Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κομπίνα εκατομμυρίων ευρώ φέρεται να είχε στηθεί στο Λιμεναρχείο Ραφήνας, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες ιδιοκτητών σκαφών, επίορκοι υπάλληλοι έβαζαν στην τσέπη τους τα χρήματα που προορίζονταν για την ανανέωση αδειών αλιείας και εκτέλεσης πλόων.

Το θέμα ήδη απασχολεί τις εισαγγελικές αρχές, αφού έχουν κατατεθεί πολλές μηνύσεις εις βάρος τόσο των υπαλλήλων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση όσο και της υπηρεσίας.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, από τα περίπου 15.000 σκάφη που ανήκουν στο εν λόγω λιμεναρχείο θύματα απάτης έχουν πέσει οι κάτοχοι των 9.500!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κομπίνα εκατομμυρίων 

Στο επίκεντρο τίθενται οι άδειες αλιείας και εκτέλεσης πλόων των σκαφών (σ.σ.: η άδεια πλόων είναι αντίστοιχη με την άδεια κυκλοφορίας).

Όταν κάποιος ιδιοκτήτης σκάφους επισκέπτεται το λιμεναρχείο προκειμένου να ανανεώσει τις άδειες, καταθέτει το χρηματικό ποσό που απαιτείται -το οποίο είναι ανάλογο με το σκάφος που διαθέτει- και εν συνεχεία παραλαμβάνει ένα ειδικό βιβλιαράκι, το οποίο πιστοποιεί ότι οι άδειες έχουν ανανεωθεί.

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να συνέβαινε στο Λιμεναρχείο Ραφήνας. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι πολίτες που εξαπατήθηκαν, όταν έδιναν τα χρήματα για να ανανεώσουν τις άδειές τους, αντί για το ειδικό βιβλιαράκι, οι καταγγελλόμενοι λιμενικοί τους έδιναν μια απλή και ανεπίσημη -όπως αποδείχτηκε- υπογεγραμμένη κόλλα Α4.

Τα έγγραφα

Ως δικαιολογία, χρησιμοποιούσαν το επιχείρημα ότι, ένεκα της οικονομικής κρίσης, το υπουργείο δεν τους είχε αποστείλει τα εν λόγω βιβλιαράκια. Οι πολίτες πίστευαν πως όλα έβαιναν καλώς μέχρι πρόσφατα, όταν διαπίστωσαν ότι τα χαρτιά που κατείχαν δεν είχαν καμία απολύτως ισχύ.

Μάλιστα, κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το γεγονός ότι, μετά την αποκάλυψη της απάτης, το αρμόδιο υπουργείο τούς καλεί να ξαναπληρώσουν (!) για τις ανανεώσεις των αδειών, παρότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα χρήματα που υπεξαίρεσαν οι υπάλληλοι.

«Έβαλαν τα λεφτά στην τσέπη τους»

Ο Νίκος Τζωρτζάτος, μέλος του κινήματος «Δεν πληρώνω» και παθών, μίλησε στο zougla.gr για σκάνδαλο, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί άμεσα από τις Αρχές: «Οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι κάποιους τους έστελναν να κόψουν παράβολα στην Εφορία. Κάποιους άλλους τους έλεγαν, αφήστε τα χρήματα εδώ, μην ταλαιπωρήστε, γιατί έχουμε online σύνδεση με την Εφορία.

»Διαπιστώσαμε ότι από τους φακέλους των σκαφών έλειπαν έγγραφα και είχαν χαθεί τιμολόγια. Αυτό σημαίνει ότι, όταν κάποιος άνθρωπος ήθελε να πουλήσει ένα σκάφος ή να το μεταβιβάσει, δεν μπορούσε.

»Έβαζαν τα λεφτά των αδειών στην τσέπη τους. Έτυχε περίπτωση να δω έναν άνθρωπο να κλαίει και να παρακαλάει να μεταβιβαστεί το σκάφος γιατί το παιδί του ήταν άρρωστο και χρειαζόταν χρήματα. Τώρα μας λένε να τα ξαναπληρώσουμε όλα από την αρχή, λες και τη συναλλαγή την κάναμε στο πεζοδρόμιο».

«Ενώ το αγόρασα, δεν είναι δικό μου»

Αμέτρητοι πάντως φαίνεται ότι είναι οι πολίτες που έπεσαν στα δίχτυα των επίορκων υπαλλήλων. Ανάμεσα τους και ο Στέλιος, ο οποίος, αν και το 2009 αγόρασε ένα σκάφος, το 2012 διαπίστωσε ότι παρ’ όλο που το είχε πληρώσει, η μεταβίβαση στο όνομά του δεν έγινε ποτέ!

«Αγόρασα ένα σκάφος το 2009 και έκανα μια καθόλα νομότυπη μεταβίβαση. Φέτος τον Δεκέμβριο, που πήγα για άλλη υπόθεση στο λιμεναρχείο, διαπίστωσα ότι η μεταβίβαση δεν έχει γίνει ποτέ. Τα χαρτιά που είχα δεν ίσχυαν. Δηλαδή, παρ’ όλο που πλήρωσα, το σκάφος δεν είχε μεταβιβαστεί στο όνομά μου» ανέφερε στο zougla.gr.

«Μας πήγαιναν από μήνα σε μήνα»

Παρόμοια είναι και η ιστορία του Χρήστου, ο οποίος θέλησε να βγάλει μια άδεια εκτέλεσης πλόων για ένα σκάφος που ανήκει στον αδελφό του. Η άδεια δεν βγήκε ποτέ…

«Οι λιμενικοί μάς είπαν να αφήσουμε τα χαρτιά και να πάμε σε έναν μήνα για να πάρουμε την άδεια. Πήγαμε να πάρουμε την άδεια και δεν υπήρχε τίποτα. Μας έδωσαν ένα χαρτί Α4 πλαστικοποιημένο, με σφραγίδες του λιμεναρχείου, το οποίο όμως δεν είχε καμία ισχύ. Τώρα μας λένε, ξαναπληρώστε».

«Μας λένε να μην πειράξουμε την υπηρεσία»

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα όσα είπε ένας ακόμη παθών στην ηλεκτρονική εφημερίδα, οι επικεφαλής του λιμεναρχείου, τοποθετούμενοι σχετικά με το θέμα, ανέφεραν ότι το υπουργείο θεωρεί ότι η διαφορά έγκειται μεταξύ πολιτών και υπαλλήλων, και όχι πολιτών και λιμεναρχείου.

Δηλαδή, με απλά λόγια, το υπουργείο θεωρεί ότι οι εξαπατηθέντες θα πρέπει να διεκδικήσουν τα χρήματά τους από τους επίορκους υπαλλήλους και όχι από το ελληνικό δημόσιο, παρότι η συναλλαγή έγινε εντός του λιμεναρχείου! Θεώρηση που παραπέμπει σαφώς στην έκφραση «έβγαλε την ούρα του απέξω»…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης