Έλυσαν την κατάληψη του δρόμου που οδηγεί στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, σύλλογοι και τοπικά συμβούλια. Οι σωροί των σκουπιδιών στην Κέρκυρα οδήγησαν για άλλη μια φορά την κατάσταση σε αδιέξοδο και μετά την συνάντηση με τον εισαγγελέα Κέρκυρας και τη διαβούλευση που ακολούθησε, τα απορριμματοφόρα έπιασαν δουλειά.

Ποιος φταίει για το αδιέξοδο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Τεμπλόνι έχουν μάθει –εδώ και πολλά χρόνια- ότι για όλα φταίνε εκείνοι. Για τα σκουπίδια στους δρόμους, για την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων μας, για την πιθανή προσβολή της δημόσιας υγείας, για την κακή μας μοίρα και το μαύρο μας ριζικό.

Όσο κι αν όλ’ αυτά τα χρόνια η μόνιμη επωδός ήταν «και που να πάνε τα σκουπίδια;» οι Τεμπλονιώτες δεν το έβαλαν κάτω. Με προσφυγές και αποφάσεις στα χέρια τους απέδειξαν ότι μόνο εκείνοι δεν έφταιγαν. Κι αν όλα αυτά τα χρόνια οι τοπικοί άρχοντες άφηναν την μοιρολατρία και ξεκινούσαν τη δρομολόγηση σοβαρής λύσης, σήμερα δεν θα υπήρχε αδιέξοδο. Για άλλη μια φορά… Μόνο που τώρα τα πράγματα έφτασαν το μη παρέκει.

Έλυσαν την κατάληψη, οργανώνουν συζήτηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντίδρασή τους αυτή τη φορά ήρθε ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης για εγκατάσταση δεματοποιητή στην περιοχή τους. Κράτησαν μια βδομάδα περίπου πριν κληθούν από τον εισαγγελέα για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης μπροστά στους σκουπιδότοπους που δημιουργήθηκαν σε κάθε γειτονιά. «Εσείς βλέπετε τα σκουπίδια στους δρόμους για λίγο, εμείς τα βλέπουμε κάθε μέρα στον κατ’ ευφημισμό ΧΥΤΑ» έκανε έκκληση ο Σύλλογος Τεμπλονίου, εις μάτην. Μετά από συγκρούσεις και με τη δημοτική αρχή αλλά και την επισήμανση ότι υπάρχουν νέα οικόπεδα για τη χωροθέτηση μονάδας διαχείρισης, έλυσαν την κατάληψη και οργανώνουν συζήτηση- σύσκεψη με θέμα «Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ-ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΑΥΤΗΣ», την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 18:00 στο Προσκοπείο Κέρκυρας στο Φαληράκι, παρουσία του Δημάρχου Κέρκυρας, του Προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ και λοιπών αρμόδιων φορέων.

Σύγκρουση με τον Ιατρικό Σύλλογο

Η παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου –λόγω δημόσιας υγείας- έφερε την αντίδραση του Συλλόγου Τεμπλονίου, που εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΗ, ΟΨΙΜΗ ΚΑΙ ΟΛΩΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ανησυχία που εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας με ανακοίνωσή του για τη δημιουργία επικίνδυνων και απειλητικών συνθηκών για τη δημόσια υγιεινή και υγεία λόγω της συσσώρευσης απορριμμάτων που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες κατόπιν δικών μας κινητοποιήσεων, ΕΝΩ τόσα χρόνια παραλείπει να επισημάνει τον κίνδυνο που διατρέχει η δημόσια υγεία από την επί 30ετίας ανεξέλεγκτη συσσώρευση απορριμμάτων στη χωματερή Τεμπλονίου, που έχει επιφέρει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον (υδροφόρο ορίζοντα και ατμοσφαιρικό αέρα) όλων των Κερκυραίων.

Αλήθεια, τόσα χρόνια ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας, παρότι γνωρίζει το έγκλημα που διενεργείτε στο Τεμπλόνι και έχει προσκληθεί ματαίως να παρευρεθεί στο χώρο, δε συναισθάνθηκε την παραμικρή ευθύνη να μεριμνήσει γι’ αυτό; Γιατί άραγε παρέλειψε χρόνια τώρα να εκφράσει την ανησυχία του για το περιβαλλοντικό αυτό καρκίνωμα της Κέρκυρας και να κινηθεί άμεσα και με κάθε νόμιμο τρόπο κατά παντός υπευθύνου προς διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όπως διατείνεται στην ανακοίνωσή του πως θα πράξει τούτη τη φορά;

Δυστυχώς ο υπερχειλισμένος κάδος δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα και η δημόσια υγιεινή και υγεία δεν κατηγοριοποιείται, αλλά είναι η ίδια για όλους!

Θεωρώντας ότι καθήκον του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας είναι να παρεμβαίνει προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τον καλούμε έστω και τώρα να πράξει τα δέοντα προς την κατεύθυνση αυτή» καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου και προσκαλεί τους γιατρούς της Κέρκυρας στην εκδήλωση της ερχόμενης Πέμπτης.

ΠΗΓΗ: corfupress.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης