Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα 13 Αυγούστου σε τέσσερις περιφέρειες, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Την ιδια ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένενουν στην Αρκαδία, παρόλο που δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς καθώς υπάρχει κίνδυνος αναζωπυρώσεων στην περιοχή. Τα μέτωπα της φωτιάς ήταν αρκετά με αποτέλεσμα οι δυνάμεις να καλούνται να επιχειρήσουν στις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για  την Τσεχία η οποία έστειλε 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, η Γαλλία με την πιο μεγάλη δύναμη καθώς έστειλε 240 πυροσβέστες με 60 οχήματα. Επίσης, από τη Γερμανία ήρθαν 244 πυροσβέστες με 56 οχήματα και από την Αυστρία 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα. Στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Ανατολική Μάνη – Ηλεία

Στην Ανατολική Μάνη οι δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές Σκαμνάκι, Δεσφίνα και Καρέα, όπου σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις, το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ηλεία, μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο της φωτιάς. Χθες μάλιστα, έβρεξε στις περιοχές Ξηρόκαμπος και Βασιλάκι, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με αποτέλεσμα να σβήσει τις όποιες μικρές εστίες φωτιάς υπήρχαν στην περιοχή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν σε διάφορα σημεία της Ηλείας, ώστε να επέμβουν.

Μόλις στο 30% η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου-Ηπείρου του ΔΕΔΔΗΕ, στον Πύργο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχει ολοκληρωθεί η επανηλεκτροδότηση.

Στη Γορτυνία έχει γίνει η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε ποσοστό 30%. Συγκεκριμένα, έχουν ηλεκτροδοτηθεί τα χωριά Ράχες, Λυκοχώρι, Τριποταμιά, Καπελλίτσα, Χράνοι και Φαναράκι. Εκτός ηλεκτροδότησης παραμένουν τα χωριά Χώρα, Νεοχώρι, Λιβαδάκι, καθώς και τα χωριά του πρώην Δήμου Λουτρών Ηραίας (Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα και Κατράκι).

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Λακωνία και Βόρειο Αιγαίο

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν κκαι σήμερα όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της επικράτειας, καθώς, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε από το ΠΣ, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Έκκληση στους πολίτες από την ΓΓΠΠ:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης