Μια ανάσα πριν την απαγγελία βαρύτατων κατηγοριών σε βάρος του για την υπόθεση Proton Bank ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δηλώνει πρόθυμος, με επιστολή του προς τον εισαγγελέα, να επιστρέψει ποσό 80 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία της τράπεζας, εκτός των 51 εκατομμυρίων ευρώ που είχε καταβάλλει μόλις ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα.

Με την κίνηση αυτή επιδιώκει, όπως αναφέρει άλλωστε ο ίδιος στην επιστολή του, να «παγώσει» η ποινική διαδικασία σε βάρος του, αφού μόλις την περασμένη Παρασκευή ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης συνέταξε το πόρισμά του για τα επισφαλή δάνεια ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank σε εταιρείες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντος του επιχειρηματία, την περίοδο που ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας. Ήδη, το πόρισμα έχει υποβληθεί στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη ο οποίος έχει την τυπική αρμοδιότητα να επικυρώσει την ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα που ζητεί ο κ. Δραγάτσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κατηγορίες αφορούν εγκληματική οργάνωση, απάτη από κοινού σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου με 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, υπεξαίρεση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ένα βήμα ωστόσο πριν βρεθεί κατηγορούμενος ο επιχειρηματίας, απέστειλε έγγραφο στον εισαγγελέα Γ. Δραγάτση το οποίο υπογράφουν ο ίδιος ο Λ. Λαυρεντιάδης και οι δυο συνήγοροί του, ζητώντας ουσιαστικά να «παγώσει» κάθε ποινική εξέλιξη στο θέμα αυτό, καθώς ήδη κινεί τις διαδικασίες επιστροφής 80 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφο αναφέρεται πως ο επιχειρηματίας «επειδή επιθυμεί να συνεχίσει απρόσκοπτα την επιχειρηματική του δραστηριότητα προτίθεται να καταθέσει ποσό 80 εκατομμυρίων ευρώ στην Νέα Proton Bank για τη διασφάλιση της λειτουργίας εξόφλησης και ρύθμισης των εταιρειών που αποτελούν αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας». Μάλιστα, ο επιχειρηματίας φέρεται να ζητεί «μέχρι να καταστεί δυνατή η κατάθεση του ανωτέρω ποσού», να καθυστερήσει η διαδικασία απαγγελίας των κατηγοριών.

Λίγο πριν υποβληθεί πάντως το εισαγγελικό πόρισμα, ο κ. Λαυρεντιάδης με τους δικηγόρους του βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την τράπεζα για την επιστροφή μεγαλύτερου ποσού με στόχο να κλείσει η συμφωνία πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, έτσι ώστε να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου που προβλέπει την εξάλειψη του αξιοποίνου σε περίπτωση αποκατάστασης της ζημιάς Η απαίτησή όμως των συνηγόρων του επιχειρηματία να αποδεσμευθούν τα περίπου 160 εκατομμύρια που είχαν «μπλοκάρει» σε τρεις λογαριασμούς του στην Ελβετία για να γίνει η επιστροφή χρημάτων, συνάντησε την κάθετη άρνηση του κ. Δραγάτση ο οποίος προχώρησε στη σύνταξη του πορίσματός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης