Ελεύθερο άφησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Μυτιλήνης τον 55χρονο κτηνοτρόφο που το βράδυ της Τετάρτης αρχικά επιτέθηκε με ξύλο και στη συνέχεια πυροβόλησε με κυνηγητικό όπλο στον αέρα, προκειμένου να φύγουν από την ιδιοκτησία του κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μετανάστες που, όπως υποστηρίζει, είχαν πάει για να του κλέψουν ζώα. Ο εισαγγελέας τον παρέπεμψε να δικαστεί τον Απρίλιο του 2019 με τις κατηγορίες της απειλής της παράνομης οπλοκατοχής και της οπλοχρησίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό χθες, η ευρισκόμενη στο σπίτι σύζυγος του δράστη τον ειδοποίησε ότι μετανάστες έχουν μπει μέσα στην ιδιοκτησία του πετώντας πέτρες προς το σπίτι αποκλείοντάς την σε αυτό, προκειμένου ανενόχλητοι να του κλέψουν ζώα. Κάτι που, όπως καταγγέλλει, έπραξαν επανειλημμένα στο παρελθόν.

Ας σημειωθεί εδώ ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει στην περιοχή της Μόριας και συλλήψεις μεταναστών, οι οποίοι είχαν κλέψει και σφάξει ζώα, προκειμένου να τα πουλήσουν σε άλλους μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό.

Ο 55χρονος μετά το τηλεφώνημα της συζύγου του έσπευσε στην ιδιοκτησία του και προκειμένου να τους απομακρύνει πυροβόλησε στον αέρα με την κυνηγετική καραμπίνα που παράνομα κατείχε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο 55χρονος συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για απόπειρα ληστείας και ζωοκλοπή τρεις μετανάστες, ηλικίας 21, 23 και 24 ετών, οι οποίοι και παραπέμπονται στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για να δικαστούν. Οι ίδιοι, πάντως, ισχυρίζονται ότι απλώς περνούσαν έξω από το κτήμα και δεν είχαν πρόθεση να κλέψουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, βρέθηκαν στην κατοχή του 55χρονου καθώς και στο αυτοκίνητό του και κατασχέθηκαν τέσσερα κυνηγετικά όπλα, ένα πιστόλι, 156 κυνηγετικά φυσίγγια διαφόρων τύπων, 10 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm και δύο αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα.

Έξω από το δικαστήριο κάτοικοι από τη Μόρια είχαν συγκεντρωθεί για να συμπαρασταθούν στον 55χρονο, ενώ έκλεισαν για τρεις ώρες τον δρόμο μπροστά από το δικαστικό μέγαρο. Το παρών στο δικαστήριο έδωσε και ο δήμαρχος Λέσβου. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος κτηνοτρόφος έξω από το δικαστήριο τόνισε ότι «δεν είναι λύση να πάρουμε τα όπλα, αλλά δεν γίνεται να περιφρουρούμε κάθε μέρα τις περιουσίες μας για να μη λεηλατηθούν, δεν θέλω να ξαναβρεθώ σε αυτήν τη θέση». «Επιτέλους επιλήφθηκε η Δικαιοσύνη, γιατί σε αυτόν τον τομέα η δικαστική και εκτελεστική εξουσία έχουν αποτύχει οικτρά. Ίσως αυτή η ιστορία να είναι η αρχή για να ληφθούν κάποια μέτρα» είπε ο δικηγόρος του 55χρονου, Παναγιώτης Τσακίρης.

Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών μέσα στο κέντρο της Μόριας δεν είναι καλές και πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν τροφή και τρόπους να ζεσταθούν στα γύρω σπίτια και χωράφια. Όμως, σύμφωνα με τους κατοίκους της Μόριας, υπάρχουν μεταξύ των μεταναστών παραβατικά στοιχεία που κατ’ επανάληψη εντοπίζονται, συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη για κλοπές μέσα στα σπίτια και τα χωράφια των μόνιμων κατοίκων, αλλά αφήνονται ελεύθεροι και συνεχίζουν αυτήν την παραβατική συμπεριφορά, πουλώντας μάλιστα το κρέας από τα ζώα που κλέβουν στους ίδιους τους πρόσφυγες.

Αυτό αφενός δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις περιουσίες και διαταράσσει την οικιακή ειρήνη των κατοίκων, και αφετέρου δηλητηριάζει συνεχώς την κοινωνική ειρήνη στις δύο κοινότητες των μόνιμων κατοίκων και των προσφύγων του ΚΥΤ Μόριας.

Εδώ και καιρό οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για κλοπές ζώων από τα χωράφια τους, ενώ από την άλλη πλευρά έντονες είναι οι διαμαρτυρίες για τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στο κέντρο και για την ποιότητα του φαγητού για ανθρώπους που βρίσκονται μέχρι και δύο χρόνια μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας.

Δείτε το βίντεο που κατέγραψε η κάμερα του LesvosPost WEB TV καθώς και τι δήλωσαν ο κτηνοτρόφος, ο πρόεδρος της Μόριας και οι δικηγόροι του 55χρονου.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας:

Συνελήφθησαν, χθες (21-02-2018) στη Μόρια της Λέσβου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, ένας 55χρονος κτηνοτρόφος και τρεις (3) αλλοδαποί, ηλικίας 21, 23 και 24 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν -κατά περίπτωση- δικογραφίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, για απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών και για απόπειρα ζωοκλοπής.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε στις αστυνομικές Αρχές, ο 55χρονος, χθες το απόγευμα σε αγροτική τοποθεσία στην περιοχή της Μόριας, αφού πλησίασε με το αυτοκίνητό του τους παραπάνω αλλοδαπούς, προσπάθησε αρχικά να τους χτυπήσει με ξύλο που είχε στην κατοχή του, ενώ ακολούθως πυροβόλησε στον αέρα με κυνηγετικό όπλο. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προέκυψε επίσης ότι οι προαναφερόμενοι αλλοδαποί, δρώντας από κοινού, είχαν επιχειρήσει νωρίτερα να εισέλθουν σε αγρόκτημα του 55χρονου στην παραπάνω περιοχή, με σκοπό να αφαιρέσουν ζώα (πρόβατα), χωρίς ωστόσο να το κατορθώσουν, καθώς έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν στην κατοχή του 55χρονου καθώς και στο αυτοκίνητό του και κατασχέθηκαν:

-4 κυνηγετικά όπλα
-πιστόλι
-156 κυνηγετικά φυσίγγια διαφόρων τύπων
-10 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm
-2 αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα
-φακός.

Όπως διακριβώθηκε, ο 55χρονος κατείχε παράνομα τα προαναφερόμενα όπλα. Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Πηγή: lesvospost.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης