Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Δυόμισι μήνες μετά την εντολή του εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου προς τον ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλο να διενεργήσει εννέα νέες ανακριτικές πράξεις στην υπόθεση που αφορά στην τυχόν εμπλοκή εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στη μεταφορά 3 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», καμία ανακριτική πράξη δεν έχει διενεργηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ανακριτής Διαφθοράς αρνείται να διενεργήσει συμπληρωματική ανάκριση ως προς την εμπλοκή του γνωστού εφοπλιστή, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και του Ολυμπιακού, εμμένοντας στην απόφασή του να στείλει την υπόθεση στο αρχείο με «τυπικές κλήσεις», χωρίς καν να καλέσει τον κατηγορούμενο και συγκατηγορούμενους συνεργάτες του σε απολογία.

Για τον λόγο αυτό εξέφρασε τη διαφωνία του με έγγραφο προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Αικατερίνη Δημητριάδη, ζητώντας να αποφανθεί για την υπόθεση το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας», ο κ. Πετρόπουλος στο έγγραφό του, που φτάνει τις 100 σελίδες, επιχειρεί να ανατρέψει το σκεπτικό του εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου, ο οποίος του έχει ζητήσει να διενεργήσει συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις, αφήνοντας μάλιστα σοβαρές αιχμές κατά του ανακριτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη διαφωνία ανάμεσα στον ανακριτή Διαφθοράς και τον εισαγγελέα Εφετών για τη δικογραφία που αφορά τον Β. Μαρινάκη και συνεργάτες του ανέλαβε χθες, Τετάρτη, να χειριστεί η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Παπαδοπούλου η οποία θα υποβάλει σχετική πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, το οποίο θα κρίνει τελικά την υπόθεση.

Οι τρεις δικαστές θα αποφασίσουν αν ταχθούν υπέρ της πρότασης του εισαγγελέα Εφετών για να διενεργηθούν επιπλέον ανακριτικές πράξεις που δεν έκανε ο ανακριτής Διαφθοράς, είτε θα ταχθούν υπέρ της άποψης του κ. Πετρόπουλου να κλείσει την υπόθεση με τυπικές κλήσεις, οδηγώντας την στο αρχείο.

Υπενθυμίζεται πως η δικογραφία αφορά τους αποστολείς, παραλήπτες και χρηματοδότες της μεταφοράς των ναρκωτικών με το «Noor 1» τον Ιούνιο του 2014.

Για την υπόθεση έχουν ασκηθεί από τον Μάρτιο του 2018 ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του από την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα για τα κακουργήματα της συγκρότησης και εντάξεως σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης ναρκωτικών με τη μορφή της χρηματοδότησης, διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, κατοχής, πώλησης, αποθήκευσης, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακινήσεως και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.

Εκτός από τον γνωστό εφοπλιστή, στην υπόθεση είναι κατηγορούμενοι ο πρώην νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Capital συμφερόντων Μαρινάκη, Νικόλαος Συντυχάκης, ο δικηγόρος Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης, ο ναυτασφαλιστής Ηλίας Τσακίρης και οι Τούρκοι φερόμενοι ως αποστολείς και παραλήπτες των ναρκωτικών Ουνγκάν Οχράν, Νασί Σερίφ Ζιντάστι και Φαρντίν Ριγκαμπάντι.

Οι 9 ανακριτικές πράξεις που αρνείται οανακριτής

Όπως αποκάλυψε η «Ζούγκλα» στις 14 Ιουνίου 2021, με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς, ο κ. Τσορμπατζόγλου δίνει παραγγελία για τις ακόλουθες εννέα συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις:

1.       Να αποσυσχετιστούν από την υπόθεση Μαρινάκη η ανακριτική δικογραφία σε βάρος των Τούρκων κατηγορούμενων.

2.       Να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι σύννομες οι αποστολές χρηματικών ποσών από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

Μάλιστα ζητείται να διακριβωθεί η αποστολή χρηματικών ποσών και από οποιαδήποτε άλλη παρόμοια σε διακριτικό τίτλο εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ.

3.       Να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από το γραφείο στην Ελλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος Homeland Security για να διακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του Γιαννουσάκη και ειδικότερα να διερευνηθεί αν αυτά προέρχονται από μετακύλιση κεφαλαίων από την εταιρεία του κατηγορούμενου Β. Μαρινάκη με την επωνυμία «Capital Ship Management Corp» στα πλαίσια της εισόδου της επιχείρησής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

4.       Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Alexander Clapp, ο οποίος σε ρεπορτάζ του στο περιοδικό «The New Republic» με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020 φέρεται να αντάλλαξε email με τον Τούρκο καταζητούμενο Ζιντάστι, ο οποίος του ανέφερε πως ο Γιαννουσάκης δεν δρούσε μόνος του. Πίσω του ήταν ένας Έλληνας τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko» (σ.σ. που σημαίνει στα τουρκικά «χοντρός») και τον οποίο συνάντησε μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου Hilton Jumeirah στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αμερικανός δημοσιογράφος έστειλε στον Ζιντάστι πολλές φωτογραφίες μεγαλόσωμων Ελλήνων με μούσια, ρωτώντας τον να του επιβεβαιώσει αν μέσα σε αυτούς αναγνωρίζει τον άνθρωπο που γνώρισε ως «Shishko». Η φωτογραφία που του έστειλε πίσω ήταν αυτή του Β. Μαρινάκη.

5.       Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Λιμενάρχη Ραφήνας αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη, ο οποίος ήταν επικεφαλής στη διερεύνηση της υπόθεσης του «Noor 1» και βασικός μάρτυρας στη δίκη με κατηγορούμενο τον Γιαννουσάκη, από το σπίτι της πρώην συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη μεταφέρθηκε από το ναρκόπλοιο πάνω από ένας τόνος του «λευκού θανάτου».

6.       Να διερευνηθεί από την Οικονομική Αστυνομία αν τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν στον Γιαννουσάκη από εταιρείες συμφερόντων του Μαρινάκη αφορούν όντως πετρελεύσεις πλοίων του.

7.       Να ερευνηθεί από την Οικονομική Αστυνομία αν η εταιρεία Capital του Β. Μαρινάκη θα είχε μεγαλύτερο όφελος εφόσον έκανε τις πετρελεύσεις των πλοίων του όχι από την εταιρεία G Tankers του Γιαννουσάκη, αλλά από την Express Energy συμφερόντων του ίδιου του Μαρινάκη, που έκανε παρόμοιες δουλειές…

8.       Να ερευνηθεί αν η εταιρεία Capital Ship Management Corp διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γιατί δεν εστάλη το ποσό των 622.000 ευρώ μέσω αυτών και επελέγη ο λογαριασμός πράκτορά της.

Ας σημειωθεί πως το παραπάνω χρηματικό ποσό το επέστρεψε στην Ελλάδα ο κατηγορούμενος Ν. Συντυχάκης, ο οποίος κατελήφθη με τα 622.000 ευρώ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 23-9-2014, την ίδια ημέρα που το ποσό φέρεται να μεταφέρθηκε αντίστροφα από την Ελλάδα στα Εμιράτα…

Στην 37σέλιδη παραγγελία του, ο εισαγγελέας Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου αναφέρει πως διερευνάται η πιθανή σχέση του ποσού των 622.000 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του Συντυχάκη στο αεροδρόμιο με τα 900 κιλά ηρωίνης που φέρεται ότι μεταφορτώθηκαν ανοιχτά της Κρήτης από το πλοίο «Noor 1».

9.       Να διαπιστωθεί αν από την 1-1-2011 και μετά είχαν διαβιβαστεί χρηματικά ποσά από εταιρείες συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη στην εταιρεία Hellenic Hull του συγκατηγορούμενου του Ηλία Τσακίρη, ο οποίος έδωσε το χρηματικό ποσό των 280.000 ευρώ στον Γιαννουσάκη ως ασφαλιστική κάλυψη ζημιών στο πλοίο «Grand Island» στις 6-9-2012 στη Σαλαμίνα.

Όπως αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός, το χρηματικό ποσό κατεβλήθη κατά παράβαση των διεθνών απαιτήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ η βλάβη δεν αναφέρεται ούτε καν στα βιβλία του πλοίου, τα οποία έχουν εξαφανιστεί.

Επιπλέον ο πραγματογνώμονας που ορίστηκε για την υπόθεση αναφέρει ότι το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς κυμαίνεται από 1.500 έως 22.000 ευρώ, πολύ λιγότερα δηλαδή από τα 280.000 ευρώ που καταβλήθηκαν στην εταιρεία του Γιαννουσάκη…

Αιχμές του εισαγγελέα κατά του ανακριτή

Ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου επέκρινε τον ανακριτή Διαφθοράς ως προς την αξιολόγηση και αξιοποίηση μαρτυρικών καταθέσεων, όπως του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, του λιμενικού Κωνσταντίνου Αγαπάκη, της κατάθεσης του κατάδικου Ευθύμιου Γιαννουσάκη στον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη, αλλά και του σημειώματος για 450 κιλά ηρωίνης που φέρεται να ξεφορτώνονταν ανοιχτά της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει πως δημιουργεί μεγάλη απορία η πλήρης περιφρόνηση εκ μέρους του ανακριτού της καταθέσεως του δημοσιογράφου, με βάση τα όσα του είπε ο Γιαννουσάκης για την εμπλοκή του κατηγορούμενου Μαρινάκη στη διακίνηση ναρκωτικών.

Διαφωνία λίγο πριν τη μετάθεσή του 

Ο Ιωάννης Πετρόπουλος διατύπωσε τη διαφωνία του στις 9 ανακριτικές πράξεις που ζητάει ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά, λίγο πριν τη λήξη της θητείας του ως ανακριτής Διαφθοράς, καθώς έχει γίνει δεκτό το αίτημα μετάθεσής του στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας.

Οι μεταθέσεις είθισται να εκτελούνται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Είναι άγνωστο αν μέχρι τότε θα έχει αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ως προς τη διαφωνία του με τον εισαγγελέα Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου.

Υπενθυμίζεται πως είχε γίνει δεκτή η μετάθεση του κ. Πετρόπουλου και τον περασμένο Νοέμβριο, όμως δεν είχε υλοποιηθεί, καθώς του είχαν «διαμηνύσει» από τον Άρειο Πάγο πως δεν θα υλοποιηθεί μέχρι να ολοκληρώσει την ανάκριση για την πολύκροτη υπόθεση.

Ας σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή που είχε αναλάβει τη δικογραφία τον Οκτώβριο του 2019 ο κ. Πετρόπουλος είχε ζητήσει την εξαίρεσή του, καθώς ο πατέρας του είχε διατελέσει ποδοσφαιρικός εισαγγελέας και είχαν διατυπωθεί κακεντρεχή σχόλια ότι είναι Ολυμπιακός.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης