Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στο υπουργείο Υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη και τον Υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. 

«Τα μέτρα επιτέλους αποδίδουν – Όχι στη χαλάρωση»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τα μέτρα φαίνεται πως αρχίζουν σιγά σιγά να αποδίδουν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση για να μην σημειωθεί εκ νέου μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων. 

Παράλληλα, ανέφερε πως πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη, καθώς τα εμβόλια έρχονται, ενώ τόνισε πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά. 

Την ίδια ώρα, ενημέρωσε πως σήμερα 11/12, η Θεσσαλονίκη επέστρεψε στην πρώτη θέση των κρουσμάτων, καθώς εντοπίστηκαν 357, ενώ στην Αττική καταγράφηκαν 296. Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο κατεγράφη επίσης στις Σέρρες (80) και στη Μαγνησία (75).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιπλέον, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει άρση των μέτρων, οι οποίοι σχετίζονται με τη σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας μέσω των διασωληνώσεων και των θανάτων, παρόλο που υπάρχει μια σχετική μείωση των κρουσμάτων. 

Αυτήν την στιγμή, ο μέσος όρος ανέρχεται στα 1.500 κρούσματα την ημέρα, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ανέρχονται στις 320 καθημερινά, σε αντίθεση με τις 450 εισαγωγές που σημειώνονταν πριν από δύο εβδομάδες. 

Την ίδια ώρα, σημειώνεται αισθητή μείωση των κρουσμάτων στους άνω των 65 ετών. 

Παπαευαγγέλου: Γιατί δεν εισηγηθήκαμε άρση του lockdown

Τους δύο λόγους για τους οποίους οι λοιμωξιολόγοι δεν εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση την άρση του lockdown, απαρίθμησε κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου οι λοιμωξιολόγοι προβληματίζονται:

α) από την υψηλή πληρότητα στις ΜΕΘ που είναι στο 82% και
β) από τον μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα

«Μια άρση θα είχε δυσβάστακτο κόστος σε ανθρώπινες ζωές», σημείωσε μεταξύ άλλων για να καταλήξει ωστόσο πως σήμερα, «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ». Σύμφωνα με όσα ανέφερε, τα μέτρα φαίνεται πως αρχίζουν σιγά σιγά να αποδίδουν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση για να μην σημειωθεί εκ νέου μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων.

Στόχος οι διασωληνωμένοι να μην ξεπεράσουν τους 300 την Πρωτοχρονιά 

Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως με τη σημερινή πορεία, θα έχουμε 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια, με την προοπτική βέβαια ότι αυτό θα συμβεί εφόσον συνεχίσουμε να βλέπουμε χαμηλό αριθμό αύξησης κρουσμάτων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό των ενεργών κρουσμάτων και ιδιαιτέρα στη βόρεια Ελλάδα. Όπως εξήγησε η λοιμωξιολόγος, σήμερα έχουμε περισσότερα από 6.000 ενεργά κρούσματα μόνο στην κεντρική Μακεδονία.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Η Θεσσαλονίκη αργεί ακόμα να φτάσει τα επίπεδα της Αττικής

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στην δική του ενημέρωση αφού αναφέρθηκε στα διεθνή δεδομένα του κορωνοϊού, τόνισε: «Η συρρίκνωση του επιδημιολογικού φορτίου συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό. Στην Αττική η μείωση παρέμεινε στα 8% με 10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η Θεσσαλονίκη φτάνει τη μείωση μέχρι και το 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα η Αττική όταν καταγράφει λιγότερες από 80 διαγνώσεις την ημέρα».

Έκκληση Χαρδαλιά στους κατοίκους Αχαρνών

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε ότι «η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη, οι γιορτές θα είναι διαφορετικές» και πρέπει να προσέχουμε ώστε «να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας».

Παράλληλα, όσον αφορά τη λειτουργία καταστημάτων με τη μέθοδο του click away, τόνισε ότι επιτρέπεται η μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα για την παραλαβή των αγαθών, ωστόσο πρέπει να φέρει αποδεικτικό έγγραφο από την επιχείρηση καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής. Για να μεταβεί κάποιος σε κατάστημα απαιτείται αποστολή sms με τον κωδικό «2».

Την ίδια ώρα, επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κατοίκων και εντατικοποίηση της ενημέρωσης προς τον πληθυσμό ειδικά του Δήμου Αχαρνών, καθώς όπως είπε υπάρχουν 392 ενεργά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη, ενώ από την ιχνηλάτηση εντοπίστηκαν και μπήκαν σε κατ’ οίκον απομόνωση 764 άτομα, στενές επαφές των κρουσμάτων. 

Ειδικότερα, οι περιοχές που σήμαναν συναγερμό λόγω της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου είναι ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα, η Μάνδρα, η Ειδυλλία (Βίλια), επίσης ο δήμος, Μεγαρέων, Φυλής και Αχαρνών.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης