Έπρεπε να δημοσιευθεί το πρωτοσέλιδο του zougla.gr με τίτλο «Tο άθλιο πρόσωπο των φυλακών Κορυδαλλού», για να εκτεθεί ανεπανόρθωτα η γραφειοκρατία και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.  

Ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού Ανδρέας Γαβριηλίδης, υπερήλικας και χρόνια καρκινοπαθής έσβηνε με έκδηλα τα σημάδια της αρρώστιας στο πρόσωπό του στο κελί του. Μάλιστα, η εικόνα αυτή της απόλυτης βαρβαρότητας του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος έγινε αντιληπτή από τον ειδικό απεσταλμένο του Συμβουλίου της Ευρώπης Άλαν Μίτσελ ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί τον Κορυδαλλό και είχε ανατριχιάσει από αυτά που είδε. Προφανώς το πρωτοσέλιδο του zougla.gr συγκλόνισε το πανελλήνιο αλλά πάνω από όλα εξέθεσε ανεπανόρθωτα τη φυσική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και τον απάνθρωπο μηχανισμό των φυλακών Κορυδαλλού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το πρωτοσέλιδο ενεργοποίησε προφανώς τους ευθυνόφοβους γραφειοκράτες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο υπερήλικας κρατούμενος Ανδρέας Γαβριηλίδης φέρεται πως τελικά, έστω και την ύστατη ώρα, μιας που η αρρώστια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, θα έχει επιτέλους μία διαφορετική αντιμετώπιση τουλάχιστον σε επίπεδο νοσηλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, που προέρχονται μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο καρκινοπαθής έχει ήδη μεταφερθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο Μεταξά. Επισημαίνεται πως ο ειδικός απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σωφρονισμού ο οποίος επισκέφθηκε τη φυλακή όπως προαναφέρθηκε, είχε ζητήσει με έντονο τρόπο την παροχή νοσηλείας στους βαριά πάσχοντες φυλακισμένους.

Τίποτα δεν είχε γίνει ωστόσο. Μάλιστα το zougla.gr στο ίδιο πρωτοσέλιδο είχε αποκαλύψει και ένα ανατριχιαστικό βίντεο με τις τελευταίες στιγμές ενός άλλου κρατουμένου καρκινοπαθούς ο οποίος έλιωνε για χρόνια στο κρεβάτι του κελιού του. Εικόνες που παραπέμπουν στις χειρότερες στιγμές της ελληνικής πραγματικότητας όπως το προ δεκαετιών απάνθρωπο ίδρυμα της Λέρου που τελικά έκλεισε μετά από παγκόσμια κατακραυγή την οποία προκάλεσε ένα συγκλονιστικό, τότε, ρεπορτάζ του BBC.

Μπορεί το δημοσίευμα του zougla.gr να συνέβαλε στην καθυστερημένη έστω παροχή νοσηλείας στον Ανδρέα Γαβριηλίδη, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται μόνον με την παρέμβαση της δημοσιογραφικής πένας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου, ο οποίος τυγχάνει μίας έξωθεν καλής μαρτυρίας λόγω ευρυμάθειας και ικανοτήτων δεν θα έπρεπε να αναμένει πρωτοσέλιδα που εκθέτουν την Πολιτεία και το σύνολο του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας για να δράσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, όπως και ο ίδιος δηλώνει, είναι υπουργός αριστερής κυβέρνησης η οποία ιστορικά, τουλάχιστον στα χαρτιά, υπερασπίζεται με σθένος τα ανθρώπινα δικαιώματα και πιο συγκεκριμένα τα δικαιώματα των φυλακισμένων. Με λίγα λόγια η εσπευσμένη απόφαση παροχής νοσηλείας σε έναν υπερήλικα καρκινοπαθή με εμφανή τα σημάδια της ασθένειας ώστε η διάγνωση να μην επιδέχεται αμφισβήτηση, δεν δικαιολογεί την αδράνεια και την υποκρισία των μηχανισμών που ελέγχουν τις φυλακές. Και ο πολιτικός προϊστάμενος αυτών των μηχανισμών είναι, θέλει δεν θέλει, ο υπουργός Δικαιοσύνης και οι υπηρετούντες υπό τις διαταγές του γενικοί γραμματείς. Είναι δική τους ευθύνη να μην αναγκαστεί ο δημοσιογραφικός φακός και η δημοσιογραφική πένα να αποκαλύψει στο μέλλον άλλα τέτοια περιστατικά που προκαλούν ντροπή σε μία ευνομούμενη και δημοκρατική κοινωνία.  

Η σιωπή των ενόχων

Όταν πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε το πρωτοσέλιδο του zougla.gr θα περίμενε κάποιος έστω και μία τυπική αντίδραση εκ μέρους όλων αυτών των μηχανισμών που αναφέρονται παραπάνω. Έστω ένα τηλεφώνημα για να πληροφορηθούν οι αρμόδιοι τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε αυτό το ρεπορτάζ και για να ενημερωθούν ως προς άλλα περιστατικά όχι μόνο στον Κορυδαλλό αλλά και σε άλλες φυλακές της χώρας.

Αντ’ αυτού ουδέν, παρά μία απόλυτη σιωπή ανάλογη της ενοχής τους. Το δημοσίευμα του zougla.gr προφανώς και δεν είναι αρκετό για να αλλάξει την νοοτροπία της γραφειοκρατίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ούτε μπορούν οι λέξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξουν τις ριζωμένες αντιλήψεις των αρμοδίων ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα των φυλακισμένων. Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση ο μηχανισμός λειτούργησε όπως πάντα εν κρυπτώ και υποκριτικά. Ενεργοποιήθηκε για να δοθεί μία λύση, πρόσκαιρη έστω, όσον αφορά στον συγκεκριμένο υπερήλικα καρκινοπαθή αλλά έως εκεί. Επιφυλάσσεται λοιπόν η δημοσιογραφική πένα και προειδοποιεί. Και οι τοίχοι έχουν αυτιά, ιδίως οι τοίχοι των φυλακών…

Η διακομιδή στο νοσοκομείο

Το zougla.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με το θεραπευτικό κέντρο των φυλακών Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, ο κρατούμενος Ανδρέας Γαβριηλίδης μεταφέρθηκε όντως σε νοσοκομείο και αναμένεται η γνωμάτευση των ιατρών όσον αφορά στη θεραπεία που θα ακολουθηθεί καθώς και τον χρόνο νοσηλείας του. Η απόφαση των ιατρών αναμένεται να ληφθεί εντός της ημέρας (Δευτέρα 6 Μαΐου).

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης