Βήμα πίσω δεν κάνουν οι αγρότες οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εντείνοντας τις πιέσεις προς την κυβέρνηση. Σήμερα, Σάββατο μάλιστα όπως έχουν ανακοινώσει θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό των σηράγγων στα Τέμπη, στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, την απόφαση να προχωρήσουν σήμερα στις 11 το πρωί σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού έλαβαν οι αγρότες του μπλόκου της Κατερίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συντονιστική επιτροπή αγροτών του μπλόκου της διασταύρωσης Νάουσας καλεί τους αγρότες, αγρότισσες και κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος, αύριο Σάββατο 9 Φλεβάρη, 12 το μεσημέρι στον κόμβο της Κουλούρας, κλιμακώνοντας τον αγώνα σε πανελλαδικό συντονισμό με τα άλλα μπλόκα της χώρας δίνοντας απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνηση να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματά μας και λύση στα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε.Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες και νέους να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι αγρότες. Ανοιχτός στον διάλογο με τους αγρότες δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Στη Δυτική Μακεδονία, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μεταβούν σήμερα με τα τρακτέρ τους στο πολιτικό γραφείο της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Καστοριά και μετά θα κατευθυνθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς Δημήτρης Μόσχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη, οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό του οδοστρώματος στη διασταύρωση Σιδηρόκαστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών για περίπου δύο ώρες. Το συγκεκριμένο αγροτικό μπλόκο στήθηκε στις 28 Ιανουαρίου. «Απώτερος στόχος μας είναι να φτάσουμε στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία» δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, που κίνησαν τις διαδικασίες για τη δημιουργία Ομοσπονδίας και ήταν αυτοί που πέρυσι συγκρότησαν την Συντονιστική Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν στις φετινές κινητοποιήσεις. Τις αποφάσεις τους θα λάβουν την Τετάρτη και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου Παιονίας.

Στην Κεντρική Μακεδονία έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα στα εξής σημεία:

  • Στον κάθετο δρόμο στα Μάλγαρα, δίπλα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας
  • Στον νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας
  • Στην Εθνική Οδό Βέροιας – Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας
  • Στον νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου
  • Στον νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης
  • Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης-Θεσσαλονίκης
  • Στις Σέρρες στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου.

Ανοιχτός στον διάλογο δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

«Πάντα είναι ανοιχτή η πρόσκληση διαλόγου. Δεν έκλεισε ποτέ και για κανέναν», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την άρνηση των αγροτών των μπλόκων να προσέλθουν σε διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Η άρνηση των μπλόκων αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σ’ ένα σημείο που νομίζω ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να το λύσουμε το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στ. Αραχωβίτης, επισημαίνοντας ότι «η άρνηση διαλόγου δεν είναι σωστή για ένα κίνημα αγροτικό» και υπογραμμίζοντας πως «η μορφή του αποκλεισμού των δρόμων είναι πια ξεπερασμένο μέτρο».

Ο υπουργός σημείωσε ότι «ο διάλογος δεν σταματάει ποτέ με κανέναν αγρότη, δεν σταμάτησε ποτέ και πάντα οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές» και εξήγησε πως «καθημερινά με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συναντιέται πολύς αγροτικός κόσμος- πρόεδροι συνεταιρισμών, αγροτικοί σύλλογοι, μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, κόσμος αγροτικός με ζητήματα συγκεκριμένα. Και προσπαθούμε καθημερινά να δώσουμε λύσεις».

Επεσήμανε ακόμα πως με τους αγρότες των μπλόκων είχε συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου και από τα θέματα που είχαν τεθεί σ’ εκείνη τη συνάντηση «κάποια ήδη δρομολογήθηκαν, όπως η προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους, η μείωση κατά 33% των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της σύνταξης».

«Αυτά λύθηκαν, κάποια άλλα έχουν δρομολογηθεί. Επανέρχονται (οι αγρότες) με διαφοροποιημένα τα αιτήματα και αρνούνται τον διάλογο», σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο οποιαδήποτε ώρα κι αν τού ζητηθεί. «Παρά το γεγονός ότι το προγραμματισμένο ραντεβού παρήλθε άπραγο, οποιαδήποτε ώρα και να μού ζητηθεί θα είμαι εκεί», δήλωσε.

Κάλεσε, δε, όσους επιμένουν στη λογική του αποκλεισμού των δρόμων και του διαλόγου, όπως χαρακτηριστικά είπε, να αναλογιστούν τις συνέπειες σε όλη την κοινωνία από κάτι τέτοιο. «Νομίζω ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούν τη μορφή του αγώνα, τα προβλήματα σε μια ευνομούμενη κοινωνία λύνονται μόνο με διάλογο, με αμοιβαία κατανόηση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς και στις διεκδικήσεις και σε αυτά που μπορούν να δοθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.«Η άρνηση των μπλόκων αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σ’ ένα σημείο που νομίζω ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να το λύσουμε το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στ. Αραχωβίτης

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των αγροτών για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους συναρμόδιους υπουργός, ακόμα και με τον πρωθυπουργό, ο Στ. Αραχωβίτης υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση συζητάει με όλη την κοινωνία. Αυτό που κάνει αυτή η κυβέρνηση, που έχει παντού τα αυτιά της ανοιχτά και τα μάτια της σε όλη την κοινωνία και φροντίζει για τα προβλήματα των μικρών, των μεσαίων και πιο αδύναμων δεν έχει ξαναγίνει με καμία άλλη κυβέρνηση. Ωστόσο, ο κάθε ένας έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη του υπουργείου και του χαρτοφυλακίου του. Αυτό θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό και σεβαστό από όλους».

Επανέλαβε, τέλος ότι «σε καμία περίπτωση το υπουργείο δεν πρόκειται να ποινικοποιήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, παρά το ότι η μορφή του αποκλεισμού των δρόμων είναι πια ξεπερασμένο μέτρο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης