Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος

Εικόνες απολίτιστης χώρας, με πλήρη αδυναμία σεβασμού των βασικών αξιών της περιβαλλοντικής προστασίας και της δημόσιας υγείας, κατέγραψε ο φακός του zougla.gr στον Υμηττό, τον κύριο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής των 5 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο στους περιαστικούς δρόμους που οδηγούν στο βουνό όσο και μέσα στο δάσος και στα ξέφωτα όπου συγκεντρώνονται οι κατά τα άλλα «λάτρεις της φύσης» συμπολίτες μας, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική: σκουπίδια όλων των ειδών, γυαλιά, οικοδομικά μπάζα, ακόμα και στρώμα κρεβατιού, παραπλανούν το μάτι του επισκέπτη από το πράσινο της φύσης, στα υπολείμματα του βιομηχανικού μας πολιτισμού.

​Μία από τις αιτίες των πυρκαγιών δεν είναι άλλη από τα σκουπίδια που βρίσκονται διάχυτα σε πολλά σημεία του ορεινού όγκουΑλλά η αισθητική δεν είναι το μόνο πρόβλημα, ούτε και το γεγονός ότι η πανίδα που έχει απομείνει μπορεί να «δηλητηριαστεί» από την κατάποση των σκουπιδιών μας. Ο Υμηττός, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές σε πολλά σημεία του, ενώ το καλοκαίρι του 2015 μάλιστα ένας πολίτης έχασε τη ζωή του στις φλόγες.

Μία από τις αιτίες των πυρκαγιών δεν είναι άλλη από τα σκουπίδια που βρίσκονται διάχυτα, τα οποία ανά πάσα στιγμή, ιδιαιτέρως τις ημέρες με έντονο καύσωνα, μπορεί να «ανάψουν» και να προκληθεί τεράστια καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr πραγματοποίησε αρκετές επισκέψεις στον Υμηττό από την πλευρά του Παπάγου τις τελευταίες ημέρες, και διαπίστωσε ότι η κατάσταση δυστυχώς παραμένει αμετάβλητη. Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ:

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) καθώς και με το αρμόδιο δασαρχείο, αυτό της Πεντέλης, οι υπεύθυνοι των οποίων είναι γνώστες του προβλήματος, και έκαναν έκκληση στους πολίτες να επιδεικνύουν «υπευθυνότητα» όταν επισκέπτονται το βουνό. Ο Δασάρχης της Πεντέλης Αθανάσιος Ρέππας μας ενημέρωσε, ότι παρά το αποκαρδιωτικό θέαμα του ρεπορτάζ, οι υπηρεσίες τους σε συνεργασία με τους όμορους δήμους, ανά χρονικά διαστήματα προβαίνουν σε καθαρισμούς, ειδικά όταν παρατηρείται οργανωμένη εναπόθεση των απορριμμάτων.

Λιγότερο ικανοποιημένος από την κατάσταση παρουσιάζεται ο Δημήτρης Κυργιόπουλος, Τεχνολόγος-Δασοπόνος στον ΣΠΑΥ, ο οποίος χαρακτήρισε το πρόβλημα ως… «Λερναία Ύδρα», καθώς όσοι καθαρισμοί και να γίνουν, τα σκουπίδια «ανανεώνονται» και οι δυνατότητες τους είναι πολύ περιορισμένες, ενώ δεν δίστασε να προτείνει ακόμα και τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο βουνό.

Αθανάσιος Ρέππας, Δασάρχης Πεντέλης:

​«Προτείνω στους πολίτες όταν παρατηρούν τέτοια φαινόμενα να τα αναφέρουν αμέσως στις Αρχές, ειδικά αυτή την περίοδο που εγκυμονεί ο κίνδυνος της πυρκαγιάς»«Έγκειται και στην ευσυνειδησία του κάθε πολίτη η εικόνα που θα έχει το βουνό. Υπάρχει σταθερή συνεργασία με τους όμορους δήμους και τον ΣΠΑΥ ώστε να γίνεται τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων, όταν αυτό συμβαίνει οργανωμένα και μαζί. Όμως, οι μεμονωμένες περιπτώσεις της ρύπανσης του βουνού από ομάδες πολιτών που το επισκέπτονται, ξεπερνούν πολλές φορές τα όρια της διαχείρισής μας. Οι δυνατότητες μας είναι πολύ περιορισμένες, όμως θεωρώ ότι συνολικά το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο όταν επιλαμβάνονται οι υπηρεσίες.

»Προτείνω στους πολίτες όταν παρατηρούν τέτοια φαινόμενα να τα αναφέρουν αμέσως στις Αρχές, ειδικά αυτή την περίοδο που εγκυμονεί ο κίνδυνος της πυρκαγιάς, καθώς πολλά αντικείμενα μπορούν να προκαλέσουν αντανάκλαση, όπως τα γυαλιά, και στη συνέχεια να εκδηλωθεί πυρκαγιά».

Δημήτρης Κυργιόπουλος, Τεχνολόγος-Δασοπόνος στον ΣΠΑΥ:

​«Το πρόβλημα είναι όλων των πολιτών, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι όλοι ως κοινωνία είμαστε υπεύθυνοι, αφού εμείς πετάμε τα σκουπίδια»
«Το πρόβλημα είναι όλων των πολιτών, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι όλοι ως κοινωνία είμαστε υπεύθυνοι, αφού εμείς πετάμε τα σκουπίδια. Όσο και να καθαρίζει ο ΣΠΑΥ τα σκουπίδια, την επόμενη μέρα τα ξαναβρίσκουμε εκεί. Στην πράξη δυστυχώς δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, αφού εμείς καλύπτουμε κάποια κενά του δημοσίου και συχνά εμείς αναλαμβάνουμε το μάζεμα των σκουπιδιών, με πενιχρά μέσα και λίγους πόρους.

»Μια λύση θα ήταν, πέραν της τακτικής συλλογής που ενίοτε γίνεται, να κλείνουν οι μπάρες που οδηγούν στον ορεινό όγκο και να απαγορευτεί η πρόσβαση σε αυτόν όλον τον χρόνο. Κι αυτό διότι αντιλαμβάνεστε πόσα προβλήματα δημιουργούνται: Αισθητικοί, λόγοι υγιεινής και φυσικά κίνδυνος πυρκαγιάς, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι πυρκαγιές ξεκινάνε από τα απορρίμματα μέσα στο δάσος».

Δείτε φωτογραφίες:

Τόπος συνάντησης και διασκέδασης τα βράδια, με κάποιους επισκέπτες να μην ενδιαφέρονται για την κατάσταση που θα αφήσουν πίσω τους

Ούτε τις μπύρες τους δεν πετάνε στους κάδους (που υπάρχουν στο συγκεκριμένο σημείο) οι νεαροί επισκέπτες του βουνού

Σκουπίδια όλων των ειδών, ακόμα και στην 'καρδιά' του δάσους

Στον δρόμο που φαίνεται γίνονται... κόντρες μεταξύ οχημάτων και μηχανών

Κάποιοι θεωρούν ότι ο κύριος πνεύμονας πρασίνου της Αττικής είναι η ιδιωτική τους χωματερή...

Την εύκολη λύση, κι ας βαίνει εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και του φυσικού μας πλούτου, επιλέγουν κάποιοι ασυνείδητοι οικοδόμοι

Εθελοντές και φίλοι του βουνού προσπαθούν να τους δώσουν μια φιλική για τον επισκέπτη εικόνα, η ασυνειδησία κάποιων όμως δεν βοηθάει...

Τι γυρεύει ένα στρώμα κρεβατιού μέσα στο δάσος;

Στην παραπάνω περιβαλλοντική μόλυνση έρχονται να προστεθούν κι άλλου τύπου οχλήσεις για το βουνό της Αθήνας: αυτοσχέδιοι αγώνες αυτοκινήτων και μηχανών από νεαρούς στους περιαστικούς δρόμους του δάσους (από το ύψος της εξόδου της Αττικής Οδού στην περιοχή του Παπάγου και προς τα πάνω), ενώ ο δήμος έχει δεχτεί καταγγελίες για σοβαρές επιθέσεις σκυλιών -που έχουν αφεθεί στον χώρο από τους ασυνείδητους πρώην ιδιοκτήτες τους- σε περαστικούς.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης