Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι διαδηλωτές στον Λίβανο παραμένουν στους δρόμους, καθώς η σημερινή ημέρα προμηνύεται κρίσιμη, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει στον λαό οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Από νωρίς το πρωί οι διαδηλωτές έκλεισαν πολλούς δρόμους σε όλη τη χώρα για να εμποδίσουν τους εργαζομένους να πάνε στις δουλειές τους, ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης προς τους πολίτες να βγουν στους δρόμους. Τράπεζες, πανεπιστήμια και σχολεία παραμένουν κλειστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή, με συνθήματα «επανάσταση, επανάσταση» και «ο λαός επιθυμεί την πτώση του καθεστώτος», εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζοι όλων των τάξεων κατέκλυσαν τους δρόμους ζητώντας τη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

Το 30μελές υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συσκεφθεί στο προεδρικό μέγαρο στις 10.30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), προκειμένου να πετύχει μια συμφωνία μεταξύ των εταίρων της κυβέρνησης για σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς την επιβολή νέων φόρων για τον προϋπολογισμό του 2020.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η μείωση κατά 50% του μισθού των νυν και των πρώην προέδρων, υπουργών και βουλευτών της χώρας και η οικονομική συμβολή των τραπεζών, ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να επιτευχθεί «σχεδόν μηδενικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορμή για τις πρόσφατες διαδηλώσεις στάθηκε η αιφνίδια ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη, ότι θα επιβληθεί ένας νέος φόρος στις τηλεφωνικές κλήσεις που γίνονται μέσω διαδικτυακών εφαρμογών όπως το WhatsApp.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης