Με τους φυλακισμένους… τι γίνεται; Τι μέτρα έχουν ληφθεί, προκειμένου να μην υπάρξει κρούσμα στα σωφρονιστήρια, ενδεχόμενο που, εάν συμβεί, θα συνεπάγεται τη μαζική εξάπλωση του κορωνοϊού σε εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι ζουν ο ένας πολύ κοντά στον άλλον και με ελλιπέστατη υγειονομική φροντίδα;

Κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού επικοινώνησαν με το zougla.gr και μας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι άνθρωποι αυτοί, 1.600 στο σύνολο, ζουν μέσα στην αγωνία, καθώς ενημερώνονται για τη δραματική εξάπλωση της πανδημίας ανησυχώντας ότι ένα πιθανό κρούσμα μπορεί να μετατραπεί σε «εσωτερική πανδημία». Ένα κρούσμα που μπορεί εύκολα να προκύψει, είτε από σωφρονιστικό υπάλληλο, είτε από κάποιο επισκεπτήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κανένα απολύτως μέτρο δεν έχει ληφθεί» μας λένε οι κρατούμενοι. Δεν έχει δοθεί ούτε μία μάσκα, για αντισηπτικά δεν γίνεται καν λόγος, ενώ ο χώρος των φυλακών δεν έχει απολυμανθεί εδώ και αρκετό καιρό – σίγουρα περισσότερο από το ξέσπασμα της επιδημίας. Τα προβλήματα με τις υγειονομικές ελλείψεις, δε, είναι πάγια στις φυλακές, εδώ και πολλά χρόνια.

«Τι θα γίνει αν νοσήσει κάποιος από εμάς» αναρωτιούνται και πώς δεν μεταδοθεί και στους υπόλοιπους… Καμία μέριμνα δεν υπάρχει, δε, ούτε για αυτούς που θα αποφυλακιστούν σύντομα -ενώ έχουν ανασταλεί και οι δίκες, γεγονός που συνεπάγεται καθυστερήσεις- αλλά ούτε και για περιπτώσεις που για διάφορους λόγους κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας.

Μια τέτοια περίπτωση, όπως μαθαίνουμε από φυλακισμένους, είναι και ο Βασίλης Αναγνόπουλος, ο οποίος εδώ και μία εβδομάδα πραγματοποιεί απεργία πείνας με αίτημα να του επιτραπούν οι εκπαιδευτικές άδειες, οι οποίες ανεστάλησαν -προσωρινά από ό,τι μαθαίνουμε- πριν από λίγο καιρό. Αν και ο ίδιος δεν έχει παραβιάσει κανέναν όρο, ενώ έχει περάσει και τα πέντε μαθήματα που έχει δώσει στη σχολή του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μάλλον για γραφειοκρατικούς λόγους η άδεια του έχει ανασταλεί. Μέσα στην εβδομάδα αυτή, ο Βασίλης έχει χάσει 9 κιλά και βεβαίως η υγεία του έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, καθιστώντας τον οργανισμό του πιο ευάλωτο σε οποιονδήποτε ιό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Άλλο ο σωφρονισμός κι άλλο η εγκληματική αδιαφορία για την υγεία μας» επισημαίνουν οι κρατούμενοι…

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούει;

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης