Τραγικές συνέπειες είχε το κύμα του χιονιά που σάρωσε τη Μαγνησία στην κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και γάλα, αλλά και να διπλασιαστεί η ποσότητα ζωοτροφής που δίνεται στα ζώα, «εκτοξεύοντας» το κόστος παραγωγής, τη στιγμή που οι τιμές για το γάλα και το κρέας είναι πολύ χαμηλές.

Τα παραπάνω ανέφερε στο «Ράδιο Ένα 102,5» η Χαρούλα Διβάνη πρόεδρος των κτηνοτρόφων Αισωνίας, που τόνισε ότι οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, λόγω της κακοκαιρίας, ήταν πάρα πολλές, διότι τώρα ξεκινάει η παραγωγική περίοδος και χάθηκαν αρνιά, κατσίκια και υπάρχει μειωμένη παραγωγή στο γάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε, η παραγωγή μειώθηκε πάρα πολύ, διότι πολλοί κτηνοτρόφοι που μεγάλωναν τα αρνιά τους για να τα διαθέσουν στο εμπόριο, βρέθηκαν χωρίς αρνιά, που χάθηκαν από διάφορες αρρώστιες με την κακοκαιρία.

«Διπλασιάστηκε η ποσότητα ζωοτροφών»

Ακόμη, όσοι κτηνοτρόφοι αρμέγουν για την παραγωγή γάλακτος διαπίστωσαν ότι είναι κατά πολύ μειωμένο, λόγω της κακοκαιρίας, δήλωσε η κα Διβάνη, που πρόσθεσε ότι διπλασιάστηκε η ποσότητα των ζωοτροφών, διότι οι κτηνοτρόφοι που έχουν τα ζώα τους στα μαντριά, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι δυσβάστακτο.

Η πρόεδρος των κτηνοτρόφων, είπε ότι υπάρχουν προγράμματα για να αποζημιωθούν και πρέπει να αποζημιωθούν, διότι πέρασε ένα πολύ ακραίο καιρικό φαινόμενο που κατέστρεψε τους κτηνοτρόφους. Όπως είπε, αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να βρει τρόπο για να μας αποζημιώσει. Η Θεσσαλική Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένει απάντηση.

Στο πλευρό των αγροτών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την κ. Διβάνη, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών που κινητοποιούνται, διότι τα προβλήματα είναι κοινά στο φορολογικό και ασφαλιστικό, ενώ εκτίμησε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι δύσκολο να βγουν στους δρόμους, καθώς πρόκειται για περίοδο παραγωγής που απαιτεί καθημερινή και πολύωρη παρουσία στα μαντριά. «Το σίγουρο είναι ότι θα είμαστε κοντά τους, για όσες ώρες μπορούμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι αναμένονται τα νεώτερα από την Ομοσπονδία. Ως αμιγώς προβλήματα των κτηνοτρόφων, η πρόεδρος ανέφερε τις πληρωμές που δεν γίνονται στην ώρα τους, τα προβλήματα που υπάρχουν με τη φέτας και την τιμή του γάλακτος που παραμένει ίδια εδώ και χρόνια, οι εξευτελιστικές τιμές πώλησης του κρέατος.

Στα τρία ευρώ το αρνί

Όπως εξήγησε η τιμή πώλησης του αρνιού στον κρεοπώλη κυμαίνεται σε 3,00 ως 3,20 €/κιλό, τιμή που είχε τόσο χαμηλή, που δεν βγαίνει το κόστος παραγωγής, που διπλασιάστηκε σε τροφές την περίοδο της κακοκαιρίας.

ΠΗΓΗ: magnesianews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης