Στη ματαίωση της εκδίκασης όλων των προγραμματισμένων για την Πέμπτη υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο αλλά και στην αποχή των δικαστικών υπαλλήλων που εργάζονται στο εν λόγω κτίριο οδήγησε η χρήση δακρυγόνων, κατά τη διάρκεια των πλειστηριασμών, όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και συγκεντρωμένων.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα που εξακολουθούσε να επικρατεί εντός του Ειρηνοδικείου της Αθήνας ήταν ο λόγος που χρειάστηκε να ματαιωθούν οι δίκες, ενώ το ΔΣ του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως αν και αποφάσισε αρχικά τρίωρη διακοπή και επανεκτίμηση της κατάστασης, τελικά στις 10.30 προχώρησε σε αποχή όλων των υπαλλήλων για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα της κατάστασης, πως η ματαίωση των υποθέσεων ανακοινώθηκε από το μεγάφωνο, αφού κανείς δεν μπορούσε να παραμείνει ούτε λεπτό μέσα στις δικαστικές αίθουσες.

«Η ρίψη των χημικών από τους αστυνομικούς έγινε μέσα στο κτίριο. Όταν ολοκληρώθηκαν οι πλειστηριασμοί και άδειασε ο χώρος, το κτίριο κλειδώθηκε, χωρίς όμως να αεριστεί. Σήμερα το πρωί, όταν ανοίξαμε τις πόρτες και μπήκαμε στο ισόγειο του Ειρηνοδικείου, δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε ούτε λεπτό μέσα. Δυσφορία και δύσπνοια. Ανοίξαμε πόρτες και παράθυρα μήπως καθαρίσει ο χώρος, αλλά μάταια. Όταν ήρθαν οι διάδικοι και οι δικηγόροι, κάποιοι λίγοι μπόρεσαν να μπουν μέσα με αυτοσχέδιες μάσκες. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στο προαύλιο. Ηταν αδύνατο να μπουν μέσα στις δικαστικές αίθουσες».

 Αυτό αναφέρουν πηγές του Ειρηνοδικείου διευκρινίζοντας ότι όλες οι υποθέσεις που ματαιώθηκαν θα επανέλθουν ατελώς στο ακροατήριο, καθώς δεν ματαιώθηκαν με ευθύνη των διαδίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος των Δικαστικών Υπαλλήλων αναφέρει:

«Σήμερα 30-11-2017, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών όλες οι υποθέσεις ματαιώθηκαν με απόφαση της Διοίκησής του, για λόγους ανωτέρας βίας λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από τη ρίψη χημικών εντός του κτιρίου στη χθεσινή διαδικασία των πλειστηριασμών.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 30-11-2017, ώρα 08.00 π.μ., και για τους ίδιους ακριβώς λόγους αποφάσισε ομόφωνα την διακοπή όλων των εργασιών της Γραμματείας που στεγάζονται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου – Πταισματοδικείου Αθηνών, μέχρι τις 11.00 π.μ. και επανεκτίμηση της κατάστασης.

Στις 10.30 π.μ. το Δ.Σ. συνεδρίασε εκ νέου και λαμβάνοντας υπόψη του ότι η κατάσταση δεν βελτιώθηκε, έτσι ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες από άποψη υγιεινής για να πραγματοποιηθούν εργασίες εντός του κτιρίου, αποφάσισε ομόφωνα την αποχή όλων των εργαζομένων στο κτίριο και για όλη την διάρκεια του ωραρίου.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι ο χώρος των δικαστηρίων μετετράπη σε πεδίο μάχης με επακόλουθο να προκληθούν επισφαλείς συνθήκες για εργαζόμενους, δικηγόρους και πολίτες και καλούμε τους αρμόδιους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτίριο του Ειρηνοδικείου – Πταισματοδικείου Αθηνών.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών και οι συνέπειές του, υπηρεσιακές αλλά και κοινωνικές θα απασχολήσει το επόμενο Δ.Σ. του Συλλόγου μας.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης