Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Στη γειτονική Βουλγαρία έχουν στρέψει τις κεραίες τους τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στην προσπάθεια να εντοπίσουν την «κεφαλή» του μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας ποτών που εξαρθρώθηκε πρόσφατα έπειτα από συντονισμένες επιχειρήσεις σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα.

Από την επιχείρηση του ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 23.624 φιάλες αλκοολούχων ποτών, μικρό μέρος εκ των οποίων συνδέεται με παρτίδα που είχε δηλωθεί ως κλεμμένη από την ιδιοκτήτρια εταιρεία στο Σχηματάρι τον Μάρτιο, καθώς και 120.000 τεμάχια πλαστών ετικετών γνωστών εταιρειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δεδομένο το γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα αλκοολούχων ποτών σε φιάλες που έχει δεσμευτεί ποτέ και τις μεγάλες απολαβές που απολάμβανε η ομάδα, οι «ράμπο» της Δίωξης είναι πεπεισμένοι πως υπάρχουν ακόμα ασύλληπτα μέλη τα οποία κινούνται μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. 

Ήδη, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στο πλαίσιο της εξάρθρωσης όλου του δικτύου που εισήγαγε τις φιάλες από τη Βουλγαρία, είναι σε εξέλιξη έρευνα προκειμένου να εντοπιστεί ο χώρος όπου τυπώνονταν οι παράνομες ετικέτες.

Οι «ράμπο» της Δίωξης είναι πεπεισμένοι πως υπάρχουν ακόμα ασύλληπτα μέλη τα οποία κινούνται μεταξύ Ελλάδας και ΒουλγαρίαςΤα χαρακτηριστικά της ομάδας, η οποία αποτελούνταν από τους δύο ιδιοκτήτες των αποθηκευτικών χώρων, τέσσερις εργάτες, μία γραμματέα που κανόνιζε τις παραγγελίες και δύο καταστηματάρχες, είναι ότι διέθεταν μεγάλες αποθήκες, είχαν συστήσει, μέσω μίας κάβας και ενός περιπτέρου στην Ελευσίνα, δίκτυο διάθεσης των προϊόντων στην αγορά της Αθήνας, ενώ χρησιμοποιούσαν και μεταφορικές εταιρείες για τη διακίνηση του αλκοόλ. Όσον αφορά τα «κεντρικά γραφεία» της επιχείρησης-φάντασμα, αυτά βρίσκονταν στη Νίκαια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά συνελήφθησαν εννέα άτομα εκ των οποίων επτά Έλληνες, ενώ τρεις από τους συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για λαθρεμπορία αλκοόλ. Εντύπωση παράλληλα προκαλεί το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου ο οποίος προμηθευόταν φιάλες αλκοολούχων ποτών και τις μεταπωλούσε, είχε και ρόλο delivery καθώς διακινούσε τις φιάλες με μηχανή, ενώ είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα. 

«Από τη μια έχουμε χονδρική πώληση μέσω της κάβας και απ’ την άλλη λιανική μέσω του περιπτέρου. Υπάρχει υπόνοια και, μένει να αποδειχθεί, ότι αρκετές από τις φιάλες περιέχουν νοθευμένο αλκοόλ, ενώ ενδεικτικό είναι ότι οι ιδιοκτήτες των αποθηκών δεν είχαν δηλώσει τη μίσθωση των χώρων για να μην πέσουν στα δίχτυα του φορολογικού ελέγχου» ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr. 

Για το σύνολο των εμπορευμάτων, δεν επεδείχθησαν φορολογικά στοιχεία νόμιμης απόκτησης και προηγούμενης καταβολής των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 220.000 ευρώ.

Δείτε φωτογραφίες που εξασφάλισε το zougla.gr από τους χώρους που ερεύνησαν τα στελέχη της Δίωξης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης