Σε δηλώσεις-φωτιά σχετικά με τις τραγικές στιγμές λίγο πριν και μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου προέβη η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος.
Επί της ουσίας, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας έκανε λόγο για περιύβριση νεκρού, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η διακομιδή του νεκρού πλέον Ζακ Κωστόπουλου δεμένου με χειροπέδες στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, συνιστά χωρίς αμφιβολία περιύβριση νεκρού»Επί της ουσίας, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κα Αφροδίτη Ρέτζιου, έκανε λόγο για περιύβριση νεκρού, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η διακομιδή του νεκρού πλέον Ζακ Κωστόπουλου δεμένου με χειροπέδες στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” συνιστά χωρίς αμφιβολία περιύβριση νεκρού».
Η κα Ρέτζιου κατήγγειλε συγκάλυψη εκ μέρους της αστυνομίας και κατά την εκτίμησή της «δεν είναι αυτό ένα μεμονωμένο περιστατικό, παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί να το παρουσιάσει ως πρακτικές μεμονωμένων αστυνομικών».
«Είδαμε λιντσάρισμα ενός ανθρώπου αβοήθητου, σχεδόν ετοιμοθάνατου» σημείωσε.
«Ο Ζακ Κωστόπουλος μεταφέρθηκε νεκρός με χειροπέδες, αυτό το διαπιστώσαμε. Η ανακοίνωσή μας βάζει κι άλλα θέματα που εμείς ως νοσοκομειακοί δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Είδαμε το λιντσάρισμα ενός ανθρώπου αβοήθητου, σχεδόν ετοιμοθάνατου, από πολίτες και από αστυνομικούς. Για εμένα δεν είναι αυτό ένα μεμονωμένο περιστατικό, παρότι η κυβέρνηση προσπαθεί να το παρουσιάσει ως πρακτικές μεμονωμένων αστυνομικών, αλλά δεν είναι έτσι» δήλωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας μιλώντας στο News 24/7.
Η κα Ρέτζιου αποκάλυψε ακόμη πως οι γιατροί έχουν βρεθεί μπροστά σε πολλαπλά παρόμοια περιστατικά.
«Μιλάμε για κάτι πολύ βαθύτερο. Ακριβώς αυτή είναι η αποστολή της αστυνομίας, η καταστολή, κάτι που δικαιολόγησε και στη συνέντευξή της η κα Γεροβασίλη. Ως νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε βρεθεί ενώπιον πολλαπλών περιστατικών που έχουν να κάνουν με αστυνομική καταστολή. Όταν ρίχνουν χημικά σε παππούδες και γιαγιάδες, όταν καταστέλλουν πολίτες που προσπαθούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, είναι και αυτό μια μορφή της βίας. Ξέρετε, ένα από τα πιο αποκρουστικά πρόσωπα της βίας και της καταστολής είναι να διεκδικεί κάποιος τα δικαιώματά του στη δουλειά του και να απολύεται. Αλλά εν προκειμένω, είχαμε έναν άνθρωπο εδώ αιμόφυρτο, αβοήθητο, ημιθανή, κάτι που είναι οφθαλμοφανές. Εμείς ως γιατροί και άνθρωποι εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για μια πράξη βαρβαρότητας» είπε.

«Έχουμε μια επιχείρηση νομιμοποίησης στη συνείδηση των περισσοτέρων από εμάς τέτοιων πρακτικών, στο όνομα μιας δήθεν αυτοάμυνας, που καλλιεργούνται από φασιστοειδή. Είναι ίδια η κλοπή με την αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής; Αυτό είναι ο νόμος της ζούγκλας» πρόσθεσε.

«Ακόμη κι αν δεν ήταν νεκρός, δεν έπρεπε να μεταφερθεί με χειροπέδες. Είναι ένας άνθρωπος που δεν αποτέλεσε απειλή» ανέφερε η πρόεδρος για να συμπληρώσει πως:
«Εμείς ως Ομοσπονδία εξετάζουμε ανθρώπους, κρατούμενους ή συλληφθέντες και κάθε φορά πρέπει να εξηγήσουμε τα αυτονόητα, ότι δεν μπορούμε να εξετάζουμε έναν άνθρωπο σωματικά ή ψυχικά -και το λέω αυτό με την ιδιότητά μου ως ψυχίατρος – είτε φέροντας χειροπέδες είτε παρουσία αστυνομικών. Είναι προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ξεγυμνώνεται ένας άνθρωπος σωματικά και ψυχικά. Είναι ένα φαινόμενο επίσης που διαπιστώνουμε συχνά και για τοξικοεξαρτημένους ανθρώπους».
Σχετικά με τον Ζακ Κωστόπουλο δήλωσε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ήταν τοξικοεξαρτημένος. Το ίδιο το σύστημα, το σάπιο, το εκμεταλλευτικό, έχει στείλει κάποιους ανθρώπους στο περιθώριο. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε κάποια διαφοροποίηση με την υπάρχουσα κυβέρνηση, δεν μπορεί να δικαιολογεί την αστυνομική βία και να μιλά για μεμονωμένο περιστατικό».
«Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν αβοήθητος, εγκλωβισμένος μέσα στο κοσμηματοπωλείο, πριν καν δεχθεί την επίθεση… Πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα βαθύτερα αίτια και σχετίζονται και με τα όσα έχουμε δει και ακούσει τις μέρες που έχουν ακολουθήσει» πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα για το αν ο Ζακ Κωστόπουλος μεταφέρθηκε με χειροπέδες συνοδεία αστυνομικών, είπε:

«Δεν γνωρίζω αν υπήρξε συνοδεία αστυνομίας κατά τη μεταφορά του νεκρού. Γνωρίζω πως φορούσε χειροπέδες. Θα ερευνήσουμε όλες τις ευθύνες και για το ΕΚΑΒ και ζητάμε τιμωρία όλων των υπευθύνων. Ψάχνουμε ακόμη να δούμε πώς έδρασε το ΕΚΑΒ, όταν έφτασε στο σημείο. Έφερε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από τα χτυπήματα των πολιτών και των αστυνομικών. Πρέπει, όμως, να δούμε πώς αντιμετωπίστηκε το ίδιο το περιστατικό από τους διασώστες, τι συνέβη επακριβώς. Ο άνθρωπος ήταν ανήμπορος από την ώρα που ήταν κλεισμένος μέσα στο κοσμηματοπωλείο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Είναι πρόκληση να μιλάει η υπουργός για μεμονωμένα περιστατικά και ότι η δουλειά της ομάδας ΔΙΑΣ είναι η καταστολή. Τι κάνουμε εδώ, νομιμοποιούμε την καταστολή; Προσπαθούν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση του κόσμου που υποφέρει μια δήθεν αυτοάμυνα. Εμείς ως Ομοσπονδία έπρεπε βάσει καταγγελιών που είχαμε από τα επείγοντα να στείλουμε αυτήν την ανακοίνωση. Ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε» κατέληξε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.
Η Ομοσπονδία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για την υπόθεση του Ζακ

«Εδώ και αρκετές ημέρες, παρακολουθούμε με αποτροπιασμό την επιχείρηση συγκάλυψης των συνθηκών κάτω από τις οποίες έπεσε θύμα άγριας επίθεσης, τόσο από πολίτες όσο και από αστυνομικούς, ο ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ Ζακ Κωστόπουλος, ο οποίος και κατέληξε πριν καν οδηγηθεί στο νοσοκομείο ‘Ευαγγελισμός’.

»Είναι επικίνδυνη η προσπάθεια αθώωσης και ενθάρρυνσης τέτοιων απαράδεκτων πρακτικών στο όνομα δήθεν της ‘αυτοάμυνας’, που προέρχεται κυρίως από διάφορα φασιστοειδή.

»Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μόνη, είναι απολύτως εμβληματική της αντίληψης που χαρακτηρίζει τις κρατικές πολιτικές για τους τοξικοεξαρτημένους, τους οροθετικούς, όλους αυτούς που το ίδιο το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα περιθωριοποιεί. Ακόμα χειρότερα, η απίστευτη βιαιότητα με την οποία συμπεριφέρονται οι αστυνομικοί σε έναν άνθρωπο ημιθανή, ίσως ήδη νεκρό, όχι μόνο αποτελεί πράξη βαρβαρότητας αλλά αποκαλύπτει και τον προσανατολισμό της Αστυνομίας στην καταστολή. Δεν πρόκειται απλώς ”για πρακτικές μεμονωμένων αστυνομικών”, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογηθεί.

»Αλήθεια, ποιο κράτος ‘δικαίου’ ανέχεται τέτοια βαρβαρότητα;

»H διακομιδή του νεκρού πλέον Ζακ Κωστόπουλου δεμένου με χειροπέδες στο Νοσοκομείο ‘Ευαγγελισμός’ συνιστά χωρίς αμφιβολία περιύβριση νεκρού.

»Ως Νοσοκομειακοί Γιατροί, αφιερωμένοι στην καθημερινή μάχη για τη διασφάλιση της ζωής και της υγείας των ασθενών μας, απαιτούμε την άμεση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την τιμωρία όλων των υπευθύνων».
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης