Στο «κόκκινο» βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας από το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, με την κατάσταση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ να είναι ιδιαιτέρως πιεστική και το επόμενο δεκαήμερο να θεωρείται κρίσιμο για την αντοχή του.

Ειδικότερα οι διαθέσιμες κλίνες στις ΜΕΘ της Αττικής είναι ελάχιστες, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 700 και με κάποιους από αυτούς μάλιστα να διασωληνώνονται, σύμφωνα με καταγγελίες, εκτός ΜΕΘ μέχρι να βρεθεί κρεβάτι στη Μονάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε εθνικό επίπεδο οι ασθενείς που νοσηλεύονται ξεπερνούν τους 5.000, ενώ χθες οι διασωληνωμένοι «άγγιξαν» τους 700 για πρώτη φορά, καθώς είναι πλέον 699, με πάνω από τους μισούς να βρίσκονται στην Αττική.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Λαϊκού Νοσοκομείου, το οποίο ακόμα δεν έχει κλείσει την εφημερία και δεν υπάρχει κρεβάτι ούτε για δείγμα. Σαν να μην έφτανε αυτό, χθες (23/3) μετά τις 21:00 το βράδυ σταμάτησαν οι εισαγωγές covid, καθώς δεν υπήρχαν κρεβάτια και δεν δέχονταν περιστατικά, μιας και όλες οι κλίνες (90) ήταν κατειλημμένες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open TV, το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο μεγάλο, καθώς παρατηρήθηκε διασπορά του ιού σε δύο κλινικές του νοσοκομείου. Στην Α’ χειρουργική και στην αγγειοχειρουργική βρέθηκαν κρούσματα, με αποτέλεσμα να γίνει εκκένωση του χώρου από τους συνοδούς. Η διασπορά έγινε από συνοδό ασθενή και πλέον έχει σημάνει συναγερμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ασθενείς υπάρχουν ακόμη και σε ράντζα, μπορώ να μιλήσω για τουλάχιστον 7 περιπτώσεις και δεν έχει κλείσει ακόμα η εφημερία, κι εξ όσων γνωρίζω ακόμα και τώρα εξετάζονται περιστατικά covid. Δεν είναι καθόλου καλή η μέρα για μας, γιατί η νύχτα ήταν δραματική» είπε στο Open TV ο Νίκος Ορφανός προϊστάμενος μονάδας covid του Λαϊκού.

«Υπάρχουν εκτός από τα 90 κρεβάτια και 7 φορεία στους θαλάμους, ενώ έχουν παραμείνει και 2 διασωληνωμένοι εδώ και 5 μέρες σε κλίνες εκτός ΜΕΘ και δεν έχουν πάει σε κρεβάτι γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση. Κάποια στιγμή χθες σταμάτησε η εφημερία και υπήρχαν τα υποστηρικτικά νοσοκομεία που αναλάμβαναν τα περιστατικά covid» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανός και κατέληξε λέγοντας ότι έχουν πάει στο Λαϊκό 5 ιδιώτες γιατροί.

Τα κρούσματα έφτασαν χθες τα 3.586, ενώ 51 πολίτες έχασαν τη ζωή τους. Από τα 3.586 κρούσματα, τα 1.779 αφορούν την Αττική, αριθμός που αποτελεί θλιβερό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας για το Λεκανοπέδιο. Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, όπου εντοπίστηκαν 470 μολύνσεις, ενώ και ο Πειραιάς καταγράφει υψηλό αριθμό από την έναρξη της πανδημίας, με 320 μολύνσεις.

Σύμφωνα με τον έκτακτο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, σήμερα προστίθεται στις εφημερίες του ΕΣΥ για τα non-Covid περιστατικά το 251 ΓΝΑ, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός λειτουργεί αποκλειστικά για νοσηλεία Covid περιστατικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η «Καθημερινή», συζητείται το ενδεχόμενο μετατροπής των νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς» και «Θριάσιο» σε νοσοκομεία COVID-19 από την ερχόμενη εβδομάδα, με τις σχετικές αποφάσεις ωστόσο να μην έχουν ληφθεί ακόμα.

Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι αφόρητη με την επιστράτευση των 206 ιδιωτών γιατρών να έχει βοηθήσει μεν, ωστόσο υφίσταται σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη κλινών. Οι 206 γιατροί έχουν τοποθετηθεί στα δημόσια νοσοκομεία και κυρίως στο Σισμανόγλειο, τον Ερυθρό Σταυρό, το Αττικό και το Θριάσιο. Σύμφωνα με το Yπουργείο Υγείας, το ποσοστό των γιατρών που ανταποκρίθηκαν στην επιστράτευση αγγίζει το 90%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης