«Το κλειδί φαίνεται να μπήκε στην κλειδαριά και μένει να το γυρίσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ώστε αφενός να κλειδώσει τη συμφωνία και αφετέρου να ξεκλειδώσει κεφάλαια 35 δις ευρώ για την Ελλάδα. Μετά από μία πολύμηνη διαπραγμάτευση που εξάντλησε τις αντοχές της ελληνικής αγοράς, η τελική ευθεία επίτευξης μίας συμφωνίας σίγουρα βάζει ένα φρένο στις “ιερεμιάδες” περί επικείμενης καταστροφής και στους λεονταρισμούς περί ρήξης» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

«Η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές, στη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup της Τετάρτης, ελπίζουμε ότι θα είναι η αφετηρία μίας νέας δύσκολης μεν, αλλά πιο αισιόδοξης οικονομικής συνθήκης με σταθερότητα και ίσως με περισσότερο αναπτυξιακή προοπτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γεγονός, ότι πολλές από τις προβλέψεις της συμφωνίας επισωρεύουν επιπλέον οικονομικά βάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διατηρούν ένα καθεστώς λιτότητας και υπερφορολόγησης, που θα δυσκολέψει την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς το 2ο εξάμηνο του έτους, αφού ως γνωστό, η αγορά εκτός από κλίμα χρειάζεται και χρήμα. Αναμφισβήτητα, τα ισοδύναμα μέτρα των 7,9 δις ευρώ, που
συμπεριλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση, είναι πολύ βαρύς λογαριασμός για τη μεσαία τάξη της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η διευθέτηση της μεγάλης εκκρεμότητας περί παραμονής στην Ευρωζώνη, μας δίνει τη δυνατότητα να καταθέσουμε προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης και να ασχοληθούμε με τα ουσιαστικά ζητήματα της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμη θα είναι η αξιοποίηση των υπαρχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την έναρξη ενός ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου για τον σχεδιασμό ενός αναπτυξιακού μοντέλου.

Η ηρεμία θα είναι ίσως ο καλύτερος σύμβουλος για να αντιμετωπιστούν αυτά τα σοβαρά θέματα, καθώς το κλίμα πόλωσης της προηγούμενης περιόδου συσκότισε τα πραγματικά προβλήματα και υπονόμευσε την εθνική σύμπνοια, η οποία είναι και η βασική προϋπόθεση οποιασδήποτε βιώσιμης λύσης. Ευελπιστούμε, μέχρι τέλος της εβδομάδος, να μπει επιτέλους τέλος στην αγωνία μας και να επιβεβαιωθούν τα “μαντάτα” της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης