Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Σιάτιστας Κοζάνης για να αποχαιρετήσει τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο στην τελευταία του κατοικία. Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώ συμμετείχαν πάνω από 40 Μητροπολίτες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τρεμάμενη φωνή από την συγκίνηση ξεκίνησε την εξόδιο ακολουθία και ήταν αυτός που ασπάστηκε για τελευταία φορά τον Μητροπολίτη Παύλο. Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, μετέφερε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου μίλησε με θερμά λόγια για το έργο του Μακαριστού ιεράρχη, τον θεολογικό ζήλο που επέδειξε, τόσο ως απλός ιερωμένος και στην συνέχεια ως Μητροπολίτης, ενώ όπως ανέφερε τον διέκρινε «η απλότητα και η γλαφυρότητα στην εκφορά του ποιμαντικού λόγου».
Ο Μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ, που έχει οριστεί και ως τοποτηρητής στην Σιάτιστα, αναφέρθηκε στο καθημερινό έργο του Μακαριστού Παύλου, τόσο στην Μητρόπολη όσο και στα συνοδικά του καθήκοντα, ενώ μίλησε και για την τελευταία επιστολή που έγραψε λίγες ημέρες πριν πεθάνει και αφορούσε το θέμα της Μακεδονίας.
Ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης στον επικήδειο λόγο του μίλησε για το πνεύμα συνεργασίας που διακατείχε τον μακαριστό ιεράρχη σε μία σειρά από θέματα που συνδέονται με το κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο που υπηρετούσε με ζήλο, ενώ ο δήμαρχος Βοϊου Δημήτρης Λαμπρόπουλος, σημείωσε ότι το Βόιο «αποχαιρετά με συγκίνηση έναν ακούραστο ποιμενάρχη, τον πνευματικό του ηγέτη, ένας άξιο ιερωμένο».
Ο Μακαριστός Παύλος είχε αναπτύξει επαφές με μεγάλο μέρος της νεολαίας και είχε εγκαινιάσει κύκλους συζητήσεων με νέους και νέες της Μητρόπολής του. Η φοιτήτρια Μαρία Καραμπατζιά, εκ μέρους όλων της νεολαίας τον αποχαιρέτησε απαγγέλοντας το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ τη λάμπα κρατώ ψηλά, να δούνε της γης οι θλιμμένοι, να ’ρθούνε, να βρουν συντροφιά… Να βρούνε γωνιά ν’ ακουμπήσουν, σκαμνί για να κάτσει ο τυφλός κι εκεί καθώς θα μιλάμε, θα ’ρθει συντροφιά κι ο Χριστός».
Παρόλο που το θέρμόμετρο στις 11 πμ ήταν στους -5 βαθμούς Κελσίου με τον βοριά να παγώνει τα πάντα, πάνω από δυο χιλιάδες πολίτες από την Σιάτιστα και τις άλλες κωμοπόλεις της επαρχίας Βοϊου αψήφησαν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και προσήλθαν στον Μητροπολιτικό ναό του Αγ. Δημητρίου για να πουν το τελευταίο αντίο στον Μητροπολίτη τους. Πριν από τέσσερις μήνες ο μακαριστός Παύλος μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για το μεγάλο έργο ζωής που είχε ξεκινήσει και πλησίαζε προς την πραγματοποίησή του, να ζωντανέψει ορισμένα από τα ημιέρημα χωριά της επαρχίας του, εγκαθιστώντας πολύτεκνες οικογένειες σε σπίτια που αγόρασε, ή παραχωρήθηκαν υπό μορφή δωρεάς στην Μητρόπολη και μοιράζοντας στις οικογένειες και αγροτικό κλήρο για να μπορέσουν με την καλλιέργεια της γης να έχουν εισόδημα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης