Ξηλώνουν τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019, 16:12
Ξηλώνουν τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

Αρχίζει η "αποκαθήλωση" των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στην Αττική, που φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για πληθώρα τροχαίων ατυχημάτων, υποβαθμίζουν το αστικό περιβάλλον και ουσιαστικά εξυπηρετούν μόνο κερδοσκοπικές επιδιώξεις.

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλεια "Πάνος Μυλωνάς" για παράδειγμα ιδρύθηκε από τους γονείς θύματος τροχαίου δυστυχήματος, που οφείλεται εν πολλοίς σε διαφημιστική πινακίδα, η οποία απέσπασε την προσοχή του άτυχου οδηγού.

Πέραν της οδικής ασφάλειας, όμως, υπάρχει και διάσταση κερδοσκοπίας, από κάποιους, που νοικιάζουν παράνομα διαφημιστικό χώρο, χωρίς να πληρώνουν τίποτα σε Δήμους και Περιφέρεια και χωρίς να ελέγχονται ούτε από τον διαφημιζόμενο. Παράλληλα, οι διαφημιστικές εταιρείες, που ειδικεύονται στην υπαίθρια διαφήμιση διαμαρτύρονται πολλά χρόνια τώρα για αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού πληρώνουν όλες τις νόμιμες επιβαρύνσεις και ακριβώς δίπλα κάποιος "πειρατής" έχει μόνο... καθαρά έσοδα και καμία υποχρέωση, με αποτέλεσμα να "σπάει τις τιμές".

Τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής θα αρχίσουν από αύριο, Σάββατο (21/9) να «οργώνουν» τη Λ. Μεσογείων «ξηλώνοντας» τις πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί χωρίς να άδεια ενώ στη συνέχεια η εν λόγω δράση θα επεκταθεί και σε άλλες κεντρικές λεωφόρους και οδούς. 

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια πρόσφατη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής.

«Η δέσμευσή μας γίνεται πράξη. Η Αττική θα αλλάξει πρόσωπο - Καμία ανοχή στην παράνομη ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων που ρυπαίνουν το περιβάλλον και απειλούν την ασφάλεια των οδηγών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης. 

Τα κλιμάκια θα ξεκινήσουν νωρίς αύριο το πρωί από τη λεωφόρο Μεσογείων 156 στο ύψος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής (άνοδος). Τη δράση θα συντονίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τεχνικών Έργων Ευρώπη Κοσμίδη, ενώ θα συμμετέχουν στελέχη της Τροχαίας Αττικής και του Δήμου Παπάγου - Χολαργού.

Τη δράση θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής με δικά της μέσα, ενώ θα διατεθεί μέσω του ΕΔΣΝΑ ένα καλαθοφόρο που θα συμβάλει στην αφαίρεση του παράνομου διαφημιστικού υλικού.

Η διαδικασία αφαίρεσης θα συνεχιστεί μέχρι τον Σταυρό Αγίας Παρασκευής, ενώ την Κυριακή στις 5:30 το πρωί συνεργεία του δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού θα αφαιρέσουν τις διαφημιστικές πινακίδες από τη Λεωφόρο Κηφισίας.

Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας αφαίρεσης των πινακίδων ο Περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε ότι θα δείξει μηδενική ανοχή στο συγκεκριμένο ζήτημα και υπογράμμισε πως «παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη διαδικασία, αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο».

«Συγχαίρουμε το δήμαρχο Φιλοθέης Ψυχικού Δημήτρη Γαλάνη για την πρωτοβουλία του να αφαιρέσει με δικά του συνεργεία τις διαφημιστικές πινακίδες. Καλούμε και τους άλλους δημάρχους να συνδράμουν και αυτοί με τα μέσα που διαθέτουν για να καθαρίσουμε την Αττική μας» ανέφερε και πρόσθεσε.

«Δίνουμε ηχηρό μήνυμα πως η Περιφέρεια Αττικής, θα αλλάξει πρόσωπο, δεν θα ανεχθούμε να συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο που, εκτός από την περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλεί, απειλεί και την ασφάλεια των οδηγών. Όποιος δεν συμμορφώνεται με τους νόμους θα τον καταγγέλλουμε και θα αποστέλλουμε το φάκελο στον εισαγγελέα. Όποιος θέλει να διαφημίζεται, να το κάνει νόμιμα».

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019, 16:13