Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Λήμνο η εκδήλωση «Τιμή και Μνήμη για τη Μάχη της Καλλίπολης».

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιστράτηγος Ευάγγελος Αποστολής, ο υπαρχηγός του Γ.ΕΕΘ.Α., αντιναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου, η πρέσβειρα της Αυστραλίας, Jenny Bloomfield, ο πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας, Doctor Trevor Matheson, ο πρέσβης του Καναδά, Robert Peck, ο Υπαρχηγός του Ναυτικού της Αυστραλίας, υποναύαρχος Michael van Balen και ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στεφάνια κατατέθηκαν στο Συμμαχικό Κοιμητήριο του Πορτιανού, ενώ η επίσημη εκδήλωση με Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεο πραγματοποιήθηκε στο Συμμαχικό Κοιμητήριο Μούδρου.

Στο γεύμα που παρατέθηκε στη συνέχεια προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου προσφέρθηκαν τοπικά προϊόντα, ενώ δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν οι εντυπώσεις από την εκδήλωση και να σχεδιαστούν οι μελλοντικές δράσεις και συγκεκριμένα για το 2015, όταν και συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη Μάχη της Καλλίπολης.

Η εκστρατεία της Καλλίπολης και η Ημέρα του Anzac

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1915 και ενώ η Ευρώπη είχε παραδοθεί στη δίνη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να εκστρατεύσουν στην Καλλίπολη με απώτερο στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα Στενά των Δαρδανελλίων.

Στις 15 Απριλίου, πρώτη ημέρα της εκστρατείας, αυστραλιανά και τα νεοζηλανδικά στρατιωτικά σώματα (Anzac) πραγματοποίησαν απόβαση σ’ έναν μικρό κόλπο στο δυτικό άκρο της χερσονήσου, που σήμερα λέγεται επισήμως Anzac Cove. Ακολούθησαν γαλλικά και αγγλικά στρατεύματα.

Η εκστρατεία στην Καλλίπολη δεν ήταν επιτυχής και έτσι ακολούθησε η πρώτη αποχώρηση των δυνάμεων από το Anzac, με την επιχείρηση να ολοκληρώνεται στις αρχές του 1916. Ιστορικοί έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει για «ανεπάρκεια» την ηγεσία του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος, επισημαίνοντας σοβαρά λάθη τόσο στην προετοιμασία όσο και στην εκτέλεσή της επιχείρησης.

Ωστόσο, η εκστρατεία της Καλλίπολης μνημονεύεται μέχρι σήμερα για τον ηρωισμό που επέδειξαν Βρετανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες, που είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι απώλειες του εκστρατευτικού σώματος.

Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η οδυνηρή εμπειρία αυτής της επιχείρησης αποτέλεσε πολύτιμο «μάθημα» για την επόμενη μεγάλη δοκιμασία της Ανθρωπότητας, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αποτυχία στην Καλλίπολη δημιούργησε το πρόσφορο έδαφος για την επιτυχή απόβαση στη Νορμανδία. Περίπου 87.000 Τούρκοι, 25.000 Βρετανοί, σχεδόν 10.000 Γάλλοι, 7.300 Αυστραλοί, 2.400 Νεοζηλανδοί και 1.700 Ινδοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μαχών.

Σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία η εκστρατεία αυτή αντιμετωπίζεται μέχρι και σήμερα ως καταλυτικός παράγοντας για τη διαμόρφωση και ενίσχυση της συλλογικής συνείδησης και της εθνικής ταυτότητας. Η Ημέρα του Anzac (25 Απριλίου) εορτάζεται ως εθνική επέτειος και στις δύο χώρες, ενώ πλήθος ενθυμίων της εκστρατείας κοσμούν σήμερα το «Australian War Memorial» στην πρωτεύουσα Καμπέρα και το «Auckland War Memorial Museum» στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

Πηγές: limnosnea.com, limnosfm100.gr, limnosreport.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης