Με φόντο τον Άρειο Πάγο, αναμένεται να  αναθερμανθεί το πολιτικό «θερμόμετρο» τις επόμενες ημέρες, καθώς ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η ανάκριση για τους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τη Βουλή σε βάρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου, η αρεοπαγίτης Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου καλεί τους πρώτους μάρτυρες από τον «κύκλο» των τριών μηνυτών στην υπόθεση, αρχίζοντας από τον  πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως έναν από τους μηνυτές της υπόθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σαμαράς πρόκειται να περάσει την πόρτα του γραφείου της ανακρίτριας, την ερχόμενη Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου ενώ την επομένη, στις 6 Νοεμβρίου έχει κληθεί σε κατάθεση ο Ευάγγελος Βενιζέλος και στις 9 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

 Ο Αντώνης Σαμαράς έχει στραφεί με τη μήνυσή του σε βάρος τόσο του Δημ. Παπαγγελόπουλου όσο και της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, των δύο επίκουρων εισαγγελικών λειτουργών, των προστατευόμενων μαρτύρων με τα ψευδώνυμα «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου για την άθλια, όπως την έχει χαρακτηρίσει, σκευωρία σε βάρος του. «Δεν θα αρκεστώ να καταπέσει η εναντίον μoυ σκευωρία. Θα το φτάσω ως το τέλος, για να αποκαλυφθεί ποιος την έκανε, ποιοι συνεργάστηκαν μαζί του και γιατί. Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από παραγραφές. Αυτοί να δούμε πως θα κρυφτούν», είχε δηλώσει ο κ. Σαμαράς το Φεβρουάριο του 2018.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης θα διερευνηθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όχι μόνο του κ. Παπαγγελόπουλου αλλά και των πιθανών συμμετόχων του, όπως της κ. Τουλουπάκη, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών «συμπαρασύρονται» μαζί με τον υπουργό που καταλαμβάνει την ιδιότητα του κατηγορουμένου για συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις. Μεταξύ αυτών που θα τεθούν στο επίκεντρο της ανάκρισης είναι οι καταγγελίες  από εισαγγελικούς λειτουργούς, ανάμεσά τους ο Ιωάννης Αγγελής, αλλά και από τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνί περί «παρεμβάσεων» στη Δικαιοσύνη από τον κ. Παπαγγελόπουλο ο ήταν γνωστός σε όλους ως «Ρασπούτιν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άσκηση δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για οκτώ αδικήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι κακουργήματα και τα υπόλοιπα πλημμελήματα. Συγκεκριμένα:

1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)

2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ)

3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 )

4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)

5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019)

6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ)

7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ)

8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ) 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης