Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν τα ηχητικά ντοκουμέντα της αστυνομίας από την τραγωδία στο Μάτι.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» παρουσιάζει το χρονικό των γεγονότων την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, όπως αυτό αποτυπώθηκε λεπτό προς λεπτό στο ηχητικό υλικό της Άμεσης Δράσης και της Τροχαίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή ξεκίνησε το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, στις 16.40, όταν πολίτες ενημέρωσαν ότι βλέπουν καπνό στο Ντράφι. Αρχικά έγινε λανθασμένη εκτίμηση, καθώς δόθηκε η εντύπωση πως ο καπνός προερχόταν από τη μεγάλη φωτιά που είχε προηγηθεί στη δυτική Αττική, στην Κινέτα.

Στις 17:43 αστυνομικός ενημερώνει το κέντρο επιχειρήσεων: «Στον Νέο Βουτζά εδώ υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα από καπνούς, δεν υπάρχει ορατότητα και δεν υπάρχουν πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο να ενημερωθούν να έρθουν προς τα εδώ. (…) Κέντρο απαραιτήτως οι δυνάμεις στον Νέο Βουτζά πολλές και οι δυτικές ειδικά να ανέβουν προς τα εδώ».

Στις 18:18:25 αστυνομικός διαβιβάζει στον ασύρματο: «Έφτασε η φωτιά κάτω στη Μαραθώνος». Λίγα λεπτά αργότερα δίνεται σήμα στις αστυνομικές δυνάμεις για εκτροπές αυτοκινήτων. Η φωτιά έχει πλησιάσει σε σπίτια και ζητείται από τους αστυνομικούς να μην έρχονται αυτοκίνητα από τη Μαραθώνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 22:14:48 δίνεται η πρώτη εντύπωση στα ηχητικά της αστυνομίας για το μέγεθος της καταστροφής. Αστυνομικός ενημερώνει ότι στο Κόκκινο Λιμανάκι έχουν καεί γύρω στα 30 αυτοκίνητα και ότι βρίσκονται περίπου 800 άτομα εγκλωβισμένα στην παραλία.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ολοκληρώσει την έρευνα σχετικά με τη φωτιά στην ανατολική Αττική και αναμένεται η άσκηση ποινικών διώξεων. 

Πηγή: Καθημερινή

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης