Μετά τη λεηλασία των εκκλησιών και των μοναστηριών της Ηπείρου, ένα μεγάλο παζάρι φαίνεται ότι έχει στηθεί σε όλη την Ευρώπη, μέσω του οποίου εκποιείται ο εκκλησιαστικός πλούτος της περιοχής.

Πριν από λίγες μόλις ημέρες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης που έχει μετατρέψει σε προσωπική υπόθεση τη διαλεύκανση της ιστορίας αυτής καυτηρίαζε την ολιγωρία των αρμοδίων αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξέρουμε το κύκλωμα, δεν ξέρουμε μέχρι πόσο ψηλά φτάνει. Είναι μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς για την οποία οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κινηθεί με τους ρυθμούς που πρέπει», τόνιζε ο κ. Καχριμάνης, μιλώντας στην ημερίδα για τη διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κλεμμένες εικόνες από τα μοναστήρια και τους ναούς της Ηπείρου εντοπίστηκαν τελευταία να πωλούνται σε γκαλερί στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Παλιότερα κάτι ανάλογο είχε συμβεί στο Λονδίνο αλλά και στο Άμστερνταμ.

Η αποκάλυψη έγινε ύστερα από τηλεφώνημα που δέχθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου, λόγω ανάρτησης φωτογραφιών των κλεμμένων εικόνων από μοναστήρια και ιερούς ναούς, στην επίσημη ιστοσελίδα της γκαλερί.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ορισμένα κειμήλια φέρεται να αγοράστηκαν από κάποιον Ρώσο, ο οποίος τα δώρισε σε εκκλησία της πατρίδας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια εντοπισμού κλεμμένων εικόνων σε γκαλερί του Άμστερνταμ και του Λονδίνου. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης κάνει λόγο για περίπου 600 κειμήλια τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή αρχαιοκάπηλων.

Το μπαράζ της «ιερής» λεηλασίας, ειδικά στα χωριά του Ζαγορίου, έγινε την τετραετία 2006- 2010. Ενδεικτικά, από την ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μακρίνο, άγνωστοι, το 2007, αφαίρεσαν εικόνες, βημόθυρα, ακόμη και λειψανοθήκες.

Πηγή : epiruspost

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης