Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή ο διευθυντής και τέσσερις γιατροί της ιδιωτικής κλινικής  «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι όπου εντοπίστηκαν πέρυσι τον Απρίλιο 35 ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 13 δεν τα κατάφεραν και πέθαναν.

Παρά το πόρισμα «καταπέλτης», όπως είχε χαρακτηριστεί του ΕΟΔΥ για τις συνθήκες στην κλινική εν μέσω της πανδημίας, όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, δύο εξ’ αυτών χωρίς καν να τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι, ενώ οι υπόλοιποι τρεις «καθάρισαν» με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγυοδοσία 10.000 και 6.000 ευρώ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Αναντίστοιχα βέβαια τα ποσά που επιβλήθηκαν ως εγγύηση με την αξία των ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν. Φαίνεται πως ο ένας χρόνος που πέρασε από τον Απρίλιο του 2020, ήταν αρκετός για να ξεχαστούν οι εικόνες που προβάλλονταν στα ΜΜΕ με τα ασθενοφόρα να μην προλαβαίνουν από την κλινική ασθενείς οι οποίοι  υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση  και μεταφέρονταν επειγόντως  σε δημόσια νοσοκομεία,  καθώς είχαν κολλήσει τον ιό. «Εγώ τον μπαμπά μου τον έχασα, αλλά ούτε ένα τηλέφωνο να ζητήσουν ένα συγγνώμη από την κλινική. Ούτε ένα τηλέφωνο δεν πήραν. Έπρεπε να αισθάνονται ντροπή γιατί δεν το είχαν πάρει στα σοβαρά, απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Δεν το είχαν πάρει στα σοβαρά…», δήλωνε ο γιος ενός εκ των  13 ασθενών  που εκτέθηκαν στον ιό και απεβίωσαν λίγες ημέρες αργότερα. «Εγώ δεν θερμομετρήθηκα ποτέ. Έπρεπε να κλείνουν τις κουρτίνες ενδιάμεσα, να μην έρχονται σε επαφή οι ασθενείς και να φοράνε μάσκες και οι αιμοκαθαρούμενοι», συμπλήρωσε και επισήμανε: «Ούτε οι αιμοκαθαρούμενοι φοράγανε μάσκες. Στο δωμάτιο του πατέρα μου υπήρχε ασθενής δίπλα που απ’ ό,τι κατάλαβα δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Άκουσα τον γιατρό που δεν φορούσε μάσκα, ότι έχει κολλήσει κορωνοϊό».

Σύμφωνα δε με τις αναφορές των επιθεωρητών του ΕΟΔΥ που έλεγξαν την κλινική, αλλά και βάσει μαρτυρίων ασθενών και συγγενών τους, γιατροί και νοσηλευτές δεν φορούσαν συχνά μάσκα. Στους χώρους της αιμοκάθαρσης επικρατούσαν συνθήκες συνωστισμού, δεν γινόταν συστηματική θερμομέτρηση επισκεπτών, ενώ υπήρχε και δεύτερη αφύλακτη είσοδος από όπου μπαινόβγαιναν άτομα ελεύθερα.

Οι πέντε κατηγορούμενοι για παραβίαση των μέτρων που προβλέπονται για τον κορωνοϊό, απολογήθηκαν το πρωί στον ανακριτή. Οι απολογίες τους ήταν πολύωρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δήλωση τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων Μιχάλης Δημητρακόπουλος , Παναγιώτης Καρκούλας και Γιάννης Παπαριστείδης υποστήριξαν ότι με τις απολογίες «αποδομήθηκε το κατηγορητήριο και αποδείχθηκε ότι τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από τον ΕΟΔΥ για την μη μετάδοση του κορωνοϊού».

«Η επέλαση του κορωνοϊού δεν αντιμετωπίζεται με αβάσιμες ποινικές διώξεις , όπως φάνηκε από την τραγική πραγματικότητα , που νόσησαν χιλιάδες πολίτες μέσα σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνήγοροι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης