Αντιμέτωποι με ένα νέο κίνδυνο, αυτόν των επιβλαβών ουσιών που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, βρίσκονται οι πυρόπληκτοι των φονικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική.

Οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διαχείριση εξαιρετικά επιβλαβών ουσιών, όπως ο μόλυβδος, ο αμίαντος, αλλά και τα προϊόντα καύσης του πλαστικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στον αέρα, αλλά ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης και του υδροφόρου ορίζοντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιοχή και την υγεία του πληθυσμού, αλλά και για τη δημόσια υγεία ευρύτερα.

 Tο ΥΠΕΝ εξέδωσε οδηγό για τη διαχείριση των αποβλήτων

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε τη Δευτέρα (09/08/2018) οδηγό για τη διαχείριση των αποβλήτων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σχετικός οδηγός μοιράστηκε στους δήμους των περιοχών αυτών μαζί με κατευθύνσεις για την προστασία από τα αμιαντούχα υλικά.

Πατήστε εδώ για να δείτε τον σχετικό οδηγό

Καταγγελίες πυρόπληκτων

Η κ. Ελένη Πεταλά, η οποία έχασε τους δύο γονείς της, ενώ η αδερφή της παραμένει στο νοσοκομείο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, καταγγέλλει ότι προσπαθεί να ξαναστήσει το πατρικό της εκτελώντας, όμως εργασίες σε ένα εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση για τα μέτρα που πρέπει να λάβει.

«Με δική μας πρωτοβουλία την πήραμε και από το ίντερνετ που είδαμε κάποιους επιστήμονες να λένε ότι είναι πολύ ανθυγιεινό το περιβάλλον και αναγκαστικά πρέπει να φοράμε μάσκες» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, δεν είναι η μόνη από τους πυρόπληκτους που κάνει λόγο για έλλειψη ενημέρωσης.

«Ό,τι ακούμε στην τηλεόραση (…) Δεν έχει έρθει κανένας να μας δώσει μάσκες. Αυτές που φοράνε να μαστόρια δεν κάνουν τίποτα» είπε μια άλλη γυναίκα.

Οι κάτοικοι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να απομακρυνθεί ο αμίαντος από εξειδικευμένο προσωπικό, κάτι για το οποίο ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε.

Η προειδοποίηση των επιστημόνων

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή σε όσους κινούνται στην περιοχή, καθώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία τους.

«Το πλαστικό όταν καίγεται σε υψηλές θερμοκρασίες όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση, οδηγεί σε παραγωγή ουσιών οι οποίες είναι και καρκινογόνες και βιοσυσωρεύσιμες. Αυτό σημαίνει ότι αν μπουν στον οργανισμό μας θα παραμείνουν για ένα μεγάλο διάστημα» προειδοποιεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Οι επιστήμονες μιλούν για τοξική βόμβα έτοιμη να εκραγεί, ενώ επισημαίνουν ότι οι μάσκες δεν προσφέρουν επαρκή προστασία.

«Επειδή το νερό είναι διαλύτης πολλών ουσιών εκεί χρειάζονται πάρα πολλές μετρήσεις για να διασφαλίσουμε ότι πράγματι το νερό που υπάρχει είναι ποιοτικά σε ανεκτό επίπεδο» εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης