Σε λαϊκές αγορές, πολυσύχναστους δρόμους, αλλά και καταστήματα πώλησης καπνικών προϊόντων, φαίνεται πως κατέληξαν εκατομμύρια πακέτα με λαθραία τσιγάρα που εκτιμάται ότι διακίνησε την τελευταία πενταετία πολυμελές κύκλωμα, την εξάρθρωση του οποίου ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Ως μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν, ύστερα από αστυνομική επιχείρηση, δώδεκα άτομα και μεταξύ αυτών πενηντατετράχρονος ομογενής από χώρα της πρώην ΕΣΣΔ, στον οποίο αποδίδεται «ηγετικός» ρόλος. Οι συλλήψεις έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Γιαννιτσά, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη 29 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με στοιχεία, που ανακοίνωσε η Αστυνομία, το κύκλωμα εκτιμάται ότι διακίνησε μόνο το τελευταίο εξάμηνο περισσότερα από 1 εκατ. πακέτα αδασμολόγητα τσιγάρα και 9.600 συσκευασίες τυποποιημένου καπνού. Τα δε κέρδη του, από τις αρχές του 2019, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 1,2 εκατ. ευρώ, με το ελληνικό Δημόσιο – κατά το ίδιο διάστημα – να υφίσταται ζημία από διαφυγόντες δασμούς, της τάξης των 4,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχου Αντώνη Τζιτζή, τα παράνομα φορτία μεταφέρονταν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, όπου αρχικά αποθηκεύονταν σε αποθήκες που βρίσκονται στο πολεοδομικό συγκρότημα. Από εκει διακινούνταν και διατίθενταν προς πώληση σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προκύπτει η εμπλοκή μεταφορικών εταιρειών και είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι ιδιοκτήτης τέτοιας επιχείρησης, όπως δήλωσε ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. Αντίθετα, δεν κατέστη εφικτό να διαπιστωθεί ο χώρος παρασκευής και συσκευασίας των λαθραίων τσιγάρων.

Η δικογραφία περιλαμβάνει σωρεία τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ των κατηγορούμενων, ως μελών της εγκληματικής ομάδας. Χρησιμοποιούσαν, μάλιστα, κωδικοποιημένες λέξεις, όπως «λάχανα» (εννοώντας τα χρήματα), «μαντρί» (αποθήκη), «καρότσι» (αυτοκίνητο), «σκυλιά» (αστυνομικοί), ενώ αναφερόμενοι σε συγκεκριμένες μάρκες τσιγάρων τις αποκαλούσαν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της συσκευασίας «καμήλες», «καουμπόηδες», «ροτβάιλερ», κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέχεια των συλλήψεων αστυνομικοί κατέσχεσαν 84.070 αδασμολόγητα πακέτα, 331 συσκευασίες λαθραίου καπνού, έξι οχήματα, κινητά τηλέφωνα και το ποσό των 22.120 ευρώ, ενώ οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ειδική ανακρίτρια της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης