Στη ζώνη υψηλής σεισμικότητας, μεταξύ πολλών χωρών της Ευρώπης, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στο πλαίσιο του προγράμματος «SHARE» (Seismic Hazard Harmonization in Europe).

Μέρος της έρευνας φιλοξενήθηκε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Des Seismes Sans Precedent Historique Sont Possibles En Europe: Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη» φιλοξενούνται οι πρώτοι χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές, όπως αυτοί δημιουργήθηκαν από πενήντα επιστήμονες.

Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία είναι οι χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς, μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τις καταστροφικές συνέπειες τους. 

Στην κόκκινη ζώνη σεισμικής δραστηριότητας περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr επικοινώνησε με διακεκριμένους σεισμολόγους οι οποίοι μας ανέφεραν ότι η έρευνα θεωρείται αξιόπιστη, ωστόσο θεωρούν ακραία την εκτίμηση για εκδήλωση σεισμού μεγέθους 9R. Παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κρατικοί μηχανισμοί και να εφαρμοστεί ένα ενιαίο σχέδιο αντισεισμικής προστασίας.


(H κλίμακα επικινδυνότητας στις χώρες της Ευρώπης: Περιοχές της Ελλάδας και της Τουρκίας βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού)


(To άρθρο στην εφημερίδα «Le Monde»)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στις 18/08/2013 στην τηλεόραση της Ρουμανίας)

O Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μίλησε στο zougla.gr για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα και για το ερευνητικό πρόγραμμα «SHARE» το οποίο ασχολείται με την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας στον ευρωπαϊκό χώρο.

«Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος είναι αξιόπιστα ενώ όσον αφορά στο άρθρο της γαλλικής εφημερίδας “Le Monde” το οποίο αναφέρεται στην Ελλάδα και εκτιμά ότι είναι ένας από τους χώρους με την υψηλότερη σεισμικότητα της Ευρώπης, είναι σωστό και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε από μεγάλους και καταστρεπτικούς σεισμούς, κάτι που το γνωρίζουμε και το επισημαίνουμε διαρκώς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χουλιάρας μεταξύ άλλων διευκρίνισε πως το σενάριο των 9R που παρουσιάζει η «Le Monde» είναι ακραίο, καθώς γνωρίζουμε, όπως ανέφερε, ότι ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει συμβεί στον ελληνικό χώρο δεν ξεπερνά τα 8,2R σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα.

«Η Ελλάδα διατηρεί την υψηλότερη επικινδυνότητα σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και εκεί πρέπει να εστιάζεται η προσοχή μας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Το άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα “Le Monde” δεν είναι κάτι καινούργιο είναι μια εκτίμηση – έρευνα βασισμένη σε ιστορικά στοιχεία, μας δίνει ένα γενικότερο πλαίσιο της σεισμικότητας της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης και συμπλήρωσε «στην Ελλάδα δεν έχει κάνει ποτέ 9R».

«Το πρόβλημα είναι άλλο. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε σταματήσει την αντισεισμική πολιτική, έχουμε κάνει εγκλήματα όσον αφορά την στατικότητα των κτηρίων» κατέληξε.


Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Seismic Hazard Harmonization in Europe» (SHARE) {μετάφραση: «Εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας του ευρωπαϊκού χώρου»}

Στον παραπάνω χάρτη παρουσιάζεται η κλίμακα της σεισμικής επικινδυνότητας η οποία ξεκινάει από το πράσινο χρώμα και καταλήγει στο κόκκινο (σ.σ.: Οι ελληνικές περιοχές με κόκκινο χρώμα είναι: Κορινθιακός – Αταλάντη – Ηφαίστειο Σαντορίνης – Νισύρου – Ελληνικό τόξο {Ιόνια νησιά – Δυτική Πελοπόννησο – Κρήτη- Ρόδος})

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος «SHARE» μπορείτε να δείτε τους χάρτες επικινδυνότητας.


(Χάρτης εκτίμησης σεισμικής επικινδυνότητας)


(Ελλάδα και Ιταλία στο κόκκινο)


(Στην υψηλή ζώνη κινδύνου και η Τουρκία)

Όλες οι ειδήσεις στο Παρατηρητήριο Σεισμών του zougla.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης