Ως μια πολύ δύσκολη χρονιά χαρακτηρίζεται η εφετινή για το ελληνικό κρασί, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την παραγωγή, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μείωση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15%, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Ωστόσο, οι τιμές των σταφυλιών προς οινοποίηση στις περισσότερες περιοχές της χώρας κινήθηκαν ανοδικά.

Οι βροχές την περίοδο της ανθοφορίας που εμπόδισαν το σωστό δέσιμο, υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία τον Ιούλιο, χαμηλές θερμοκρασίες και πρώιμες βροχές τον Σεπτέμβριο συνέθεσαν το σκηνικό εφέτος για την πλειονότητα των αμπελουργικών ζωνών της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περονόσπορος, ωίδιο, επιβράδυνση της ωρίμανσης και τρυγητός σε χαμηλούς βαθμούς για να αποφευχθεί το σάπισμα των σταφυλιών ήταν μερικά από τα προβλήματα με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι αμπελουργοί. Εξαίρεση αποτελούν τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, που αντιμετώπισαν μεν πτώση στις παραγόμενες ποσότητες, πλην όμως η ποιότητα κρίνεται πολύ καλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου, μειωμένη εκτιμάται η παραγωγή στην περιοχή της Μαρώνειας στη Θράκη, ενώ στη Δράμα υπολογίζεται έως και 10% χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά, αποτέλεσμα των χαμηλών θερμοκρασιών και υψηλών βροχοπτώσεων στην ανθοφορία. Στην περιοχή του Παγγαίου η ποσότητα του οίνου που θα παραχθεί το 2014 είναι 12% λιγότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο η ποιότητά του αναμένεται να είναι πολύ καλή.

Στην Επανομή, η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 10-15%, ενώ για τη Γουμένισσα το 2014 θεωρείται μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων χρόνων (για τις όψιμες ποικιλίες), με την πτώση να διαμορφώνεται στο 30% σε σχέση με το 2013. Από 30% έως 40% καταγράφεται πτώση παραγωγής στη Νάουσα και 15% στην Ελασσόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Ραψάνη, η παραγωγή κυμάνθηκε περίπου 20% χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι, που ήταν όμως αυξημένη σε σχέση με τον μέσο όρο. Στην Καρδίτσα παρατηρείται μείωση της απόδοσης των αμπελώνων σε ποσοστό περίπου 10% σε σχέση με το2013. Χωρίς προβλήματα κύλησε ο τρυγητός στη Λοκρίδα, αφού ολοκληρώθηκε πριν αρχίσουν οι βροχές. Οι στρεμματικές αποδόσεις στην περιοχή κυμάνθηκαν περίπου στα 500 κιλά στα ορεινά και στα 800-1.000 κιλά στα πεδινά.

Στην Αττική, υπήρξε μια μείωση περίπου 20% της παραχθείσας ποσότητας. Ενδιαφέρον επιδείχθηκε από αγοραστές οινοποιούς άλλων περιοχών κι έτσι οι οινοποιοί της Αττικής προβληματίστηκαν για να μπορέσουν να καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες. Πτωτικά κινήθηκε η παραγωγή στη Βοιωτία και την Εύβοια, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας η μείωση έφθασε έως και το 30%. Ωστόσο, οι καλές Νεμέες δεν θα μας λείψουν και αυτήν τη χρονιά.

Η Σάμος είναι η πιο φωτεινή εξαίρεση στο μουντό 2014, δικαιώνοντας μια παγκόσμια φήμη πολλών δεκαετιών. Ο όγκος παραγωγής εμφανίζεται αυξημένος, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η χρονιά είναι ποιοτικά αναβαθμισμένη σε σχέση με πέρυσι. Σταθερός είναι ο όγκος παραγωγής στην Κω, που θα δώσει όμως κρασιά πλούσια και αρωματικά. Παρά την ακραία καιρικά χρονιά που «βίωσε» η Σαντορίνη, το 2014 δείχνει εξαιρετική χρονιά για τον οίνο Π.Ο.Π Σαντορίνη, ο οποίος έχει υψηλή οξύτητα, καθαρά και λεπτά αρώματα.

Στην Πάρο, η παραγωγή των αμπελώνων ήταν μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, αλλά η ποιότητα των σταφυλιών ήταν εξαιρετική και έδωσε κρασιά με υψηλούς αλκοολικούς τίτλους σε λευκές και ερυθρές ποικιλίες και υψηλές οξύτητες και πλούσιο άρωμα. Μέτρια έως καλή χρονιά είναι η εφετινή για το Ηράκλειο. Γενικά σε όλες τις ποικιλίες σταφυλιών παρατηρήθηκε χαμηλότερη παραγωγή σε σύγκριση με πέρυσι τουλάχιστον κατά 10%.

Χ.Λ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης