Κοινωνικός αναβρασμός

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018, 07:09
Κοινωνικός αναβρασμός
Ένα ηχηρό «όχι» στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο θα πουν σήμερα οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, που διοργανώνουν δυναμικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε πολλές μεγαλουπόλεις ανά την Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι εναντιώνονται στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν μεταξύ άλλων στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στις απεργίες και στα κοινωνικά επιδόματα.

Σήμερα Παρασκευή, με αιχμή την εισαγωγή του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, έχουν κηρυχθεί απεργίες σε διάφορους κλάδους, ενώ μαχητικές κινητοποιήσεις -με πορείες και στάσεις εργασίας- έχουν προγραμματιστεί και για τη Δευτέρα, ημέρα που αναμένεται η ψήφισή του.

Ακινητοποιημένα τα μέσα μεταφοράς 

Χωρίς μετρό θα μείνει η πρωτεύουσα σήμερα λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων. Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών αναφέρει ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παραδίδει στους δανειστές ενέχυρο ό,τι απόμεινε από τη δημόσια περιουσία και μαζί τις τελευταίες ελπίδες για μια ζωή με αξιοπρέπεια στους ανθρώπους του μόχθου». Ο ηλεκτρικός δεν θα κινηθεί από τις 12.00 έως τις 15.00. Σε 24ωρη απεργία «κατεβαίνουν» και οι εργαζόμενοι στο τραμ. Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και στον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία 

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο καταργεί το δικαίωμα της απεργίας στα Πρωτοβάθμια Σωματεία.

Την απεργία της ΕΙΝΑΠ στηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και καλεί τα μέλη του να λάβουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση. Τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά θα λειτουργούν σήμερα με ιατρικό προσωπικό ασφαλείας εξυπηρετώντας μόνον έκτακτα περιστατικά.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία σε όλη τη χώρα, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας με προοπτική κλιμάκωσης, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τα ξημερώματα της Παρασκευής έως τις 24.00.

Συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα 

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καλεί στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 12.00 το μεσημέρι και τη Δευτέρα (15/1), στις 18.00, στην Ομόνοια. Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε αρκετές πόλεις της χώρας, τόσο σήμερα όσο και τη Δευτέρα, με αποφάσεις εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών. Την ίδια ώρα, στην πλατεία Κάνιγγος συγκεντρώνονται σωματεία και ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στην πλατεία Κοτζιά οι συνταξιούχοι, στη Σταδίου φοιτητές και συλλογικότητες, ενώ στις 12.00 στα Προπύλαια μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στη συνέχεια αναμένεται να γίνουν πορείες προς το Σύνταγμα. 

Σε ζωντανή μετάδοση τα συλλαλητήρια από την τηλεόραση της Ζούγκλας και το zougla.gr

Οι ρεπόρτερ, οι εικονολήπτες και οι τεχνικοί της τηλεόρασης της Ζούγκλας και του zougla.gr θα βρίσκονται από το μεσημέρι στους δρόμους της Αθήνας και θα μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη των συλλαλητηρίων. Συντονιστείτε από τις 12.00 μέσω του διαδικτύου για να παρακολουθήσετε ζωντανά τις εξελίξεις στην πρωτεύουσα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018, 09:39