Κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση ενστόλων και δημοσίων υπαλλήλων

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014, 12:45
Κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση ενστόλων και δημοσίων υπαλλήλων
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ενστόλους όλων των Σωμάτων (ΕΛ.ΑΣ, Π.Σ., Λ.Σ., Σ.Ξ., Π.Α., Π.Ν.) αλλά και για τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους θεσπίζει το πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Μεταξύ των αλλαγών:

  • Αναγνωρίζονται πλασματικά έτη υπηρεσίας και χρόνος άδειας με καταβολή εισφορών.
  • Το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται από 110 έως 145 ευρώ τον μήνα.
  • Δίνεται πλήρης συνταξιοδότηση στα 50 και για στρατιωτικούς με ανάπηρο παιδί.
Αλλάζει ο χάρτης των ορίων ηλικίας των ενστόλων που από 1/1/2015 θα έπρεπε να είχαν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης (πραγματικά και πλασματικά) ή το 60ό έτος της ηλικίας τους για να συνταξιοδοτηθούν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», κερδισμένοι είναι όσοι πρωτοασφαλίστηκαν από 1/1/1990 και εφεξής. Με τη νέα ρύθμιση μπορούν και όσοι θεμελιώνουν και μετά την 1/1/2015 δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με επιβάρυνση 1,5 έτους παραμονής.

Επιπλέον χορηγείται σε όλους τους υπηρετούντες σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας η δυνατότητα να εξαγοράσουν πλασματική 5ετία. Το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται από 110 έως 145 ευρώ τον μήνα. Επεκτείνεται και στους στρατιωτικούς η διάταξη που δίνει δικαίωμα συνταξιοδότησης ως γονείς αναπήρου τέκνου στους πολιτικούς υπαλλήλους.

Για τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους σημαντικές ρυθμίσεις υπάρχουν όσον αφορά τη δυνατότητα αναγνώρισης της άδειας άνευ αποδοχών, κάτι που δεν ήταν έως σήμερα εφικτό. Δίνεται η δυνατότητα της αναγνώρισης χρόνου άδειας άνευ αποδοχών μέχρι 5 έτη, με καταβολή των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, οι προ του 1983 στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι μπορούν να αξιοποιήσουν συνταξιοδοτικά τον χρόνο απασχόλησής τους σε τομείς εκτός Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, είτε με τη διαδοχική ασφάλιση είτε με εξαγορά.

Τέλος, ρυθμίζεται το θέμα των υπαλλήλων του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που τους παρέχεται το δικαίωμα διατήρησης του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού καθεστώτος του Δημοσίου.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014, 14:03