Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησαν την Τρίτη εργαζόμενοι της ΜΚΟ, ζητώντας να γίνει άμεση ανάκληση των απολύσεων, στις οποίες προχώρησε η διοίκηση της οργάνωσης.
Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων κάλεσε σε στάση εργασίας σήμερα το μεσημέρι σε όλα τα γραφεία και τις δομές της οργάνωσης και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία, κάνοντας λόγο για απολύσεις «στοχευμένες και εκδικητικές», που δεν έχουν σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα της οργάνωσης, αλλά «απολύονται εργαζόμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα διαμαρτυρήθηκαν τόσο στη διοίκηση του ελληνικού τμήματος όσο και στην οργάνωση διεθνώς, ζητώντας να σταματήσει το κλίμα εκφοβισμού».
Σημειώνεται, ότι η διοίκηση έκανε τέσσερις απολύσεις και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε άλλες δύο. Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Νίκος Τζώρτζης, «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας με σκοπό οι συνάδελφοι να επιστρέψουν στην εργασία τους».
Ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χρήστος Χρήστου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρνείται κατηγορηματικά ότι οι απολύσεις είναι εκδικητικές. Όπως αναφέρει, «υπάρχουν δύο ζητήματα που με κάποιο τρόπο συνδέονται, ενώ δεν θα έπρεπε.
Το πρώτο είναι μία καταγγελία από 19 εργαζόμενους, η οποία είχε διερευνηθεί εις βάρος του προηγούμενου γενικού διευθυντή για κακοδιαχείριση. Εμείς, ως οργάνωση που έχει και μία εμπειρία από το εξωτερικό για το τι σημαίνει να διαχειρίζεσαι οποιοδήποτε παράπονο, θεωρήσαμε ότι πρέπει να διεξάγουμε έρευνα από μία ανεξάρτητη εταιρεία και με αυτήν την έρευνα να καταλάβουμε καλύτερα αν στέκουν οι καταγγελίες αυτές.
Τα πορίσματα της εταιρείας μάς έδειξαν ότι δεν προέκυψαν περιστατικά αποδιδόμενα στον διευθυντή που να συνιστούν παραβίαση είτε των κανόνων του οργανισμού είτε των κανόνων του αστικού ή ποινικού δικαίου».
Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης και που δεν σχετίζεται με τις παραπάνω καταγγελίες, όπως διευκρινίζει ο κ. Χρήστου, ήταν τα οικονομικά του γραφείου, καθώς από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είδε μεγάλη πτώση στα έσοδά του. Έπειτα από τον εξορθολογισμό των εξόδων που προηγήθηκε, «αποφασίσαμε να ξαναπιάσουμε το θέμα του μεγέθους του γραφείου, των οικονομικών του και το πώς θα λειτουργεί εφεξής.

Αυτήν τη φορά δεν θα μπορούσε παρά να συμπεριλαμβάνει και τις περικοπές έξι θέσεων. Από αυτές, οι τέσσερις έγιναν άμεσα ενώ οι άλλες δύο εκκρεμούν». Ωστόσο, υπό το βάρος των αντιδράσεων που ακολούθησαν, το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τα μέλη της οργάνωσης σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, στα μέσα Ιανουαρίου, για να διαχειριστεί τα ζητήματα των απολύσεων. Ο κ. Χρήστου τονίζει πως «ό,τι έχει αποφασιστεί μέχρι σήμερα ισχύει, αλλά οι δύο επικείμενες περικοπές θέσεων παγώνουν».

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων και στην Praksis

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε κινητοποίηση αύριο, Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, στις 13:00, έξω από τα κεντρικά γραφεία της Praksis. Η οργάνωση ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα προχωρήσει σε ανάκληση της λειτουργίας των δομών για ασυνόδευτους ανήλικους «αφήνοντας στον δρόμο 140 εργαζόμενους και 149 παιδιά», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Τζώρτζης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αίτημα του Συνδέσμου είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων, όπως και η στέγαση και το πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, ενώ ο Σύνδεσμος προχώρησε χθες σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας Αθήνας, ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.

Για τα προβλήματα που ανακύπτουν στις ΜΚΟ, ο κ. Τζώρτζης παρατηρεί ότι «είναι πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνεπικουρούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δίνουν πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ στις ΜΚΟ, αντί να δημιουργήσουν κρατικές δομές προστασίας και φιλοξενίας που θα εγγυώνται και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους και αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με πηγές της Praksis, βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος της οργάνωσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει και μετά την ολοκλήρωσή του θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση για το τι μέλλει γενέσθαι

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης