Σχεδόν δύο χρόνια μετά τον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλου, με τις εικόνες του άγριου ξυλοδαρμού του, στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος, στο κέντρο της Αθήνας να παγώνουν το πανελλήνιο, αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη των έξι κατηγορουμένων για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Στο εδώλιο θα καθίσουν δύο καταστηματάρχες οι οποίοι καταγράφονται στα βίντεο να ξυλοκοπούν τον 33χρονο αν και  ήταν αναίσθητος στο έδαφος αλλά και τέσσερις αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο και χτυπώντας τον κι εκείνοι, του πέρασαν τις χειροπέδες.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση που είχε προκαλέσει σάλο λόγω της ωμής βίας και της βαναυσότητας με την οποία χτυπήθηκε ο άτυχος Ζακ που παρότι ήταν αιμόφυρτος συνέχισε να αποτελεί στόχο λιντσαρίσματος, με δεκάδες περαστικούς να παρακολουθούν τον ξυλοδαρμό του.  Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο 33χρονος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι “εισήλθε για άγνωστη αιτία” στο κοσμηματοπωλείο του πρώτου κατηγορούμενου επί της οδού Γλάδστωνος του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη λόγω της ολιγόλεπτης απουσίας του. Ο Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε “αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή.. έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο” και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.

Το βούλευμα αναφέρει πως οι δύο καταστηματάρχες αν και λόγω της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που είχαν θα μπορούσαν να προβλέψουν το θανατηφόρο αποτέλεσμα των χτυπημάτων εν τούτοις “από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής ..έδρασαν απερίσκεπτα μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα”.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ως αιτία θανάτου «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου σε έδαφος πολλαπλών τραυμάτων σώματος», ενώ οι τοξικολογικές εξετάσεις είχαν βγει απολύτως καθαρές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης