Με βαριές κατηγορίες περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης για την εκβίαση καταστημάτων και επιχειρήσεων με απειλές και εκφοβισμό θα καθίσουν την Τρίτη στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας 10 άτομα που συνελήφθησαν το Μάρτιο του 2014 από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής.

Ως αρχηγός της οργάνωσης για τους εκβιασμούς κατηγορείται ο 52χρονος που έχει καταδικασθεί σε δις ισόβια ως ηθικός αυτουργός για τη διπλή δολοφονία πατέρα και γιου Μεσάι (τις οποίες αρνείται). Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τις εντολές για τις εκβιάσεις στα υπόλοιπα μέλη έδινε μέσω κινητού τηλεφώνου από τις φυλακές Κερκύρας, όπου ήταν κρατούμενος εκείνη την περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για 8 καταστήματα

Στο εδώλιο την Τρίτη θα καθίσουν ο 52χρονος κατηγορούμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, ένας 32χρονος Καλαματιανός στον οποίο αποδίδεται ο ρόλος του «εισπράκτορα», ένας 49χρονος από την Αθήνα με πλούσιο ποινικό μητρώο, ο 33χρονος Αλβανός που έχει καταδικασθεί με δις ισόβια για τη δολοφονία του Φελιμ Μεσάι και για συναυτουργία στη δολοφονία του ανήλικου Κέρι Μεσάι, ένας 28χρονος από την Αθήνα, ένας 30χρονος από την Καλαμάτα, ένα 36χρονος από την Αθήνα, ένας 26χρονος από την περιοχή του Δήμου Μεσσήνης, ένας 24χρονος από την Καλαμάτα κι άλλος ένας 36χρονος από την περιοχή του Δήμου Μεσσήνης.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες που παραπέμπονται, ο 52χρονος είχε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, έχοντας εντάξει μέλη σε αυτή με σκοπό:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-να αποκτήσουν τον έλεγχο παντός είδους καταστήματος, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούσε στην περιοχή της Καλαμάτας

-να αποκομίζουν από την παράνομη δραστηριότητά τους παράνομο οικονομικό όφελος από τον εξαναγκασμό των καταστηματαρχών να τους αποδίδουν, χωρίς νόμιμη αιτία, διάφορα χρηματικά ποσά, κυμαινόμενα ανάλογα με τις διαθέσεις του, αντί παροχής προστασίας

-να εδραιώσουν και να διατηρήσουν τη φήμη των σκληρών αδίστακτων κακοποιών που ελέγχουν τις περιοχές αυτές.

Από τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι τα καταστήματα από τα οποία εισέπρατταν εκβιαστικά χρήματα ήταν τουλάχιστον 8, ενώ το χρηματικό ποσό που εισέπρατταν κυμαινόταν μεταξύ 150-250 ευρώ εβδομαδιαίως!

Θα ανατίναζαν τους «δύσκολους»

Για άλλη μια φορά πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης είχε ο κοριός της ΓΑΔΑ, ο οποίος κατέγραψε συνομιλίες του 52χρονου από τις φυλακές Κέρκυρας με τον 32χρονο από την Καλαμάτα, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με τις κατηγορίες, να είναι αυτός που δεχόταν τις εντολές από τον 52χρονο και λειτουργούσε ως «εισπράκτορας».

Αστυνομικοί από την Αθήνα κατέγραφαν και παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους για σχεδόν δύο μήνες και συγκεκριμένα από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2014 έως και τις 23 Μαρτίου του 2014, οπότε άρχισαν οι συλλήψεις.

Οι συλλήψεις ξεκίνησαν από τον 32χρονο «εισπράκτορα» με τα χρήματα «προστασίας» που μόλις είχε λάβει από νυχτερινό κατάστημα.

Οι ηχητικές, αλλά και οπτικές καταγραφές στις οποίες προχώρησε η Ασφάλεια Αττικής, δείχνουν ότι συστηματικά ο «εισπράκτορας», παίρνοντας μαζί του κάθε φορά ομάδα με διαφορετικές συνθέσεις και άτομα από Καλαμάτα αλλά και Αθήνα, επισκεπτόταν νυχτερινά καταστήματα, κυρίως στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου. Στους ιδιοκτήτες είτε μετέφεραν εκβιαστικό μήνυμα του 52χρονου από τις φυλακές είτε τους έδιναν το κινητό τηλέφωνο του 52χρονου, ζητώντας να τον καλέσουν για να κανονίσουν το ποσό που θα δίνει κάθε εβδομάδα.

Επίσης, ο 52χρονος ισοβίτης θα κληθεί να απολογηθεί για συνομιλίες που δείχνουν ότι ετοιμαζόταν να τινάξει στον αέρα νυχτερινά μαγαζιά της Καλαμάτας, οι ιδιοκτήτες των οποίων αρνούνταν να υποκύψουν στους εκβιασμούς και να του δίνουν χρήματα κάθε εβδομάδα.

Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει καταγράψει η Αστυνομία ο 52χρονος ισοβίτης από τις φυλακές ζητά από τον 33χρονο Αλβανό, που επίσης είναι φυλακισμένος, αν γνωρίζει κάποιον στην περίπτωση που χρειασθεί να κάψει κάποιο μαγαζί, με το δεύτερο να του απαντά ότι άνετα μπορεί. Σε άλλη επικοινωνία, ζητά να του βρει «πράγματα που κάνουν μπαμ – μπουμ» και ο Αλβανός απαντά πάλι καταφατικά.

Τέλος, από τις συνομιλίες έχει καταγραφεί πως ο 52χρονος ισοβίτης ήθελε να οργανώσει πιθανότατα κάποια ληστεία με λεία 700.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: tharrosnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης