Προστασία δύο ταχυτήτων για την α’ κατοικία προβλέπεται, βάσει πληροφοριών, στη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών για τους πλειστηριασμούς, με έμφαση να δίνεται στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προστασία δύο ταχυτήτων για την α’ κατοικία, με το 25% των δανειοληπτών​ να εντάσσεται αυτόματα στον νόμο Κατσέλη, αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 170.000 ευρώ

Ειδικότερα, αυτόματη και οριζόντια προστασία θα έχει μόνο το 25% των δανειοληπτών, εφόσον όμως το ύψος της αντικειμενικής αξίας του σπιτιού τους φθάνει έως τα 170.000 ευρώ και το μικτό φορολογητέο εισόδημα δεν ξεπερνά τα:
  • 8.180 ευρώ (ένα άτομο)
  • 13.917 ευρώ (δύο άτομα)
  • 20.639 ευρώ (4μελή οικογένεια).

Σε αυτά τα ποσά υπάρχει προσαύξηση ορίων/παιδί, η οποία «κλειδώνει» στα 3.361 ευρώ.

Κουμπαράς για τις δόσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το καθεστώς προστασίας αυτού του 25% των δανειοληπτών, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός… κουμπαρά, με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την καταβολή της προβλεπόμενης -βάσει του νόμου Κατσέλη– δόσης (10% του εισοδήματος ή τουλάχιστον 40 ευρώ μηνιαίως) σε περίπτωση αδυναμίας του νοικοκυριού να ανταποκριθεί οικονομικά στην οφειλή. Σε αυτήν την κατηγορία δανειοληπτών δεν προστατεύονται η δεύτερη κατοικία, το εξοχικό ή κάποιο άλλο ακίνητο που εμφανίζεται στη φορολογική δήλωση του υπόχρεου.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ακινήτων με χρέη προς τις τράπεζες, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μιας δεύτερης κατηγορίας, η οποία δεν μπορεί να υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη και πρακτικά έχει δύο επιλογές για την προστασία της α’ κατοικίας:

Α) Εξωδικαστικός συμβιβασμός με τις τράπεζες για τον προσδιορισμό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης και του καλύτερου δυνατού τρόπου αποπληρωμής του δανείου. Η επιλογή αυτή συνδέεται άμεσα με τη λογική του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια της αντικειμενικής αξίας (έως 230.000 ευρώ) και του μικτού φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο δεν ξεπερνά τα:

  • 13.906 ευρώ (ένα άτομο)
  • 23.659 ευρώ (δύο άτομα)
  • 35.086 ευρώ (4μελή οικογένεια).

Σε αυτά τα ποσά υπάρχει προσαύξηση των ορίων κατά 5.714 για κάθε επιπλέον παιδί.

Β) Προσφυγή στα δικαστήρια για να μπλοκάρουν την εκποίηση της α’ κατοικίας, με το αποτέλεσμα όμως να μην είναι ξεκάθαρα υπέρ του υπερχρεωμένου δανειολήπτη.

Με αυτήν την κατηγορία το ποσοστό των ακινήτων που προστατεύεται διαμορφώνεται στο 61%. Τα παραπάνω όρια και για τις δύο κατηγορίες παραμένουν ίδια για τρία χρόνια, μέχρι το 2018, όταν και θα υπάρξει επανεξέταση βάσει των οικονομικών συνθηκών που θα έχουν διαμορφωθεί. Εκτιμάται πως ο αριθμός των στεγαστικών δανείων ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων «κόκκινα» χαρακτηρίζονται τα 400.013. Στον νόμο Κατσέλη υπάγονται άμεσα τα 170.000.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης