Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης συνεδριάζει αυτή την ώρα, με αντικείμενο την εξέταση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Για την εξέταση του επιχειρηματία υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες αρκετά δημοσιεύματα που προανήγγειλαν ότι είναι έτοιμος να καταθέσει αποδεικτικά στοιχεία για κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, παρουσία υψηλά ιστάμενου κυβερνητικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, με χθεσινή δήλωσή του, χαρακτήρισε μηδενική την αξιοπιστία του κ. Μιωνή και προανήγγειλε ηχηρή απάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσερχόμενος στην επιτροπή, ο μάρτυρας δεν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν θα καταθέσει ηχητικό ντοκουμέντο για συνομιλία του. Είχε δηλώσει επίσης στη φρουρά της Βουλής ότι δεν θέλει φωτογραφική κάλυψη την ώρα που θα προσερχόταν στην επιτροπή.

«Εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον Παπαγγελόπουλο»

Ξεκινώντας την κατάθεσή του, ο μάρτυρας φέρεται να ανέφερε: «Αυτά που θα καταθέσω σήμερα εδώ και για τα οποία στη συνέχεια θα καταθέσω μήνυση πιστεύω ότι συνδέονται με την υπόθεση που ερευνάτε σε αυτή την Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Σήμερα καταθέτω μήνυση για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Θα σας παραθέσω στοιχεία και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση.

»Καταθέτω μήνυση εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου, του κ. Φιλιππάκη, του κ. Τάρκα και της κυρίας Παπαδάκου για σύσταση συμμορίας, για δωροληψία και εκβιασμό.

»Όλα όσα έζησα ήταν σαν ταινία τρόμου. Πέσαμε θύματα μιας εγκληματικής οργάνωσης, μιας συμμορίας με αρχηγό τον κ. Παπαγγελόπουλο και μέλη την κ. Παπαδάκου, τον κ. Φιλιππάκη και τον κ.Τάρκα.

»Όλοι αυτοί μας στοχοποίησαν σε χρόνο ρεκόρ. Προσπάθησαν να μας εμπλέξουν στη λίστα Λαγκάρντ. Τόνους λάσπη και τρομοκρατία. Το εκβιαστικό μέσο τους ήταν να μου ζητηθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον κ. Παπαγγελόπουλο για να κλείσει υποθέσεις».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Λάππας διέκοψαν τον μάρτυρα και διαμαρτυρήθηκαν γιατί ο μάρτυρας συμβουλεύθηκε τις σημειώσεις του με αποτέλεσμα να επικρατήσει αναταραχή.

Ι. Μπούγας: Αφήστε τον μάρτυρα να καταθέσει. Φαίνεται να μη θέλετε να καταθέσει.

Ο μάρτυρας συνέχισε και, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε: «Η επίμαχη περίοδος ξεκινά από το 2015 και μετά. Η εγκληματική οργάνωση του κ. Παπαγγελόπουλου με στοχοποίησε για να με εμπλέξει με τη λίστα Λαγκάρντ. Το γεγονός ότι ο πληρεξούσιος δικηγόρος μου κ. Παπασταύρου που ήταν και σύμβουλος του πρωθυπουργού Σαμαρά.

»Οι κατηγορούμενοι κατασκεύασαν κατηγορίες με πολλούς σκοπούς. Ο Παπαγγελόπουλος και η παρέα του ξεγέλασαν την τότε κυβέρνηση φτιάχνοντας ένα παραμύθι με δράκους και ψέματα.

»Αυτή η ομάδα και ήθελε να βγάλει χρήματα και βοηθούσε πολιτικούς σκοπούς.

»Ο Παπαγγελόπουλος θεωρώ ότι από αυτή τη σημαία έγινε υπουργός. Όλη αυτή η υπόθεση ήταν μια κατασκευή. Ο Άγγελος Μεταξάς, συνέταιρός μου, δικαιώθηκε, όπως και ο Παπασταύρου.

»Αυτοί οι άνθρωποι προσπάθησαν να με εμπλέξουν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο κ. Τάρκας πιστεύω ότι είναι εκείνος που με κατήγγειλε στις αμερικανικές αρχές, μετά οι Αμερικάνοι άρχισαν να ρωτούν και τότε βγήκαν τα ψεύτικα πρωτοσέλιδα της Δημοκρατίας ότι με ψάχνει το FBI και απίστευτα επίσης δημοσιεύματα που μας παρουσίαζαν ως φοροφυγάδες και λαμόγια. Ξέρετε, τους Εβραίους δεν είναι πρώτη φορά που τους στοχοποιούν». 

Κατάθεση εγγράφου

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο κ. Μιωνή φέρεται να ανέφερε ότι «οι κ. Φιλιππάκης και Τάρκας, για να μου αποδείξουν ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους,
δεσμεύτηκαν εγγράφως ότι θα κλείσουν όλες τις ποινικές μου υποθέσεις. Ουσιαστικά μου έλεγαν ότι ελέγχουν τον κ. Παπαγγελόπουλο, που ελέγχει τις υποθέσεις. Σας καταθέτω αυτό το έγγραφο.

»Όλα όσα συνέβησαν σε μένα χρησιμοποιώντας το όνομα Παπασταύρου ήταν οι πράξεις μιας εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τον πλουτισμό αλλά και το πολιτικό όφελος.

»Αυτό που έγινε από αυτή την εγκληματική οργάνωση ήταν το μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους». 

Όπως φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είπε ο μάρτυρας, η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Νίκου Παππά και κατάλαβε ότι γινόταν με πρωτοβουλία του Γιάννη Φιλιππάκη, μετά από τηλεφώνημα του πρώτου. «Δεν είχε ευθύνη ο Παππάς, ούτε ανάμειξη ο Αλέξης Τσίπρας» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ειδικότερα, ο κ. Μιωνή φέρεται να είπε: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος μου ζήτησε 350.000 ευρώ σε συνάντηση που έγινε μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, προκειμένου να πληρωθούν τα δικαστικά έξοδα του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, με τον οποίο υπήρχε δικαστική διαμάχη λόγω δημοσιευμάτων που τον ενέπλεκαν με τη λίστα μεγαλοκαταθετών».

Η συνάντηση, σύμφωνα με τον μάρτυρα, έγινε στις 10 Μαρτίου 2016 στο υπουργικό γραφείο του κ. Παππά. 

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως, μετά από ερώτημα του Γιάννη Ραγκούση, ο κ. Μιωνή αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ο δήθεν χρηματισμός εντός του Μαξίμου αφορούσε εξεύρεση εξωδικαστικής λύσης 

Ο διάλογος μεταξύ Λάππα – Μιωνή

Σπ. Λάππας: Πάμε στη συνάντηση στο Μαξίμου. Πήγατε να κάνετε έναν συμβιβασμό. Θα είχε λοιπόν κάποιο αποτέλεσμα οικονομικό;

Σ. Μιωνή: Όχι. Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν να αποσύρω εγώ τις αγωγές μου και να αποσυρθούν οι παράνομες διώξεις του Άγγελου Μεταξά. Ο Ν.Παππάς πήγε να συνοψίσει τα αιτήματα εκατέρωθεν. Ο Παπαγγελόπουλος ήταν εκείνος που έβαλε στην εικόνα τα λεφτά και τις αξιώσεις του Γιάννη Φιλιππάκη. Το ξεκαθάρισε ότι «χωρίς λεφτά δεν γίνεται τίποτε».  Και ξαναλέω ότι ο Παππάς ήρθε σε δύσκολη θέση. Ο Παπαγγελόπουλος αξίωσε για λογαριασμό του Φιλιππάκη χρήματα στο Μαξίμου. Αργότερα ο Φιλιππάκης προσδιόρισε το ποσό στα 350.000 ευρώ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης