Σε ένα ωφέλιμο κατά 98% διαδίκτυο, το ποσοστό των κινδύνων είναι μόλις 2%, τόνισε στην ημερίδα που έγινε την Τετάρτη υπό την αιγίδα της Cosmote στον Πύργο, ο Ειδικός Ερευνητής, Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια -CSI Institute- και Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ. Μανώλης Σφακιανάκης, υπογραμμίζοντας όμως ότι αν και μικρό αυτό το ποσοστό, είναι ιδιαιτέρως σοβαρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σφακιανάκης μιλώντας για τους μύθους και τις αλήθειες του διαδικτύου, για την ενημέρωση που αποτελεί την καλύτερη πρόληψη αλλά και για την ασφάλεια των δισεκατομμυρίων χρηστών του, τόνισε πως ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο δεν σβήνεται ή σβήνεται πάρα πολύ δύσκολα, ενώ το κόστος, είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Αναφέρθηκε επίσης στο «φακέλωμα» που έχουμε υποστεί όλοι, επισημαίνοντας ότι στον χώρο του διαδικτύου υπάρχει για τον κάθε έναν από εμάς ένας ηλεκτρονικός φάκελος μέσα στον οποίο υπάρχει το σύνολο των δικών μας κινήσεων, αναρτήσεων κλπ.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης, το σημείο που ο κ. Σφακιανάκης, μίλησε για τις πέντε απειλές του διαδικτύου, όπως το Cyberbulling, δηλαδή η παρενόχληση ή εκφοβισμός που γίνεται μέσω της χρήσης της τεχνολογίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρθηκε ακόμα στα fake news, στην προπαγάνδα που συμβαίνει μέσω του Διαδικτύου με ψευδείς ειδήσεις αλλά και στο γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν νοσήσει ψυχικά επειδή κάποιος μέσω του διαδικτύου έχει επιχειρήσει τον διασυρμό τους.

Σε μια προσπάθεια να προστατέψει μάλιστα τους χρήστες του διαδικτύου ο κ. Σφακιανάκης, τόνισε ότι δεν πρέπει να φυλάσσονται πολύτιμα αρχεία σε συσκευές που συνδέονται με το internet, ενώ αναφερόμενος στο Cybercriminal και στην δυνατότητα που έχουν οι χάκερ να ακολουθούν παράνομες δραστηριότητες, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους ανυποψίαστους χρήστες.

Παράλληλα αναφερθηκε στο Sextortion όπου εκεί υπάρχουν οι πληροφορίες ή εικόνες ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, ικανά για να χρησιμοποιηθούν σε πιθανή εκβίαση του θύματος.

Εργαλείο στα χέρια των εκβιαστών αποτελούν και τα social media, στα οποία γίνεται ο διαμοιρασμός του σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς την συναίνεση του θύματος. Μια ακόμη σοβαρή απειλή του διαδικτύου είναι το online grooming sexual predators ή ηλεκτρονική αποπλάνηση. Είναι η περίπτωση δηλαδή της αποπλάνησης ανηλίκων μέσω του διαδικτύου.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σφακιανάκης υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι η καλύτερη πρόληψη είναι η ενημέρωση για τους κινδύνους του διαδικτύου και γι`αυτό τον λόγο άλλωστε κατά διαστήματα προβαίνουν και στην ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία.

Πηγή: ilialive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης