 διασωθέντες, εκ των οποίων οι 25 είναι Έλληνες.

Σύμφωνα με τον καπετάνιο του φορτηγού πλοίου, δεν υπάρχει κανένα σοβαρό περιστατικό ανάμεσα στους επιβάτες που απομακρύνθηκαν με επιτυχία από το κατάστρωμα του φλεγόμενου οχηματαγωγού. Στην προβλήτα μπροστά από το «Spirit of Piraeus» βρίσκονται δεκάδες ασθενοφόρα και περιπολικά της αστυνομίας.

Τυλιγμένοι με κουβέρτες, εξαντλημένοι και με τα σημάδια της απίστευτης ταλαιπωρίας που βίωσαν αποτυπωμένα στο πρόσωπό τους οι 49 διασωθέντες του πλοίου «Norman Atlantic» κατεβαίνουν με αργό βήμα και μεγάλη προσοχή τη σκάλα του φορτηγού «Spirit of Piraeus», το οποίο τους μετέφερε στο λιμάνι του Μπάρι.

Το πλοίο «έδεσε» στο ιταλικό λιμάνι λίγο μετά τις 08.20 το πρωί, ώρα Ελλάδας. Ανάμεσα στους διασωθέντες βρίσκονται και 25 Έλληνες. Το «Spirit of Piraeus» είχε προορισμό αρχικά το λιμάνι του Πρίντιζι, ωστόσο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ελήφθη η απόφαση το πλοίο να κατευθυνθεί στο Μπάρι.

Επιβάτες του «Norman Atlantic»

Ορισμένοι από τους διασωθέντες του «Norman Atlantic» στο κατάστρωμα του «Spirit of Piraeus»

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, ελικόπτερο Super Puma της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες επτά άτομα από το κατάστρωμα του πλοίου (ανάμεσά τους και τρεις Έλληνες) στο Λέτσε.

Συγκλονίζει η μαρτυρία της συζύγου του νεκρού

Για τις δραματικές ώρες που βίωσε στο φλεγόμενο πλοίο μίλησε η Θεοδώρα Δούλη, σύζυγος του άτυχου Γιώργου Δούλη ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στην προσπάθειά του να διαφύγει από το επιβατηγό – οχηματαγωγό «Norman Atlantic».

Στις δηλώσεις που έκανε στην ιταλική τηλεόραση, περιγράφει την αγωνιώδη προσπάθεια τόσο της ίδιας όσο και του άνδρα της να προσεγγίσουν τη σωσίβια λέμβο…

Δείτε το βίντεο…

Υπενθυμίζεται ότι το ζεύγος είχε εγκλωβιστεί στη γλίστρα του πλοίου.

Προσωρινή “γέφυρα σωτηρίας”

Σύμφωνα με ανάρτηση του Υπουργείου Ναυτιλίας στο Twitter, λίγο πριν από τις 03.00 τα ξημερώματα ξεκίνησε η απομάκρυνση των εναπομεινάντων επιβατών και μελών του πληρώματος διαμέσου πολεμικού πλοίου της Ιταλίας.

Η απόφαση ελήφθη μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες ρυμούλκησης του πλοίου και την προσωρινή βελτίωση των καιρικών συνθηκών που επέτρεψε την προσέγγιση του. Ωστόσο, περίπου 40 λεπτά αργότερα, σταμάτησε η μετεπιβίβαση στο ιταλικό πολεμικό σκάφος και η επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών συνεχίζεται με ελικόπτερα.


Λίγο πριν από τις 03.00 τα ξημερώματα ξεκίνησε η απομάκρυνση των εναπομεινάντων επιβατών του «Norman Atlantic» με ιταλικό πολεμικό πλοίο
To «Norman Atlantic», το οποίο ναυλώθηκε από τη ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ Lines, παραμένει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιταλίας, Αλβανίας και Ελλάδας. Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, σωστικά συνεργεία, ιταλικά ελικόπτερα και ελληνικά εναέρια μέσα επιχειρούν στην περιοχή για την ασφαλή διάσωση και αεροδιακομιδή των επιβατών, ενώ παράλληλα -έπειτα από καθυστερήσεις και διαφωνίες- αποφασίστηκε η ρυμούλκηση του πλοίου στο Μπρίντιζι της Ιταλίας, αντί των αλβανικών ακτών, που ήταν πλησιέστερες στον τόπο της ναυτικής τραγωδίας. Κατά μία άλλη εκδοχή, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων RAI, το πλοίο εκινείτο βραδέως και ξεκίνησε η ρυμούλκησή του με δυσκολία (καθώς έσπαγαν οι κάβοι) σε απάνεμο λιμάνι της Αλβανίας. Οι αποτυχημένες προσπάθειες όμως, σε συνδυασμό με την αλλαγή του καιρού, οδήγησαν στην απόφαση πολεμικό πλοίο της Ιταλίας να προσεγγίσει το «Norman Atlantic» και μέσω αυτού να γίνει η απομάκρυνση των εναπομεινάντων επιβατών.

Καρέ – καρέ η διάσωση επιβατών από το φλεγόμενο «Norman Atlantic»….

Φόβοι για ενδεχόμενη βύθιση του πλοίου

Κατά τη διάρκεια των έντονων διαβουλεύσεων για τον τελικό προορισμό του πλοίου, μεγάλο ερώτημα παρέμενε το αν οι επιβάτες θα άντεχαν δεύτερη νύχτα στο κατάστρωμα. Λαμβάνοντας μάλιστα υπ’ όψιν το γεγονός ότι η φωτιά συνεχίζει να σιγοκαίει το εσωτερικό του πλοίου και μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να προκαλέσει επιπρόσθετες ζημιές, ικανές να πλήξουν την ικανότητα πλεύσης του «Norman Atlantic», ο χρόνος πίεζε επικίνδυνα τους διασώστες.

Οι ώρες περνούσαν δραματικά και όσοι απέμειναν στο κατάστρωμα, περίμεναν καρτερικά εν μέσω καπνών (από μικρές εστίες πλέον φωτιάς) και ψύχους, βοήθεια από τα ελικόπτερα και τα παραπλέοντα σκάφη, που όμως δεν μπορούσαν να τους προσεγγίσουν εύκολα λόγω των ισχυρών ανέμων. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν 10 παραπλέοντα πλοία, ρυμουλκό (Albine B), σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, ειδικό σκάφος ελικοφόρο, τρία ιταλικά ελικόπτερα Super Puma και ένα ελληνικό. 

Νέο video με το φλεγόμενο πλοίο

Επιβάτες με σωσίβια πάνω στο κατάστρωμα του «Norman Atlantic»…

Υπενθυμίζεται πως το πλοίο «Spirit of Pireaus» αργά τη νύχτα αποδεσμεύτηκε από την επιχείρηση διάσωσης και κατευθύνθηκε στο Μπρίντιζι μεταφέροντας 49 διασωθέντες, εκ των οποίων οι 25 Έλληνες. Ωστόσο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατή η προσέγγιση του συγκεκριμένου λιμανιού, με αποτέλεσμα το πλοίο να κατευθυνθεί στο Μπάρι. Σημειώνεται ότι στο Μπάρι, έχουν ήδη συγκεντρωθεί νοσηλευτικές δυνάμεις για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους διασωθέντες.

Εικόνες από τις πρώτες αφίξεις διασωθέντων στο Μπρίντιζι

Εν τω μεταξύ, το Rai και η ιταλική εφημερίδα La Repubblica δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα τους φωτογραφίες και video από τους πρώτους διασωθέντες επιβάτες του «Norman Atlantic» που έφτασαν με ελικόπτερα στο Μπρίντιζι της Ιταλίας (περιφέρεια Απουλία).

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε -λίγο μετά τη 01.10 τα ξημερώματα- το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, ελληνικό ελικόπτερο παρέλαβε και μετέφερε πέντε επιβάτες στην Γκαλατίνα. Η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι είχε ανακοινώσει το απόγευμα ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, παρά τις όποιες αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε στο γκαράζ του πλοίου. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, δηλαδή του βραχυκυκλώματος, του σαμποτάζ ή ακόμη και της τρομοκρατικής ενέργειας.

Τα σκάφη που πλέουν δίπλα από το Norman Atlantic σχηματίζοντας κλοιό ασφαλείας

Τραγικό παιχνίδι της μοίρας

Ο Έλληνας Γιώργος Δούλης και δύο τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ναυτικού δυστυχήματος που σημειώθηκε τα ξημερώματα, έπειτα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο «Norman Atlantic», ενώ έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα, 45 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κέρκυρας.

Ο άτυχος άνδρας βρήκε τον θάνατο στην προσπάθειά του να προσεγγίσει τη βάρκα διάσωσης μαζί με μια γυναίκα (πιθανόν σύζυγό του). Τα δύο άτομα είχαν εγκλωβιστεί στη γλίστρα του πλοίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για Έλληνα με καταγωγή από την Πάργα, ο οποίος έμενε μόνιμα στη Ζυρίχη και είχε επισκεφτεί με τη σύζυγό του την Ελλάδα για τις γιορτές.


Οι εθνικότητες των επιβατών: 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 υπήκοοι ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Έλληνες.

Από το πλήρωμα: 22 Ιταλοί και 34 Έλληνες.

Δρομολόγιο θρίλερ

Στο ιταλικό πλοίο, συμφερόντων της εταιρείας «Visemar di Navigazione», που είχε αναχωρήσει στις 5.30 το απόγευμα του Σαββάτου από την Πάτρα με προορισμό την Ανκόνα της Ιταλίας μέσω Ηγουμενίτσας, βρίσκονταν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα, ενώ μεταφέρονταν συνολικά 222 οχήματα.

Το «Norman Atlantic», με ελληνικό και ιταλικό πλήρωμα, ήταν ναυλωμένο από την ΑΝΕΚ Lines, η οποία ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον συντονισμό και την ασφαλή απομάκρυνση των επιβατών.

Το θρίλερ της διάσωσης των επιβατών και της ρυμούλκησης του πλοίου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς, παρά τις διαψεύσεις του Λιμεναρχείου στο Μπάρι, επιβάτης που βρίσκεται αυτή την ώρα στο «Norman Atlantic» αναφέρει ότι το πλοίο έχει πάρει μεγάλη κλίση. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε νεώτερες δηλώσεις, επιβεβαίωσε ότι παρατηρείται κλίση 7 μοιρών και πως επιχειρησιακά ηγούνται οι ιταλικές αρχές.

Σύμφωνα με εμπειρότατο ναυτικό που μίλησε στο zougla.gr, στο συγκεκριμένο πλοίο δεν πρέπει να εισρεύσουν περισσότεροι από 50 τόνοι νερό, καθώς υπάρχει κίνδυνος βύθισης και ως εκ τούτου οι επιβάτες θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί πολύ πιο γρήγορα.

Περίεργη συμπεριφορά των Ιταλών: Μπρίντιζι ή Αυλώνα

Ακινητοποιημένα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, τα περισσότερα ελληνικά εναέρια μέσα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του «Norman Atlantic».

Αίσθηση προκαλεί η μαρτυρία ενός επιβάτη του πλοίου στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr) ότι οι διασώστες σώζουν κατά προτεραιότητα τους Ιταλούς, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τους Έλληνες. Επίσης περίεργο είναι το γεγονός ότι οι ιταλικές αρχές ζητούσαν με επιμονή τη ρυμούλκηση του «Norman» προς το Μπρίντιζι και όχι στις σαφώς πιο κοντινές ακτές της Αλβανίας. Πρόκειται για σχέδιο το οποίο -κατά τη RAI- άλλαξε και το πλοίο κατευθύνεται προς την Αλβανία.

Συγκεκριμένα, ο Αυλώνας της Αλβανίας απέχει από το σημείο του πλοίου 35 με 40 ναυτικά μίλια, ενώ το Πρίντεζι περί τα 60. Όμως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Αλβανία είναι ιδιαίτερα κακές και η προσέγγιση στο λιμάνι ίσως να ήταν αδύνατη. Η θέση του λιμανιού ήταν ένα ακόμη δύσκολο σημείο για την πορεία του ρυμουλκούμενου πλοίου, σε αντίθεση με το υπήνεμο Μπρίντιζι, όπου μπορεί να δέσει το πλοίο με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επίσης, στην απόφαση φαίνεται να προσμετρήθηκε η δυνατότητα άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης στη στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε, αλλά και σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής που βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Οι πρώτες εικόνες από το φλεγόμενο πλοίο:



Καρέ καρέ η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς

Από το ιταλικό λιμενικό σώμα δόθηκε στη δημοσιότητα ένα νέο βίντεο, το οποίο δείχνει καρέ καρέ την επιχείρηση που στήθηκε στα διεθνή ύδατα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο «Norman Atlantic», το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Κυριακής.

Στα πλάνα εμφανίζεται πυροσβεστικό σκάφος να πετάει με δύναμη νερό προς το επιβατηγό προκειμένου να δαμάσει τις φλόγες.

Δείτε το βίντεο:

Nέες φωτογραφίες από το πλοίο και την επιχείρηση:

O καπετάνιος του πλοίου Αρτζίλιο Τζιακομάτσι

H απογείωση των ιταλικών ελικοπτέρων

Το ιταλικό πολεμικό πλοίο San Giorgio σπεύδει στο σημείο για την ταχεία μεταφορά των επιβατών

Μαρτυρίες επιβατών

Στιγμές αγωνίας ζει η σύζυγος ενός μέλους του πληρώματος του πλοίου «Norman Atlantic».

Η κυρία Τζορτζιώτη, σύζυγος του Αλέξανδρου Τζουρτζιώτη, τρίτου μάγειρα του πλοίου, μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε ότι η τελευταία φορά που επικοινώνησε με τον σύζυγό της ήταν στις 11.30 το πρωί.

Έκτοτε δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει ξανά μαζί τους. «Μου είπαν ότι για ό,τι νεότερο θα με ενημερώσουν. Όταν μιλήσαμε το πρωί, ο άντρας μου μου έλεγε ότι φοβάται, ότι έχει κάπνα και ότι βρέχει συνέχεια» σημείωσε.

Το βραδινό briefing του υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη

Σε επίσημες δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους πολίτες σχετικά με το επιβατηγό «Norman Atlantic» και τις εξελίξεις στα ανοιχτά της Κέρκυρας.

Μεταξύ άλλων επισήμανε τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο σημείο όπου βρίσκεται το πλοίο και δυσχεραίνουν το έργο διάσωσης, λέγοντας: «Υπήρξε μια κακοκαιρία που απαγόρευε την υπερπτήση των ιπτάμενων μέσων».

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 165 άτομα και στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω ότι υπάρχει ένας νεκρός άνδρας ελληνικής καταγωγής, ο οποίος εγκλωβίστηκε μέσα στη σκάλα διαφυγής» είπε μεταξύ άλλων, ενημερώνοντας παράλληλα ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

«Από τις πληροφορίες που έχουμε, υπήρξε πρόσδεση ρυμουλκού σκάφους που ήλθε από το Μπρίντιζι, ωστόσο υπάρχει δυσκολία στη ρυμούλκηση, που ελπίζουμε να επιλυθεί σύντομα. Οι ιταλικές αρχές έχουν αναλάβει τη διαχείριση του περιστατικού, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις αρχές της Ρώμης» πρόσθεσε ο υπουργός. Τόνισε, δε, ότι προτεραιότητα όλων είναι στην παρούσα φάση η διάσωση των επιβατών.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στα παραπλέοντα πλοία που συνδράμουν στο έργο της διάσωσης, σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει οριστεί το λιμάνι του προορισμού τους.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για αγνοούμενους».

Βέλη Ιταλών δημοσιογράφων για τη μικρή συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση διάσωσης

«Πού ήταν η Ελλάδα;». Με αυτό το ερώτημα ο Ιταλός δημοσιογράφος Alberto Negri εξαπέλυσε πυρά για την ελλιπή συμμετοχή της χώρας μας στις επιχειρήσεις διάσωσης των 478 επιβατών του «Norman Atlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά ενώ έπλεε ανοιχτά της Κέρκυρας. 

Οι Ιταλοί εγκαλούν την Ελλάδα γιατί δεν συνέδραμε σε επαρκή βαθμό τις προσπάθειες διάσωσης και υποστηρίζουν ότι εκούσια άφησαν το πλοίο να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας.

«Δεν υπονοώ τίποτα περισσότερο. Η Ελλάδα όμως, που έχει αναπτυγμένα τεχνικά μέσα και εναέριες δυνάμεις, λόγω των μεταναστών και των συχνών ναυαγίων, δεν εμφανίστηκε έτοιμη να βοηθήσει περαιτέρω και άφησε τη δουλειά (σε άλλους), κατά την προσφιλή τακτική» τόνισε ο Νέγκρι.

Με άλλα λόγια, οι Ιταλοί ασκούν έντονη κριτική στους ελληνικούς χειρισμούς, καθώς στην επιχείρηση η Ιταλία συμμετείχε με το 90% των δυνάμεών της, ενώ η Ελλάδα και η Αλβανία με ένα ισχνό ποσοστό της τάξης 10%.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η ιστορία του «Norman Atlantic», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014, 22:01

Φωτορεπορτάζ από την επιχείρηση διάσωσης στο «Norman Atlantic»
, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014, 21:25

Είχαν δοθεί συστασεις από την επιθεώρηση πλοίων – Τι απαντά εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014, 17:06

Το «Aline Β» ρυμουλκεί το «Norman Atlantic», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014, 21:24

Aυτός είναι ο καπετάνιος του “Norman Atlantic”, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014, 20:15

Ηχητικό ντοκουμέντο: Η αναμετάδοση του σήματος από το «Norman Atlantic», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014, 19:39

Μαρτυρία στο zougla.gr: «Φοβάμαι για τη ζωή του άντρα μου», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014, 17:56

Νέο βίντεο από το φλεγόμενο «Norman Atlantic», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014, 17:40

Tι είπαν Σαμαράς-Ρέντσι για το φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014, 17:04

/Uploads/Media/Kaltura/Video/2014/Dec/29/1_wrl6ok7l.jpg
/Uploads/Media/Kaltura/Video/2014/Dec/29/1_wrl6ok7l.jpg
/Uploads/Media/Kaltura/Video/2014/Dec/29/1_wrl6ok7l.jpg
/Uploads/Media/Kaltura/Video/2014/Dec/29/1_wrl6ok7l.jpg

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης