Φθίνουσα πορεία ακολουθεί η κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας από τους φορολογουμένους. Η απόσυρση από τους ελληνικούς δρόμους των οχημάτων μεγάλου κυβισμού λόγω της πολύ υψηλής φορολογίας φαίνεται να ολοκληρώνεται καθώς ο αριθμός των αιτήσεων για κατάθεση πινακίδων έχει μειωθεί σημαντικά.

Η κατάθεση πινακίδων τα τελευταία έτη:
2010: 170.000 πινακίδες
2011: 204.000 πινακίδες
2012: 365.000 πινακίδες
2013: 135.000 πινακίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, μέχρι τη Δευτέρα είχαν κατατεθεί στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. πινακίδες κυκλοφορίας για περίπου 50.000 οχήματα ενώ μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα φθάσει περίπου στις 100.000.

Τι χρειάζεται για την κατάθεση πινακίδων

Για να προχωρήσει ένας φορολογούμενος σε δήλωση ακινησίας θα πρέπει να αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας από το όχημά του και να τις προσκομίσει στην εφορία όπου υπάγεται μαζί με τα εξής δικαιολογητικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • άδεια κυκλοφορίας
  • αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του Ι.Χ.
  • αντίγραφο του εντύπου Ε9 που να αποδεικνύει ότι ο φορολογούμενος διαθέτει θέση στάθμευσης (εναλλακτικά μπορεί να προσκομιστεί μισθωτήριο θέσης στάθμευσης ή μια απλή υπεύθυνη δήλωση ότι το ακινητοποιημένο όχημα θα σταθμεύσει σε ιδιωτικό χώρο)
  • αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας του 2014.

Επιπλέον, η εφορία θα ζητήσει από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να συμπληρώσουν μια αίτηση στην οποία θα αναγράψουν στοιχεία όπως: επώνυμο, όνομα, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου, είδος και χρήση (ΙΧ, επαγγελματικό κλπ), τόπος ακινησίας, περιφέρεια αστυνομικού τμήματος, ημερομηνία έναρξης ακινησίας και προαιρετικά ο λόγος για τον οποίο ακινητοποιείται το όχημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης